Berta Sándor

Németországban is elérhető lesz a Street View

Ugyan az adatvédelmi szakemberek fenntartják a korábbi aggályaikat, de az internetes óriás nem hátrál: az elmúlt évek heves ellenzései ellenére is kiterjeszti szolgáltatását Németországra.

Több százezer német használja jelenleg is a Google rendszerét. Többségük elsősorban egyesült államokbeli, nagy-britanniai, olaszországi és franciaországi turistacélpontokat keres fel virtuálisan. Sokan csak így tudják megnézni a New York-i Times Square-t, a párizsi Eiffel-tornyot vagy az angliai Stonehenge-t. Németország lesz a világ 23. állama, ahol aktiválják a Street View-t. Raphael Leiteritz, a Google Maps európai, közép-keleti és afrikai termékmenedzsere blogbejegyzésében bejelentette: a vállalat első lépésként 20 német nagyvárosban (Berlin, Bielefeld, Bochum, Bonn, Bremen, Dortmund, Drezda, Duisburg, Düsseldorf, Essen, Frankfurt am Main, Hamburg, Hannover, Köln, Lipcse, Mannheim, München, Nürnberg, Stuttgart és Wuppertal) teszi elérhetővé a szolgáltatást.

A Google szakemberei most gőzerővel dolgoznak azon, hogy a 20 településen készített felvételeket feltöltsék a rendszerbe és a legkorszerűbb technológiákat alkalmazzák az arcok és a rendszámok felismerhetetlenné tételére. Aki ennek ellenére felismeri önmagát vagy az autója rendszámát az egyik fotón, az szeptember 15-ig bármikor jelezheti ezt egy online nyomtatvány segítségével, egyúttal kezdeményezheti a kifogásolt rész felismerhetetlenné tételét. A fejlesztők egyúttal jelezték, hogy folyamatosan várják a felhasználók visszajelzéseit, véleményét, észrevételeit. A céljuk ugyanis az, hogy a helyi lakosoknak és a turistáknak immár virtuálisan is megmutathassák a német városokat, így sokan kedvet kapjanak a települések felkeresésére.


Párizs jelképe a Street View-en

Per Meyerdierks, a Google adatvédelmi megbízottja a Stern magazinnak úgy nyilatkozott, hogy a hibák kiküszöbölése céljából intenzíven együttműködtek prof. dr. Johannes Caspar hamburgi adatvédelmi biztossal. A látogatók adatainak védelmét 13 pontos csomaggal igyekeznek biztosítani. A csomag részét képezi a képeken az arcok és a rendszámok automatikus felismerhetetlenné tétele, a kifogásolt fotóknál használható riasztófunkció és a felvételek megjelentetésének letiltási lehetősége.

Johannes Caspar ennek ellenére nem elégedett, fenntartja korábbi aggályait. Elsősorban azt kifogásolta, hogy szerinte a Google csak gyorsan túl akar esni az adatvédelmi problémákon. Ez egyrészt meglepte a szakembert, másrészt nem tartja túl jó dolognak a kapkodást. A szolgáltatáshoz kapcsolódó eljárásokat vagy funkciókat ugyanis célszerű hosszasan előkészíteni, egyeztetni és csak ezután bejelenteni, majd aktiválni.

Ilse Aigner fogyasztóvédelmi miniszter szintén előre leszögezte, hogy a Street View elindulása után is rendszeresen ellenőrizni fogja a platform működését és kíváncsi lesz arra, hogy az adatvédelmi megoldások mennyire válnak majd be a gyakorlatban. A politikus ugyanakkor üdvözölte, hogy a társaság lehetőséget ad az embereknek a számukra nem tetsző képek törlésére, egyúttal reményét fejezte ki, hogy a vállalat betartja korábbi ígéreteit.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • xido #8


  • bm823 #7
    "Kapkodás","Célszerű hosszasan előkészíteni".
    Mivaaaan? Most komolyan abba kötnek bele, hogy a google túl gyorsan reagált és megoldást kínált? :O
  • Alexease #6
    Nem a joggal vannak tisztaban, a sajat erdekeiket vedik...
    Egy atlag embert hol erdekel, ha le van fenykepezve arc nelkul, lat egy autot valahol rendszam nelkul, vagy rajta van a berhaz, panelhaz ahol lakik?!
    De egy "pocsarcut" mar igen, mert latszik a villajaban medence, a sportauto miegymas;)
  • Alexease #5
    Igen, azt hasznalom amiota elerheto;) De azert a Google SV egy fokkal hasznalhatobb (lenne):)
  • sathinel #4
    Lol ilyen jól megy a google-nek hogy már realtime megy a felvételek közlése? Ennyi műkoldal még az USA hadserege sem rendelkezik. Kemény egy cég lett meg kell hagyni:D
  • passatgt #3
    norc.hu-n már régóta van Magyarország, érdekes módon senkit nem zavar:D
  • Zoliz #2
    Az a néhány "pöcsarcú" tisztában van az emberi jogokkal. Vagy jó lenne ha téged is kukkolna a főnököd xarás közben? :D
  • Alexease #1
    Vegre. Talan akkor mar nalunk is engedelyezni fogjak. Vicc, hogy az emberek ~99%-nak tetszik, hasznalna, de nehany pocsarcu mondja meg, hogy mi a jo nekunk...