Berta Sándor

Biztonságos rövid URL szolgáltatást indított a McAfee

Napjainkban egyre inkább elfogadottá válnak a webcímrövidítő megoldások, elég csak a TinyURL-re és a bit.ly-re gondolni. A McAfee biztonsági cég megirigyelte a rövid URL szolgáltatók népszerűségét és elérhetővé tette a saját megoldását.

"Egy olyan szolgáltatást akarunk elérhetővé tenni, amelyik biztonságosabb, ezáltal egyben megbízhatóbb is az eddigieknél" - mondta Toralv Dirro, a McAfee európai, közel-keleti és afrikai biztonsági elemzője. A cél az, hogy a felhasználók ne találkozhassanak a kártevőket tartalmazó oldalak rövidített címeivel és ezáltal megkímélhessék a számítógépüket a kártevőktől, a kéretlen elektronikus reklámlevelektől és a kiberbűnözők támadásaitól.

A szakember szerint a legnagyobb problémát az jelenti, hogy a felhasználók nem lehetnek biztosak abban, hogy egy adott rövid URL milyen honlapra vezeti őket. Az aggodalmak jogosak, hiszen egyre több bűnöző fedezi fel a rövidített címekben rejlő lehetőségeket és ezek segítségével próbálja meg az internetezőket a kártevőkkel fertőzött portálokra csalni. Ugyan korábban is voltak hasonló próbálkozások, például tavaly év végén a bit.ly hirdetett harcot a spam e-mailek, illetve a különböző vírusok és kémprogramok ellen, de a McAfee illetékesei úgy vélték: ez önmagában nem elég és egy jobb alternatívát nyújthatnak a felhasználóknak. "Nem mi találtuk fel a rövid URL-eket, de ötvöztük a saját technológiánkkal" - közölte Dirro.

A McAf.ee nevű szolgáltatás összehasonlítja a rövid webcímeket a SiteAdvisor szoftverének rangsorával. Amennyiben egy internetező egy olyan oldal rövid URL-jére klikkel, amelynél fertőzés- vagy adatlopás veszélye áll fenn, akkor a McAf.ee vagy figyelmezteti az illetőt vagy blokkolja az adott honlaphoz való hozzáférést. Minden esetben egy külön ablakban megjelenik az az információ, hogy miért lett blokkolva az adott portálhoz való hozzáférés.

"Egy újonnan létrehozott kártevőket tartalmazó oldalt nagyon gyorsan felkeresnek a munkatársaink. A gyors azonosításnak köszönhetően a szolgáltatás képes utána blokkolni a honlaphoz való hozzáféréseket. Éppen emiatt a McAf.ee nem igazán népszerű a kiberbűnözők körében" - büszkélkedett a biztonsági cég szakértője. Persze már léteznek hasonló szolgáltatások, például a SafeURL például automatikusan felmutatja a link helyét. A Twitter eleinte a TinyURL-t vette igénybe, de 2009 tavaszán áttért a bit.ly-re, ugyanis Alex Payne, a Twitter egyik fejlesztője szerint a TinyURL megbízhatatlannak bizonyult.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Basic #5
    "Egy újonnan létrehozott kártevőket tartalmazó oldalt nagyon gyorsan felkeresnek a munkatársaink."
    Ezt még mindig nem értem, hogy hogyan találják meg simán csak úgy gyorsan. Ha valamelyik munkatáruk készíti, akkor könnyű utána megtalálnia és bejelentenie.
  • eto demerzel #4
    ha mond neked valamit az a szo hogy: brand. bar maskepp is lehetet volna...
  • nickwearby #3
    Hát én már voltam úgy, hogy nem mertem megnyitni rövidített linket,
    pedig nem spam emilben volt, hanem olyan helyen, amiben mondjuk 80%ban megbíztam (volna).

    A kinézet tényleg gáz, de azon kívül nagyon örülök neki.
  • miszterjoe #2
    Kifolyt a szemem. Miért nem lehet egy egyszerű fehér alapot alá tenni?

    Kíváncsian várom már a hírt, hogy tévesen blokkoltak egy rövid url-t és sűrű bocsánatkérés közepette - na persze -, javítják a hibát.
  • fergusonpapa #1
    design gyalázatos.