Berta Sándor

Németországban mégsem készül Google-törvény

Thomas De Maiziére belügyminiszter bejelentette, hogy a kabinet nem tervezi a Bundesrat által javasolt Lex Google megalkotását és bevezetését. A szaktárca vezetője ehelyett egyeztetne a Google és a Microsoft képviselőivel.

A politikus közölte: nem támogatják a Bundesrat törvényjavaslatát, mivel az kizárólag a Google Street View szolgáltatásával foglalkozik és nem oldja meg az egész problémát. Ennél sokkal többre van szükség. Éppen ezért de Maiziére szeptember 20-án egyeztetni akar a Google és a Microsoft képviselőivel, valamint az adatvédelmi szakemberekkel és a fogyasztóvédőkkel. Amennyiben a kormány a megbeszélés után úgy fogja érezni, hogy mégis szükség van a geoszolgáltatások működését szabályozó jogszabályra, akkor azt még idén ősszel kidolgozzák és beterjesztik a Bundestag elé. Ezt az elképzelést támogatja Ilse Aigner fogyasztóvédelmi miniszter is.

De Maiziére rámutatott, hogy egy túl szigorú törvény akár a sajtószabadságot is veszélyeztetheti. Amennyiben a Bundesrat által előterjesztett jogszabályt fogadnák el, akkor a televízióadók csak akkor mutathatnák árvizek idején az elárasztott utcákat, ha előtte a tulajdonosoktól előzetesen erre engedélyt kértek. "Én az embereket akarom védeni. Elképzelhetőnek tartom, hogy ezek a szolgáltatók le fognak mondani az olyan nagy felbontású felvételek megjelentetéséről, amelyek kiolvasható egy csengőhöz tartozó névtábla" - szögezte le a belügyminiszter.

A Bundesrat július 9-én fogadta el a szövetségi tartományok javaslatait összefoglaló csomagot, amely kötelezné a webes szolgáltatókat, hogy felismerhetetlenné tegyék a lefotózott vagy lefilmezett személyeket és rendszámokat. A lakás- és járműtulajdonosoknak, illetve bérlőknek lehetőségük és joguk lenne letiltani adataik online megjelentetését, vagy töröltetni az őket érintő információkat. A Google és más vállalatok ráadásul kötelesek lennének egy héttel a városfotózások előtt az interneten és a helyi napilapokban nyilvánosságra hozni a tervezett útvonalat, valamint minden városfotózás előtt 3 hónappal tájékoztatniuk kell az adott település vagy régió adatvédelmi biztosát. A törvény megsértőit 300 000 euróig terjedő pénzbírsággal büntetnék.

Johannes Caspar professzor, hamburgi adatvédelmi biztos már februárban kezdeményezte, hogy az illetékes minisztériumok közösen dolgozzanak ki egy megfelelő jogszabályt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Amergin #1
    Nevetséges amikor a politikusnak nevezett fizetett hazudozók adatvédelemről meg sajtószabadságról csaholnak.