Berta Sándor

Symantec és McAfee az eBay kalózai ellen

A jövőben közösen akar harcolni a szoftvermásolók ellen két számítástechnikai biztonsági cég. Az együttműködés már az első alkalommal is sikeresnek bizonyult, ugyanis sikerült bíróság elé állítani több olyan bűnbandát, amelyek együttesen 15 000 illegális kópia elkészítésért és piacra dobásáért felelősek.

A Symantec és a McAfee nem nevezhetők éppen egymással jó viszonyban lévő cégeknek. A két vállalat nagy konkurense egymásnak, igyekeznek minden tekintetben a másik elé kerülni. Ezúttal azonban összefogtak, hogy véget vessenek a több millió eurós veszteséget okozó szoftvermásolásoknak. A két társaság ügyvédjei néhány napja öt férfit pereltek be egy amerikai bíróságon. A gyanúsítottak a vádak szerint tavaly október és december között összesen 15 000 illegálisan másolt programot készítettek el és terítettek szét világszerte.

"Rövid időn belül nagy sikereket értek el, egyre ismertebbek lettek, egyre több ügyfelük volt. A sikerüket annak köszönhették, hogy egy olyan módszert találtak ki, ami korábban nem volt jellemző. A szoftverkópiákat az eBay online aukciós portálon hirdették meg és bárki licitálhatott rájuk" - nyilatkozta a Symantec egyik szóvivője. "Amennyiben az internetes áruházak vagy hirdetőhelyek elismertséget akarnak kivívni maguknak és a szabad piacok ideálját szeretnék megvalósítani, akkor ehhez meg kell bizonyosodniuk arról, hogy minden náluk zajló üzlet törvényes és semmi törvénysértő sem zajlik. Ebben az esetben azonban ez nem történt meg" - tette hozzá Joe Fitzgerald, a Symantec szellemi tulajdon védelméért felelős munkatársa.

A mostani per része annak az akciósorozatnak, amelyben a cégek és a Software & Information Industry Association (SIIA) - másolt szoftverek után kutatva - gyakran ellenőrizni fogják az eBayt és más online hirdetőhelyeket. Amennyiben találnak ilyen programokat, akkor megpróbálják kideríteni a másoló személyazonosságát és azonnal feljelentik. Várhatóan havonta indítanak majd új pereket. A célpontban azonban nem a másolt szoftvereket megvásárló felhasználók, hanem a készítőik és a terjesztők lesznek. Az eBay ugyan nem bízik a kampány sikerében, ám minden támogatást meg fog adni a szakembereknek.

Becslések szerint jelenleg a online hirdetőhelyeken és aukciós portálokon eladásra kínált szoftverek 90 százaléka illegális másolat és ezek több milliárd dolláros veszteséget okoznak a szoftverfejlesztőknek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!