Berta Sándor

Street View-törvényre van szükség?

A német szövetségi tartományok azt szeretnék, hogy az adatvédelmi jogszabályokba kerüljenek bele a városokat fényképező vagy filmező szolgáltatásokkal kapcsolatos kitételek is.

Az elmúlt hónapokban Németországban, de más államokban is kibontakozó Street View-vita rámutatott arra, hogy mivel egy viszonylag új szolgáltatásról van szó, így a jelenlegi adatvédelmi törvények és rendeletek nem alkalmazhatók megfelelően ezeknél az eseteknél. Éppen ezért vagy módosítani kell a meglévő jogszabályokat vagy teljesen újakat kell kidolgozni és bevezetni. A Bundesrat már tárgyalt egy tervezetről, amely kötelezné a webes szolgáltatókat, hogy felismerhetetlenné tegyék a lefotózott vagy lefilmezett személyeket és rendszámokat.

A lakás- és járműtulajdonosoknak, illetve bérlőknek lehetőségük és joguk lenne letiltani adataik online megjelentetését, vagy töröltetni a szolgáltatók rendszereiből az őket érintő információkat. Esetleg kezdeményezhetnék a fotókon szereplő arcok és rendszámok felismerhetetlenné tételét. Az online cégek kötelesek lennének egy héttel a városfotózások előtt az interneten és a helyi napilapokban nyilvánosságra hozni a tervezett útvonalat. A vállalatok emellett minden városfotózás előtt 3 hónappal tájékoztatnuk kell az adott település vagy régió adatvédelmi biztosát. A törvény megsértőit 300 000 euróig terjedő pénzbírsággal büntetnék.

A Bundesrat kezdeményezte, hogy a kérdésről egyeztessenek az egyes tartományok vezetői, hogy hamarosan előterjeszthessék a konkrét javaslataikat és hogy az új jogszabály vagy a módosítócsomag mielőbb elkészülhessen. A mostani tervezetet Hamburg és Saar-vidék közösen nyújtotta be. Kérdés, hogy a többi tartomány támogatja-e az elképzelést és megszületik-e az idén a Street View-törvény.

Németországban támadták leginkább a Google-t, egyrészt a Street View miatt, másrészt mert ismertté vált, hogy a konszern WLAN-hálózatokat térképezett fel. Az indulatok csak azután csillapodtak, hogy a konszern és a német kormány április végén elásta a csatabárdot. A vita azután erősödött fel ismét, hogy később kiderült: a Google a WLAN-hálózatokat feltérképezése közben személyes adatokat is gyűjtött.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sathinel #7
    Mert mi károd származik belőle? Én legalább meg tudtam mutatni hol lakom és a céget ahol dolgozok angliában. Ezzel rohadtul nem lehet visszaélni. Max akinek ez jelentene is valamit az amúgy is meg tudná csinálni. Ennyi erővel akkor kiszedném mindenkinek a házát, aki pampog, és még a navigációs progik sem működnének a közelében mert hát minek. Ja megkeresni, útvonal terv is legyen tiltva ha már amúgy is elzártan akar lakni a barlanglakó majma.
  • Ferrer #6
    A műholdas buli anno még oké volt, de ez a street view már sok. Remélem, MO-ról is kitiltják előbb-utóbb.
    Azt a hasonló microsoftos oldalt szokták felhozni (valami synth van a nevében, de nem tudom), na de az csak a turistalátványosságokat tárta fel, konkrét behatárolható térkép nélkül. De pl. nem tudom, mi a szar keresnivalója van a Google "feltérképező" kameráinak egy külvárosi utcán?
  • B0nFire #5
    Ők is paranoiásak, ez kétségtelen, főleg ami a tisztaságmániájukat illeti, nem fürdenek egymás kádjában, nem ülnek egymás klotyójára, ahány tagú a család, annyi fürdőszoba kell a házban stb...

    Viszont a cikk nem róluk szól hanem a németekről, és egy napon két marhaság is megjelenik tőlük (a másik cikkben a közösségi oldalak meg az adatokkal való visszaélés ellen magyaráz valami idióta).

    + Euróbában mindig a németek akarják megmondani a tutit. Kiráz a hideg, amikor a reklámban elkezdik magyarázni a német tisztasági törvény szerint készült terméket... Mi van??? Csak az árja sör a jó, a többi nem? Elmondhatnám, hogy a német sörök kalapot emelhetnek a cseh sörök előtt, akik számukra mélyen lenézett és megvetett "büdös szlávok", akiket ki kell irtani – szerintük. 70 éve is így gondolták, ma is így gondolják, ha nem is mondják ki.

    Nekem egy német ne akarjon diktálni, mert attól mindig kinyílik a bicska a zsebemben. Érünk mi magyarok is annyit tán, mint ők, mégsem nyivákolunk bele minden szarba! Én legalábbis tartom magamat annyira.
  • roliika #4
    És az USA lakók meg nem? :DDD Mikor azért vesz stukkert mert a szomszédnak is van és a szomszéd tuti bérgyilkos. :DDD Vagy hogy újabban vizet, fogkrémet, semmi ilyesmit nemlehet vinni repcsire.. USA nyomásra illetve majmolásra.
  • B0nFire #3
    Így van. Továbbá ne feledkezzünk meg a turistákról, akik lépten-nyomon agyonfényképezik a német városokat, majd a tulajdonosok engedélye nélkül felpakolják a zinternetre.

    Továbbá 20 évre visszamenőleg – legalább! – végig kell nézni az összes Németországban, városokban forgatott dokumentumfilmet, és kivagdosni vagy kitakarni belőlük a járókelők arcát, járművek rendszámait, magánházak ablakait-ajtajait.

    Komolyan mondom, ezek teljesen hibbantak. Ugyanolyan agyalágyultak, mint amikor kitalálták, hogy ők a felsőbbrendű faj, nekik kell diktálni az egész világnak, aztán csináltak egy jó kis világégést! Degenerált az egész náció, erről napról-napra egyre inkább meggyőződöm. Pszichiátriai alanyok egytől egyig jól fejlett üldözési mániával.
  • sathinel #2
    "A vállalatok emellett minden városfotózás előtt 3 hónappal tájékoztatnuk kell az adott település vagy régió adatvédelmi biztosát. A törvény megsértőit 300 000 euróig terjedő pénzbírsággal büntetnék."

    Ez most minden cégre érvényes? Vagy csak a multikra? Mert ha mindre akkor esküvői fotózást sem lehet csinálni ha a városban történik mert lehet azt is felrakják a netre.....
  • sathinel #1
    Ennyit ér a wifi. De ez most a google hibája? Vagy csak az a bűne hogy ezt kihasználta? Mert akárhogy is nézem ez rohadtul nem elég otthonra ezek szerint főleg ha banki átutalást, stb végeznek rajta. De nem a wifi szar hanem az aki ezt kihasználja.

    De ha nincs bezárva a lakásom, autóm, stb akkor én vagyok a hibás ha valaki betör?
    Ha a google akkor a google a hibás mégsem én hogy nem védtem le megfelelően? Mert ha valaki pedo, vagy tenorista adatot küld át rajta akkor a wifi tulaját rakják csokiba. Ebben az esetben meg mind védtelen hogy nem védte le?????