MTI

Egyre népszerűbbek a webcímrövidítő szolgáltatások

Senki sem szereti, ha a drága helyet hosszú linkekre kell pazarolni. Emiatt egyre többen veszik igénybe az interneten ingyen elérhető webcím-csökkentő funkciókat.

Ezeknél a szolgáltatásoknál nincs más dolgunk, minthogy beírjuk a szép hosszú webcímet (URL-t), és kapunk egy sokkal rövidebbet, amelynek segítségével könnyebb e-maileket írni, illetve a Twitteren, különböző fórumokon és a Facebookon is praktikusabb ennek köszönhetően a kommunikáció. Ráadásul létezik olyan fórummotor, amely megtiltja, hogy túl hosszú szavakat írjunk le, és mivel a legtöbb webcímet egyetlen szónak veszi, fel kellene darabolni azokat. A csökkentő módszerrel azonban a probléma megszűnik. Mi több, az új, rövidebb címet még saját szavakkal vagy mondatokkal is fel lehet cserélni, sőt még olyan funkciókat is igénybe vehetünk, amelyek segítségével láthatjuk, hogy hányan klikkeltek az általunk megadott linkre, vagy a világon merre találhatóak ezek a felhasználók.

Van azért hátulütője is a metódusnak. Például a különféle hackerek vagy egyéb internetes bűnözők vírusos tartalmat helyezhetnek el a rövid linkek mögé, bár sok webcím-csökkentő állítja, hogy a vírusok ellen van beépített védelmük, illetve bizonyos szolgáltatások, mint például a SafeURL, automatikusan felmutatják a link helyét.

A webcím-csökkentő szolgáltatások egyébként már jóideje léteznek. A legrégebbi a TinyURL, amely teljesen ingyenes, és Kevin Gilbertston indította 2002-ben. Most, hogy a Twitter és más közösségi portálok egyre népszerűbbek, mind többen használják a TinyURL-t is. Maga a Twitter is igénybe vette a TinyURL-t, de idén tavasszal áttért a bit.ly nevű hasonló szolgáltatásra, ugyanis Alex Payne, a Twitter egyik fejlesztője szerint a TinyURL megbízhatatlan.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gz8 #6
    Na igen, de amikor egy hivatkozás hivatkozás hátán, 3 sorba tört url-re kéne kattintanod, amit egy havertól kaptál, akkor az inkább csak az első sortörésig működik.
  • ssdb #5
    a magyar a href.hu ne hagyjátok már ki.
  • Tatárbisztek #4
    hm, hm... jó dolog a rövid webcím, de azért a kopi-pészt is csodákra képes
  • Alwares #3
    Hát ha már ilyen dolgok vannak mint a Twitter. Websms :S Akkor kell is.
  • szombi #2
    elég régi módszer.
    pl. van a lix.in, vagy a safeurl, stb...
    persze ezek azonosítószámokat rendelnek a címek mögé...