Berta Sándor

Berlinben is gondban lehet a Street View

A német főváros képviselőházához benyújtott javaslat szerint megtiltanák az internetes szolgáltatásoknak a magánházakról készült fotók megjelentetését.

A Berlint kormányzó baloldali koalíció jelentős mértékben megerősítené az adatvédelmet. A kidolgozott csomag egyik eleme az, hogy a jövőben csak akkor jelentethetők meg a magánházakról készített felvételek, ha ahhoz a tulajdonosok előzetesen hozzájárultak. A helyi SPD-frakció már elfogadta az előterjesztést. A javaslatcsomag kimondva, kimondatlanul is elsősorban a Google Street View ellen irányul. A webes cég kamerázó autói már felkeresték a német fővárost is és a vállalat szeretne minden digitális képet megjelentetni. Emellett komoly gondba kerülne az 1,1 millió euróból létrehozott Virtual Berlin nevű szolgáltatás is, amelynél Berlin lakóházai, sőt gyakran azok háttérterületei is 3D-ben láthatók. A projektet támogatta a berlini szenátus és az összeg nagy részét az Európai Unió biztosította.

"A jelenlegi programoknak az az újdonsága, hogy minden utcát megmutatnak. A címek és a fotók összekötésével a világhálón is bárki láthatja bármelyik házat, minimális ráfordítás mellett és a magánszférába való beavatkozás teljesen új minőséget jelent" - érvelt a javaslatcsomag bevezetése mellett Sven Kohlmeier, az SPD-frakció adatvédelmi szakpolitikusa. Kohlmeier szavai szerint nem csak a betörőktől kellene tartaniuk a lakóknak, hanem például a bankok is az eddiginél könnyebben tájékozódhatnának arról, hogy milyen környéken él az ügyfelük, így ez meghatározó szempont lehetne a hitelek odaítélésekor.

Johannes Stahl, az online szolgáltatásokat üzemeltető Werk 21 ügynökség ügyvezetője ugyanakkor úgy vélte, hogy ezek az aggodalmak alaptalanok és irracionálisak. "Nehezen hihető, hogy egy lehetséges betörő több hónapos vagy több éves adatokra fogja alapozni a bűncselekményét. Ezenkívül semmilyen adat sem támasztja alá azt, hogy a Street View által feltérképezett régiókban nőtt volna a betörések aránya és száma" - tette hozzá a szakember. A német szövetségi tartományok nemrég kezdeményezték, hogy az adatvédelmi jogszabályokba kerüljenek bele a városokat fényképező vagy filmező szolgáltatásokkal kapcsolatos kitételek is, vagyis alkossanak egy Street View-törvényt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • vmiki88 #6
  a mi házunk rajta van a google maps-on, beperelhetem őket? (legalább látom, hogy az egyik szomszédnak mekkora medencéje van )
 • Ferrer #5
  Hihetetlen azért, mit képzel magáról ez az ügynökösködő Google, aztán meg neki áll feljebb.
 • mad mind #4
  Gratulálok, te is olyan korlátolt vagy mint a német politikusok.
 • Alexease #3
  Nalunk is a Nemetek miatt nincs SV, pedig nagyon jo lenne, eleg hasznos. Idiotak:/ Szerintem a lakossag 90-95%-nak tetszene ha lenne nalunk is SV. De hat demokracia van, 1-2 ember dont arrol, hogy mi a "jo" a masik 10millionak...

  Nem baj, legalabb a Roman SV mukodik, meg ha nem is olyan jo.
 • sathinel #2
  Miért nem tiltják a németek az internetet ennyi erővel meg korlátoltsággal ami nálluk van már ezt is meg kéne lépni. De szerintem a kamerák, fényképezőgépeket is tiltani kellene. Ja meg a térképeket hisz milyen dolog már hogy látható azon is hol van a háza valakinek. Ennyi korlátolt állatot. Egy baknkban ha utánnanéznek valakinek hol lakik csak a képekből lehet rájönni milyen drága a környék???? Retard barma csak megnéz vagy megkérdez egy ingatlanirodát és kész......
 • Armagedown #1
  nagyon helyes , én sem engedtem volna hogy ilyesmit csináljanak