MTI

Twitterüzenete miatt rúgták ki a CNN vezető szerkesztőjét

A CNN amerikai hírtelevízió elbocsátotta egy vezető szerkesztőjét, mert egy Twitter-üzenetében méltatta a minap elhunyt Fadlallah libanoni nagyajatolláhot, a síita iszlám egyik legtekintélyesebb vezetőjét, akit azonban az Egyesült Államok terroristának tart - jelentették csütörtökön amerikai és brit médiumok.


Octavia Nasr
A húsz éve a CNN-nél dolgozó Octavia Nasr, aki mostanáig a közel-keleti szekció vezető szerkesztője volt a cég atlantai székhelyén, ezt az üzenetet írta a közösségi hálózaton fenntartott profiljába: "Szomorúan értesültem a Hezbollah egyik óriásának, Szajed Mohammed Huszein Fadlallahnak a haláláról, akit nagyon tiszteltem". Néhány Twitter-felhasználó - Izrael támogatója - azonnal olvasta a bejegyzést, és tiltakozott miatta - jelentette a The New York Times. A napilap szerint Parisa Khosravi, a CNN egyik alelnöke a cég egyik belső emlékeztetőjében azt írta, "beszélgettem" a szerkesztővel, és "úgy döntöttünk, hogy távozik a cégtől".

A CNN vezetői hétfőn értesültek Nasr twitteres bejegyzéséről, és a hírtévé szóvivője kedden azt mondta vele kapcsolatban, hogy az "hibás értékelés" volt a szerkesztő részéről - írta a Times. "A CNN sajnálja, ha (Nasr) Twitter-üzenete bárkit megsértett. A CNN szabályzata nem engedi meg szerkesztői számára ilyen tartalmú üzenet publikálását. Súlyos ügyről van szó, amelyet ennek megfelelően fogunk kezelni" - mondta a szóvivő.

A BBC beszámolója szerint Nasr ezt írta egy weblapra írt bejegyzésében: "Twitter-üzenetemre azonnal érkeztek a megsemmisítő válaszok, aminek az a tanulsága, hogy kényes vagy vitatott ügyekben - különösen közel-keletiekben - 140 leütéses üzenetekkel nem szabad véleményt nyilvánítani." A Twitter oldalára a felhasználók maximum 140 karakteres bejegyzéseket írhatnak, amelyeket azután csak azok olvashatnak, akiknek az illető megengedi, de van lehetősége akár mindenki számára megengedni.

Fadlallah 74 éves korában hunyt el vasárnap egy bejrúti kórházban. Ismert volt arról, hogy társadalmi kérdésekben - különösen a nők jogainak ügyében - mérsékelt, gondolkodása pragmatikus volt, viszont támogatásáról biztosította az iráni iszlám forradalmat. Szellemi vezetője és mentora volt a libanoni Hezbollah síita szervezetnek az 1982-es megalakulást követő első néhány évben, bár élesen elítélte a szélsőségesek által 1985-86-ban végrehajtott emberrablásokat és más erőszakcselekményeket. Helytelenítette az Egyesült Államok ellen 2001. szeptember 11-én elkövetett terrortámadásokat is. Határozott ellenzője volt Szaddám Huszein iraki elnök rendszerének, de az amerikaiak iraki háborújának szintén. Pénteki imáiban általában elítélte Washington közel-keleti politikáját, különösen szövetségét Izraellel.

A Hezbollah elítélte a szerkesztő elbocsátását. Ibrahim Muszavi, a síita szervezet sajtófelelőse kijelentette: a CNN lépése azt bizonyítja, hogy az Egyesült Államok a kettős mérce elvét alkalmazza, amikor arabokról és izraeliekről van szó. Muszavi "intellektuális terrorizmusnak" nevezte az eljárást, amely szerinte leleplezte az Egyesült Államokat, amely a szólásszabadság védelmezőjének tartja magát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • bippo #26
  Úgy látszik, mindenhol ez megy. Ha nem úgy gondolkodsz, mint mi, repülsz.

  Amúgy egyre jobban látszik, hogy a magánélet mennyire háttérbe szorul a netes világban. Már a twitteren sem mindegy, mit írsz, a karriered múlhat rajta.
 • Tetsuo #25
  Az arabok is szemitak, igy a zsidok is antiszemitak..
 • Merces #24
  ...tudod te kik azok a szemiták_? meg az Anti
 • morden #23
  Mi lenne ha, így nyáron kiemnnél a szobából emberek közé, esetleg egy külföldi út is beleférne, akár valamelyik arab országba és látnád hogy hozzád hasonló emberek élnek ott is...
 • Etinger #22
  Látod, ebből is lejön az, hogy tudatlan vagy :) Buta amerikai filmek alapján általánosítasz. Kicsit többet olvasgass.
 • vasziszdasz #21
  Ne aggódj, majd a te kezedet is levágják mert a netezés is iszlámellenes. ^^
 • vasziszdasz #20
  Anyád a hülye.
 • Penge4 #19
  Nézz be jól az ágyad alá és a szekrénybe, nehogy ott bujkáljon egy turbános terrorista. És a postást is csak gázálarcban fogadd, mert lehet, hogy anthraxot hozott. Elképzelem, ahogy rettegve mész ki mindennap az utcára, nehogy RPG-vel seggbelőjön egy.
 • Etinger #18
  Hülye vagy mint a segg.
 • Amergin #17
  Gondolat- és vélemény nyilvánítási, lelkiismereti, valamint szólásszabadság cionista módra. Így néz ki.