Berta Sándor

40 személy és szervezet a sajtószabadság ellenségeinek listáján

Az idei Nemzetközi Sajtószabadság Napja alkalmából is nyilvánosságra hozta feketelistáját a Riporterek Határok Nélkül (ROG) nevű szervezet.

"A mi álláspontunk szerint idén még mindig 40 politikus, kormányképviselő, félkatonai és terrorista szervezet, bűnözői hálózat és radikális vallási csoportvezető érdemelte ki a Sajtószabadság ellensége címet. Ezek a személyek és szervezetek üldözik az őket bíráló független újságírókat, gyakran használnak olyan eszközöket, mint a letartóztatás és alkalmaznak erőszakot" - olvasható a ROG közleményében.

Vannak olyan személyek, akik már évek óta szerepelnek a Riporterek Határok Nélkül feketelistáján. Egyikük Isayas Afeworki, Eritrea elnöke, aki 2001-ben hatályon kívül helyezte az olyan alapvető emberi jogokat, mint a sajtó- és a véleményszabadság, valamint elhallgattatta a független sajtóorgánumokat. Szomáliában az Al-Shabaab radikális iszlám milícia tartja folyamatosan nyomás alatt az országban még működő független rádiókat. A médiák vezetői és munkatársai rendszeresen halálos fenyegetéseket kapnak.

Dél-Amerikában a különböző félkatonai csoportok, például a FARC harcolnak a sajtóorgánumok ellenőrzésének megszerzéséért. 1997 óta a lázadók több mint 50 újságírót ejtettek túszul. Mexikóban pedig 2000 óta több mint 60 riportert öltek meg. A legtöbb gyilkosságért a helyi drogkartellek a felelősek. Hu Jintao kínai elnök hatalomba lépése óta szintén folyamatosan nyomás alatt tartja a helyi médiát. A mostani sanghaji világkiállítás idején is több tucat emberjogi aktivistát figyelnek meg a hatóságok. Az akciók célja az, hogy megakadályozzák, hogy ezek a személyek kapcsolatba léphessenek külföldi újságírókkal.

Észak-Koreában a médiákat kizárólag propaganda célokra és Kim Dzsong Il kormányfő személyi kultuszának fenntartására, illetve erősítésére használják fel. Gurbangulij Berdimukamedov türkmén elnök - korábbi ígérete ellenére - gyakorlatilag lehetetlenné teszi a független tudósításokat és tudatosan elnyomja a kormánypártot vagy őt bíráló hangokat. Emellett minden a türkmén hatóságok minden eszközzel akadályozzák a szabad információáramlást.

Iránban is romlott az újságírók helyzete. Az országban több mint 40 riportert és a rendszert bíráló felhasználót, bloggert tartanak börtönben. A rossz higiéniai állapotok miatt sokan megbetegedtek. Az iráni szervek még azokat is üldözik, akiknek valami csoda és mások segítsége folytán sikerült megszökniük a szomszédos Törökországba.

Új a listán a Fülöp-szigeteki milícia, amely a klánvezetők és a korrupt politikusok megbízásából rendszeresen hajt végre merényleteket az oknyomozó újságírók ellen. Az erőszakhullám tavaly november 23-án csúcsosodott ki, amikor egy vérengzésben 50 embert, köztük a sajtó 30 munkatársát mészároltak le Mindanao szigetén. A hatalom nem igazán akarta megtalálni és felelősségre vonni a bűnösöket. Mindez nem véletlen: a feltételezett elkövetők ugyanis Gloria Macapagal-Arroyo elnök fontos szövetségesei.

A szabad sajtó egyik legnagyobb ellensége Ali Abdallah Saleh jemeni elnök, aki minden eszközzel próbálja megakadályozni, hogy a hírügynökségek és a televíziók munkatársai tudósítsanak a kormányerők északi lázadók és déli szeparatisták elleni küzdelméről. A Pakisztánban és Afganisztában működő Mullah Omar tálib vezető szabályos "szent háborút" folytat a sajtó ellen. Az iszlám fundamentalisták csak tavaly összesen 40 támadást hajtottak végre újságírók és sajtóirodák ellen.

A nyugat-afrikai Nigériában már nem a titkosszolgálat, hanem a rendőrség számít a sajtó- és véleményszabadság legnagyobb ellenségének és üldözőjének. Ogboma Onovo, a helyi rendőrség főfelügyelője kifejezetten arra biztatta a rosszul kiképzett beosztottjait, hogy alkalmazzanak erőszakot azokkal a riporterekkel szemben, akik a rendőrség brutális bevetéseiről tudósítanak. Mohamed Warsame Darwish szomáliai titkosszolgálati vezető ugyanakkor lekerült a listáról. Ennek csupán az az oka, hogy már 2008 decemberében elbocsátották a hivatalából.

A véleményszabadságot üldöző szervezetek és személyek közé bekerültek a baszk ETA, az olasz maffia, Zine el Abidine Ben Ali tunéziai és Alexander Lukasenko fehérorosz elnök mellett az izraeli biztonsági erők is. A Nemzetközi Sajtószabadság Napját 1994 óta, az UNESCO kezdeményezésére tartják minden év május 3-án.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Svan #7
    médiákat? lol
    gy.k.: médium töbesszámban média
  • Pares #6
    Nem szövegértés, csak régen olvastam a cikket, és elsiklottam a link fölött (ami most az Istenért se akar betöltődni...). De tök mindegy, hogy ki készítette a tanulmányt. A hangsúly most a "támogatják a tudáshoz való hozzáférést" mondaton van, amit Izraelre is értettek, és ami ellentmond annak, ami egyébként köztudott, hogy Izrael (legyen szó az államról vagy annak egy szervezetétől) nem éppen a vélemény- és sajtószabadság otthona. Elvégre ha nem szabad a sajtó, akkor mégis milyen "tudáshoz való hozzáférés támogatásáról" beszélünk?
  • Amergin #5
    "Független" média nincsen, hiszen minden médiacseléd attól "függ", akitől a pénzt kapja. Továbbá minden orgánum "függ" az illetékes cenzortól (akit a közvélemény "szerkesztőnek" ismer általában). Ő dönti el, hogy kenyéradó gazdája véleményhatalmát biztosító orgánum "mit bír el", azaz mi jelenhet meg benne és mi nem. Ennyit az úgynevezett független médiáról.
    Egyébként az izráeli barátaink illusztris társaságba kerültek be Kim Dzsong Il és Omár Mollah mellé...
    Rettegve kérdezem meg: esetleg ez nem "antiszemitizmus"? Hmm? Esetleg véleményterrorizmus? Gondoljátok meg proletárok, hiszen Izráelnek "joga van" az "önvédelemre", meg a "megelőző" válaszcsapásra is...
    "Emberi jogok": minden embernek pontosan annyi joga van, amekkora hatalma. A népnek minden rendszerben kuss van és sehol nincs rábízva semmi lévén semmilyen hatalma nincs. "Hatalma" annyiban áll, hogy rendszeresen megválasztatják vele azt az ájemef helytartót, aki majd lenyomja a torkán az újabb sarcokat. Ez biztosítja, hogy ne lázadjon föl.
    Az aktuális rendszer mindíg megpróbál fellépni a rendszer ellen kritikával élőkkel szemben, itt csak az arányokban és a felhasznált eszközökben van különbség a "fejlett", "demokratikus" világ és a harmadik világbeli bőnöző diktátorok között. Az utóbbiak nyiltan felvállalják, ha valakit el kell hallgattatni, az előbbiek kifinomultabb és rejtettebb eszközök felhasználásával érik el ugyanazt.
  • Garfield #4
    Hmmm, lássuk csak:

    1. tanulmány
    Kibocsátó: Riporterek Határok Nélkül (államoktól független, nemzetközi szervezet)
    Tanulmány témája: sajtószabadságot sértő személyek, szervezetek
    Izrael érintettsége: Izraeli Védelmi Erők, mint Izrael egyik állami szervezete

    2. tanulmány
    Kibocsátó: United States Trade Representative (amerikai kormányzati szerv) HELYETT Consumers International (nemzetközi fogyasztóvédelmi szervezet)
    Tanulmány témája: szellemi tulajdonjogok védelme, szerzői jogsértések üldözése
    Izrael érintettsége: Izrael mint állam

    Nincs itt semmiféle ellentmondás, csak épp a szövegértéssel van gond...
  • Narxis #3
    Izrael sokoldalú.
  • Pares #2
    "az izraeli biztonsági erők is"

    Az amcsi Special 301 lista szerint meg:

    "...különösen felhasználóbarátnak minősülnek és amelyek támogatják a tudáshoz való hozzáférést. Ilyen állam Izrael, Libanon, India, az USA és Indonézia."

    Éééérdekes.

    Izrael egyszerre véleményszabadság-üldöző, és felhasználóbarát, támadja a szabad sajtót és támogatja a tudáshoz való hozzáférést. Csak én érzek itt önellentmondást?
  • Darth Sith #1
    Nájsz. Szép világ.