Berta Sándor

Robotrepülőgépeket vásárol a Google?

Az amerikai internetes óriáscég vizsgálja annak a lehetőségét, hogy miként alkalmazhatna fényképezési feladatokra kamerákkal felszerelt polgári robotrepülőgépeket.

A Google-t elég nehéz eltántorítani a céljaitól. Amit a vállalat célként kijelöl, azt keresztül is viszi. Ennek újabb ékes bizonyítéka, hogy ugyan a céget sorozatos támadások érték a Street View szolgáltatáshoz kapcsolódó városfotózások miatt, mégis folytatja tevékenységét. A WirtschaftsWoche gazdasági lap birtokába jutott információk szerint a cég polgári robotrepülőgépek vásárlását és használatát tervezi a közeljövőben. A hírt megerősítette az újságnak a Microdrones cég vezetője is.

Sven Juerss, a Microdrones első embere elmondta, hogy egy miniatűr robotrepülőgépet már le is szállítottak a Google kaliforniai központjába és jó esélyük van arra, hogy a két vállalat között tartós együttműködés bontakozzon ki. Juerss arra számít, hogy a Microdrones több tucat robotrepülőgépet adhat majd el a Google-nek. A társaság egyelőre nem kommentálta az információt.


"Ezek az eszközök kiválóan alkalmasak arra, hogy felvételeket készítsenek a Google Earth szolgáltatás számára" - jelentette ki a szakember. A polgári robotrepülőgépek általános jellemzői, hogy a hatótávolságuk és a sebességük is kisebb, mint a katonai modelleknek, de képesek átrepülni egy város felett és digitális képeket készíteni.

"Amennyiben ez megvalósul, még komolyabb problémával kell szembenéznünk, mint a Street View esetében" - reagált a hírre Ulrich Lepper észak-rajna-vesztfáliai adatvédelmi biztos. A polgári robotrepülőgépek ugyanis gyakorlatilag hangtalanul, ezáltal szinte észrevétlenül végezhetik a munkájukat, élőképeket továbbíthatnak a kertekből és az erkélyekről. Emellett akár az ablakokon is benézhetnek, felszerelhetők infrakamerákkal, így akár éjszaka is bevethetők és így átlátnak a függönyökön vagy a falakon. Vagyis mindez azt jelenti, hogy a Google még több helyre beleshet, mint az utcákat járó kamerázó autóival. Azt már most borítékolni lehet, hogy az ügyből ismét komoly vita fog kibontakozni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • jaggell #13
    Szerintem érdekes húzás tőlük. Egyre több mindenbe próbál belemászni a gugli és egyre több dologban ér el sikereket (no meg persze nagyon sok dologban nem, de ezt általában nem hangoztatják illetve van annyi pénzük hogy leszarják) Engem alapvetően nem zavarnak a robot repülőgépek amíg nem próbálnak az arcomba mászni.
  • chuky123 #12
    Aha csak az 4km magassan repül és semmit nem látnak lefelé. Ezek meg teleobjektivekkel fényfépeznek.
  • mopsar #11
    Nem mind1 akkor hogy ki irányít? Így most az amcsi kormány akkor meg a google... Szerintem tök8. Azt nem hinném hogy el akarnák pusztítani az emberiséget:D:D
  • nextman #10
    Nekem is ez jutott eszembe, Google=Skynet. Ideje lenne feldarabolni őket, mielőtt még átveszik az irányítást.
  • Kingfisher #9
    Szerintem vadásszanak vele adatvédelmi biztosokra, és akkor talán szép fővárosunk is belekerülhet a Street Viewba.
  • mad mind #8
    Naponta 20-30 repülőgép repül el a házunk felett. Az 200 utassal számolva 4000-6000 ember, aki benéz a kertünkbe. Mi a fszér lenne probléma a légi fényképezés?
  • Teppik Amon #7
    Én már régóta gyanítom ez valami ámerikai kormány fedőszerv. Ennyi infót még ők sem tudnának gyűjteni a fél világról (a másik felén még nem terjed az androidos telefon meg az internet ;) )
  • Kara kán #6
    "Ezek az eszközök kiválóan alkalmasak arra, hogy felvételeket készítsenek a Google Earth szolgáltatás számára" - jelentette ki a szakember."

    Aham!
    Beírná ide valaki a Google tulajdonosainak neveit?
  • matyi120 #5
    Szerintem előbb utóbb katonai támaszpontok felett is elrepülnek, és lelövik őket. :D
  • Narxis #4
    Helyes, azt szeretem.