Berta Sándor

A McAfee Web 2.0-támadásoktól tart

A Web 2.0-s alkalmazásokat a jövőben egyre gyakrabban érhetik majd támadások - állítják a McAfee számítástechnikai biztonsági cég munkatársai.

"2008-ban különösen a Windows Vista keltheti fel a hackerek érdeklődését, de az eddiginél jóval több támadás éri majd a Linux és a Mac OS X operációs rendszereket is" - jelentette ki Toralv Dirro, a McAfee biztonsági elemzője.

"A Web 2.0-s alkalmazások működési profil­juk­ból adódóan kiváló célpontot jelen­tenek a hackerek számá­ra, hiszen lehetővé teszik, hogy min­den felhasz­náló tartal­makat töltsön fel a segítségükkel vagy linkeket osszon meg mások­kal. Úgy véljük, hogy pont ezt a tu­laj­don­sá­got fogják kihasználni a bűnözők, hogy így csalo­gassák hamis linkek­kel kártevőktől hemzsegő oldalakra a gyanútlan felhasz­nálókat és így fertőzzék meg a számító­gépüket. Vagyis a legfontosabb védelmi láncszem ismét az ember lesz. Nem árt majd min­den eddiginél óvatosabban baran­golni a világhálón és jól megfontolni, milyen tartalmakat nyitunk meg" - tette hozzá a szakember.

A Vista a fokozatos elterjedése miatt szintén előtérbe kerülhet és a hackereknek kihívás lesz az operációs rendszer hibáinak felderítése, hogy azok segítségével játszhassák ki a védelmi mechanizmusokat. Eddig egyébként a Vista 19 biztonsági résére derült fény, azonban ez még közel sem tekinthető végleges adatnak. De ugyanez a helyzet a Mac OS X esetében, amelyre már megjelent az első kártevő. "Szintén egyre komolyabb biztonsági kockázatot jelentenek az azonnali üzenetküldő programok. Az ezekben a szoftverekben felderített hibák száma tavalyhoz képest megduplázódott" - mondta végül Toralv Dirro.

A Symantec nemrég hozta nyilvánosságra a hasonló tanulmányát, amelyben arra világított rá, hogy a biztonsági cégek jövőre még több adatlopásra, vagyis a jelenlegi trend folytatódására számítanak. A Symantec szerint is a legfontosabb célpontok között a Vista áll a második helyen.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • roliika #1
    Mi a f*xom az a web 2.0? Áááááááá! Múltkor elég hosszan tisztáztuk, hogy nincs ilyen! Ez ideológia maximum, kvázi hülyeség! És most meg támad a web 2.0, hát lol.