MTI

Másodpercenként éri kibertámadás a közműveket

Másodpercenként éri kibernetikai támadás a stratégiai közműveket - derül ki a McAfee felméréséből, amely szerint a támadások gyakorisága ellenére csak ritkán derül fény az informatikai védelmi rendszerek áttörésére.

Biztonsági szakértők szerint a támadásokra érzékeny vállalatok a jó hírnevüket féltve titkolják a rendszereiket ért sérüléseket, illetve az adatok közlésével a bűnözőknek sem akarnak ötleteket adni. Tizennégy ország hatszáz stratégiai fontosságú létesítményének számítástechnikai és biztonságtechnikai vezetőjével végzett felmérésből kiderül, hogy a vállalatok 54 százalékát érte már valamilyen szintű kibertámadás, a megtámadottak kétharmada szerint az illetéktelen behatolások a vállalatok működésében is okoztak fennakadást.

A felmérés készítői szerint a legnagyobb meglepetést a támadások gyakorisága és az érintettek köre jelenti. Dave DeWalt, a McAfee vezetője szerint Kínával, az Egyesült Államokkal és Oroszországgal együtt mintegy 20 ország készül egy lehetséges kiberháborúra. Ezek az országok a virtuális kémkedés mellett az informatikai hadviseléshez szükséges eszközökkel fegyverzik fel magukat.

A Google elleni legutóbbi támadás - amely után az amerikai vállalat Kínából való kivonulását is kilátásba helyezte - egyike a kormányok kereskedelmi célpontok ellen kifinomult módszerekkel megvalósított ipari kémkedésének - magyarázta DeWalt. A támadásokat az Internet Explorer Aurora kódnéven elhíresült súlyos biztonsági hibája tette lehetővé. A biztonsági rés felfedezés után a Microsoft január 21-én adott ki javítást. Az eddigi adatok szerint az Aurora támadókóddal közel 30 amerikai cég ellen, köztük az Adobe és a Google ellen indítottak támadást.

Az utóbbi 12 hónapban az interneten újonnan felfedezett rosszindulatú szoftverek (trójai programok, vírusok és kémprogramok) száma 500 százalékkal növekedett - derül ki a McAfee adataiból.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • nimrod515 #4
    Ki az isten foglalkozna a linsux-al amikor 200-bol kb 1 pc-n van fent, amugy a korokozokat leginkabb linuxos szerverekrol kuldolgetik olvassal utana.
  • pasi29uk #3
    Egyébiránt azért jó a nyitott forráskód, mert nagyon sok paranoiás kocka programozó csak azért fejleszti a különböző UNIX (Linux verziókat) mert ezzel bizonyos körökben elismertséget, netes hírnevet kap. Nem mellékesen ebből persze rendesen profitál az open source közösség no de ez a szép a dologban.
    Ezzel arra akarok mutatni, hogy nem hallottam még olyat, hogy egy évvel ezelőtt is ezzel a módszerrel törtem meg a láma Linuxot... de olyat láttam, hogy ezzel a hibával turkáltam másik gépen XP alatt.
  • pasi29uk #2
    Adott egy botnet, és egy IP tartomány.
    Command. Enter.
    Botnet az IP tartományon belül minden gépbe behatolási pontot keres.
    Adatok kiértékelése. Trójai telepítés.
    Szia új világ!
  • RYO21 #1
    Én azt mondom, hogyha valamilyen titkos-fontos adat van egy gépen akkor az ne csatlakoztassáka nethez, és nem lesz baj!