Berta Sándor

McAfee: egyre több a politikai célú hackerakció

Nyilvánosságra hozta a tavalyi esztendő utolsó negyedévével kapcsolatos biztonsági jelentését a McAfee.

A biztonsági vállalat Threat Report 2009Q4 című jelentésének legfontosabb megállapítása, hogy világszerte terjed az úgynevezett hacktivizmus, vagyis a politikai célból végrehajtott hackertevékenységek. "A tavalyi esztendőben számos olyan támadást regisztráltunk, amelyek különböző hivatalok ellen irányultak. A hackerek egyre inkább az infrastruktúrákat támadják, amik viszont magántulajdonban vannak. Azonban, ha ezek a rendszerek kiesnek, akkor az a közbiztonságot is érinti" - mondta Toralv Dirro, a McAfee európai, közel-keleti és afrikai régióért felelős biztonsági szakértője. Hacktivizmust jegyeztek fel többek között Lengyelországban, Lettországban és Svájcban.

Persze a kiberbűnözők számára a legfőbb motiváció továbbra is a pénzszerzés. Éppen ezért a felhasználók egyre gyakrabban találkoznak kémprogramokkal és spam e-mailekkel. "Egyes hackerek megbízások alapján dolgoznak, sokan viszont saját szakállukra tevékenykednek. Vannak ugyanakkor olyan elképzelések, hogy befolyásoljanak egyes fontos eseményeket. Jó példa volt erre a koppenhágai klímacsúcs" - tette hozzá Dirro.

Svájcban teljesen más okból növekedett meg a politikai célú hackertámadások száma: az esetek mögött többnyire a minaretek betiltása állt. De szintén hackertámadás érte tavaly novemberben Valdis Zatler lett elnök honlapját is az ország függetlenségi napjának évfordulóján. Az Egyesült Államok elsősorban a kínai akciók miatt aggódhat, míg Lengyelországot a második világháború kitörésének 70. évfordulóján támadták minden bizonnyal orosz hackerek. Decemberben pedig az Iráni Kiberhadsereg hallatott magáról, amely a Twitter DNS-bejegyzéseit tartalmazó szerver irányítását szerezte meg átmenetileg.

A politikai célú támadások mellett szintén megfigyelhetők a közösségi portálokon terjedő kártevők. A Koobface nevű féreg tavaly októberben volt a legaktívabb, de még 2009 decemberében is több mint 27 000 Koobface-változatot azonosítottak a McAfee munkatársai. A kéretlen elektronikus levelek forgalma 135,5 milliárd spam e-mailt tett ki, ami 24 százalékos növekedés a 2009-es esztendő harmadik negyedévében regisztrált értékhez képest. A spammerek mindig az aktuális témákhoz (2010-es futball-világbajnokság, H1N1 stb.) alkalmazkodtak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!