Specker Balázs

A McAfee is csatlakozik a Vista-ellenzőkhöz

Az antivírus cég azzal vádolja a szoftveróriást, hogy monopol helyzetét kihasználva önhatalmúlag kívánja megszabni, milyen biztonsági szoftverek fussanak operációs rendszerén.

A biztonsági cég Financial Timesban megjelent egész oldalas hirdetésében az olvasható, hogy a nyáron saját biztonsági termékkel jelentkező Microsoft megpróbálja ellehetetleníteni versenytársai helyzetét - írja a Mercury News. "A Microsoft olyan világot képzel el, ahol egyetlen óriásvállalat irányítja a legtöbb számítógépen futó rendszert, valamint a vírusoktól és egyéb online fenyegetésektől óvó védelmet is ő nyújtja [...] mely ha csődöt mond, akkor a világ asztali gépeinek 97%-a bukik el" - áll a McAfee reklámjában.

Stephen Touluse, a Microsoft biztonságtechnológiai vezető-termékmenedzsere elmondta, hogy a jövő hónaptól az üzleti élet számára elérhető Vista operációs rendszer fejlesztése során a vásárlók lehető legnagyobb biztonságát szemük előtt tartva működtek együtt a biztonsági cégekkel. Szintén fontos kiemelni Andrew Jaquith, a Yankee Group vezető-elemzőjének szavait, aki rávilágított, hogy a 3,6 milliárd dolláros biztonsági piac nagyrészt a Microsoft gyenge operációs rendszereinek köszönheti létrejöttét.

A McAfee fenntartásai meglehetősen hasonlóak a Symantec két héttel ezelőtt emelt kifogásaihoz. A biztonsági cégek elsősorban attól tartanak, hogy a felhasználók tanácstalanak érzik majd magukat, ha a Microsoft új biztonsági központja az ő alkalmazásaikkal párhuzamosan, ám eltérő információkat közölve kommunikál velük. Az aggodalom másik oka, hogy az antivírus cégek szerint a Microsoft blokkolta szolgáltatásaik rendszermag-átvilágító képességeit. Touluse ehhez mindössze annyit fűzött hozzá, hogy cége soha sem akarta e forráskódjait a nyilvánosság elé tárni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • AranyKéz #46
  Hát ellenezze. Senki nem tartja vissza. Végülis valami versenyhelyzet vagy mi miatt megy még egyáltalán a világ.

  (Jah, mellesleg igaz hogy a Microsoft MÉG nincs monopolhelyzetben a vírusirtók piacán, de az operációs rendszerek terén MÁR az, és senki nem szeretné ha termékkapcsolással, csupán az operációs rendszere eladásainak kihasználásával /tehát nem a vírusirtó programjának tulajdonságaival/ a vírusirtók piacán is monopolhelyzetbe kerüljön)
 • BiroAndras #45
  "hát és az kit érdekel, ha a másik jobabn szól?"

  Aki nem telejsen igénytelen, azt érdekli, hogy hogy néz ki a kocsija. Egyébként az EU pont ilyenek miatt [email protected] éppen az MS-t.

  "gratulálok a nagyon rossz példákhoz!"

  Pontosan miért is rossz példák?

  "amit mellesleg ismét hangoztatom, hogy nem ingyen fog belerakni, hanem természetesen megfizetteti a felhasználókkal, akiknek nem lesz választási lehetőségük, hogy kell-e nekik (na és ezt tiltja törvény)."

  Olyan dolgok vannak integrálva, amik nélkülözhetetlenek a használathoz. Ezért nem igazán árúkapcsolás. Ez olyan, mint az autókban a széria felszereltség. Azt is fixen kapod, és persze ki kell fizetned.
 • Morden23 #44
  "Dögszagra gyűlnek a keselyűk"

  Milyen érdekes, hogy amikor az EU elkezdi baszogatni az MS-t (ami egyértelműen az Uniónak a Távol-Nyugattól való egyre erősebb függetlenedési kísérleteit támasztja alá, amivel, mint olyannal, maximálisan egyetértek), akkor egyes cégek látván ezt, beállnak "háttérdrukkernek".

  Az EU céljaival és indokaival egyet tudok érteni. A symantec pedig egyszerűen kihasználta a lehetőséget, hogy felszólalhasson egy rendkívül populáris és felkapott téma árnyékában, ezáltal ingyen reklámot teremtve magának, és megpróbálja meglovagolni a "ne szeressük a Microsoftot, mert ők a gonosz" hullámot.
  Kész szerencse, hogy a McAfee személyében társra találtak, hiszen szar érzés árral szemben úszni.
 • AranyKéz #43
  Termékkapcsolás mindig is gennyes volt monopolhelyzettől függetlenül.
 • cateran #42
  Ott a pont!
 • bakterrier #41
  és ezt te honnan tudod? :D
 • Morden23 #40
  "A M$ a lehető legtöbb pénzt akarja beszedni"

  Teljesen értelmetlen megjegyzés. Minden profitorientált cég a lehető legtöb pénzt akarja beszedni. Sőt, jobbat mondok: én is a lehető legtöbb pénzt akarom beszedni.

  "A júzer lusta, elhiszi, elfogadja, hogy ami már elötte van, az neki elég is, és ettől tartanak a fent említett cégek"

  Magyarán, ha a morális oldalát nézzük, akkor a cégek a fogyasztók ignoranciájából tartják el magukat. Ha ezt veszed alapul, akkor el kell fogadnod: a világ összes jogi intézkedése, az EU, a fogyasztóvédelem, a Bolygóközi Föderáció vagy akárminek a beavatkozása sem elegendő ahhoz, hogy IQ-t pumpáljon az emberekbe. TEHÁT: egy fél méterrel sem fog jobban állni semmiféle cég, ha az MS legújabb Windows-a moduláris felépítésű lesz. Aki mást akart használni, eddig is így tett, aki meg használta a Windowsos cuccokat, az ez után is azokat fogja.
 • picket #39
  "Igen, a kocsidba rakhatsz másik rádiót. De az nem fog olyan szépen illeszkedni a műszerfalba, mint a gyári." - hát és az kit érdekel, ha a másik jobabn szól? :)

  "És ezen kívül van egy halom alkatrész, amiből a gyárit meg kell venned (gyertya, aksi, gumi, stb)." - gratulálok a nagyon rossz példákhoz!

  "Mindig is Linux párti voltam az is maradok. De a Vista nagyot fog dobni minden területen" - ezt nem te írtad, de ha megengeded termékkapcsolással csak ezt is megkapod : Nem ez a kérdés. Lehet a Vista jó, a vita nem erről szól. A M$ a lehető legtöbb pénzt akarja beszedni. Ő, és senki más. Amig van más szoftvercég, amelyiknek a termékeire rá vannak kényszerülve a felhasználók, addig az böki a csőrüket. Ilyenek a vírusirtót készítő cégek (is). A júzer lusta, elhiszi, elfogadja, hogy ami már elötte van, az neki elég is, és ettől tartanak a fent említett cégek. Szoftvereik minőségétől függetlenül pusztán jogilag és a tisztességes versengés szellemében: igazuk van. Ha szarok a szoftvereik, akkor bukjanak el tisztességes versenyben, ne úgy, hogy egy szoftveróriás "unalmában" belerakja a teljes körű, mindent lefedő szoftvercsomagjába a szoftverük funkcióját (szarul) ellátó saját változatát, amit mellesleg ismét hangoztatom, hogy nem ingyen fog belerakni, hanem természetesen megfizetteti a felhasználókkal, akiknek nem lesz választási lehetőségük, hogy kell-e nekik (na és ezt tiltja törvény).
 • Monkey #38
  "A kernel 30-40 szerese az XP-nek ez minden területen érezhetö."

  Ez most akkor mit is akar jelenteni?
 • horko #37
  Ez nem neked szólt!