Berta Sándor

Eddig százezer német nyújtott be panaszt a Street View ellen

Az európai uniós államban október közepéig jelezhetik észrevételeiket a népszerű szolgáltatás ellenzői. A lehetőséggel a vártnál sokkal több lakás- és gépkocsi-tulajdonos élt.

A SPIEGEL értesülései szerint eddig összesen százezer német állampolgár tiltakozott a Google képviselőinél az őt, a házát vagy az autóját ábrázoló digitális fényképek és azok megjelentetése miatt. Ekkora rohamra alighanem maga a webes cég munkatársai sem számítottak. A panasszal élők közül sokan nem elégedettek meg a vállalat válaszával, hanem egyenesen a felvételek törlését követelték. Ugyan a Google hivatalosan nem akarta megerősíteni az információt, de belső körökből kiszivárgott adatok alapján eddig már több százezer észrevétel és panasz érkezett a cég németországi központjába. A lehetőséggel annak a 20 német nagyvárosnak a lakói éltek, amelyeket a társaság kamerázó autói az elmúlt években feltérképeztek.


Az óriási érdeklődést kiváltó tiltakozási hullám miatt Prof. dr. Johannes Caspar hamburgi adatvédelmi biztos is kiemelt figyelmet fordított az ügyre. A szakember arra volt kíváncsi, hogy vajon a vállalat a jogszabályoknak és a saját maga által vállalt kötelezettségeknek megfelelően dolgozza-e fel a beérkezett leveleket. "Amennyire kívülről megítélhető volt, minden rendben zajlik. Ugyanakkor még meg kell várni, hogy a Google képes lesz-e megfelelően feldolgozni a panaszokat" - közölte szűkszavúan Johannes Caspar.

Ugyan már 23 országban érhető el a Street View, a szolgáltatást Németországban támadták eddig a leginkább, ugyanakkor itt is használják a legtöbben. Ezt támasztotta alá a Google saját felmérése is. A panaszhullám különösen annak tükrében elgondolkoztató, hogy az utcanézegető program Németországban szigorított feltételekkel indul és a cég egy 13 pontos csomaggal igyekszik biztosítani a felhasználók adatainak védelmét. A megjelentetendő képeken lévő arcokat és rendszámokat - külön kérés nélkül - még a szolgáltatás megjelenése előtt elhomályosítják, valamint lehetővé tették a kifogásolt fotók törlésének kérését. Ezzel szemben Csehországban nem sokat vacakoltak, simán betiltották az egészet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Zoliz #10
    És ha valakit felismernek a kukijáról? Illetve a magasságából számolt identitási koefficiensből?
  • pbanfa #9
    Én sem értem, hogy az emberek miért támadják? Az arcok ki vannak takarva, a rendszámok ki vannak takarva, tehát sztem semmilyen személyiségi jogot nem sért ezzel a google.
  • mad mind #8
    Azért vicces, hogy van hasonló német szolgáltatás ás az ellen nem lázadnak.
  • Murder3 #7
    nagy ország és hiába a 100k ellenző, de ott használják a legtöbben akkor ez nem egész országos.
    amúgy meg lehet érteni őket.
    Sztme meg mondjuk fasza kis szolgáltatás.
  • miszterjoe #6
    Szerintem ez a Street View egy jó szolgáltatás. Nekem speciel jól jött, hogy mielőtt elmentem volna egy címre megtudtam nézni nagyjából a környéket. Az már csak mellékes, hogy Budapestet a NORC már rég körbe járta vagy jó 2(?) éve (utvonalterv.hu használja, mint panorámakép).
    Csak tudnám azt, hogy mi olyan felháborító, ha lefotózzák az autót (amiről satírozzák a rendszámot) vagy a házat. Nem nappal kell pucérkodni közterületen, és akkor abból baj nem lesz.
  • pj67 #5
    Remélem nálunk nem ilyen gyökér módon fogják intézni. Tényleg nálunk mikor lesz? Állítólag az autók már járták pestet...
  • FtranX #4
    *nem birjak felfogni
  • FtranX #3
    Szerintem a nemeteknel is foleg a sok ven, begyepesedett hivatalnok/politikus lazad es uszitja az embereket.

    Sokan birjak felfogni, hogy ami utcan van az publikus es kesz.
  • Rotyoka #2
    De a németek gyökered mind.
  • rudymester #1
    A Cseheknél még működik, ezek szerint lassan intézkednek. A Németek meg mi ellen lázadtak fel, mikor még nem is lehet elérni róluk a Stree View-ot. Lehet az autója akkor éppen garázsban volt, amikor fotóztak.