Berta Sándor

Diaspora - nyíltan a Facebook ellen

Daniel Grippi, Maxwell Salzberg, Raphael Sofaer és Ilja Zsitomirszkij, a Diaspora létrehozói hisznek abban, hogy az általuk megálmodott közösségi hálózat tud még újat mutatni a felhasználóknak.

A Diaspora egy nyílt, biztonságos, szabad és decentralizált közösségi portál akar lenni, amelynek a fejlesztéseit adományokból finanszírozzák és amely a tervek alapján egy nyílt forráskódú szolgáltatás lesz. A tagok maguk ellenőrizhetik adataik felhasználását és az ismerőseikkel való kommunikációt titkosítással védhetik. A Diaspora forráskódját várhatóan szeptember közepén teszik mindenki számára elérhetővé, az oldal első publikus alfaváltozata pedig október közepére készül el.

"Olyan eszközöket akarunk az emberek kezébe adni, amelyek lehetővé teszik, hogy rendelkezzenek a róluk elérhető információkkal. Amikor a projektet elindítottuk, arról beszélgettünk, hogy jó, ha 8-10 000 dollárt sikerül összegyűjtenünk. Egyszerűen nem hittük el, hogy a célunkat már tíz nap után elértük. Végeredményben csak négy őrült fiatal srác voltunk, de a The New York Times cikke mindent megváltoztatott. Leginkább az lepett meg minket, hogy közel 6500-an biztosítottak a támogatásukról bennünket, köztük voltak a nyílt forráskódú szoftverekkel nem foglalkozó emberek is."


Maxwell Salzberg

"A támogatás háttéroka elsősorban az lehet, hogy sokan nem elégedettek a jelenleg működő közösségi hálózatokkal. Én is úgy gondolom, hogy sürgősen igény van alternatívákra. Ráadásul egy jó időpontban tettük a bejelentést, mivel akkoriban nagyon sok hír foglalkozott azzal, hogy miként bánik a Facebook tagjai adataival. Tehát szerencsénk is volt. Azt mondtuk: valamit csinálunk, ezt komolyan vesszük és szenvedélyesen csináljuk. Úgy hiszem, ezt becsülik az emberek" - jelentette ki Maxwell Salzberg.

A fiatalember elmondta, hogy egy augusztus végi blogbejegyzésüket követően a kétszeresére nőtt a levelezőlistájukra feliratkozók száma. Ez meglepte őket, mert azt remélték, hogy kicsit csillapodni fog a Diaspora-őrület és néhány személy bevonásával kipróbálhatják a portál első verzióját. A forráskódot szeptember 15-én hozzák nyilvánosságra, de ezt elsősorban a fejlesztőknek ajánlják, a program ugyanis még elég bugos. Ezért is foglalkozik Raphael Sofaer és Ilja Zsitomirszkij szinte minden percben a projekttel. A Joindiaspora.com várhatóan október közepétől lesz elérhető publikus alfaverzióként. Elsőként a támogatóiknak küldenek majd meghívókat és később a szolgáltatás mindenki előtt megnyílik.

A Diaspora működésének lényege, hogy minden résztvevő egy könnyen létrehozható magán Diaspora-webszervert (Diaspora seedet) kap. Ez tárolja személyes adatait és osztja meg más személyek Diaspora-webszervereivel. A rendszer már az alap beállítások esetén is tartalmazza a titkosított adatátvitelt. A Diaspora-framework és a hozzá tartozó API szabályozza az egyes webszerverek közötti kommunikációt. A titkosításért a GNU Privacy Guard (GnuPG) felel. Az üzemeltetők emellett meg akarják könnyíteni a meglévő közösségi profilok átvitelét az új rendszerbe.

"Mi annak a lehetőségét akarjuk biztosítani a felhasználók számára, hogy különböző csoportok tagjaival is kommunikálhassanak. Azonban általában túlzottan csoportokra összpontosítunk, holott senki sem szereti kategóriákba rendezni a barátait. Be szeretnénk bizonyítani, hogy létezhet magánélet az interneten is. Azt még nem döntöttük el, hogy a Diasporához telepítendő kliensprogram készül-e vagy sem. Eleinte biztosan egy felhőszolgáltatást fogunk használni. Ennek a havidíja 7-10 dollár lesz. Ezenkívül szkripteket is elérhetővé teszünk. De egyelőre azt szeretnénk, hogy az alapvető funkciók rendesen működjenek. Ezek közé tartozik a tartalmak publikálásának lehetősége."

"A Diaspora emellett nyilvános mikroblogként is működni fog és természetesen lehetőség lesz a bejegyzések továbbítására, akár a Facebook vagy a Twitter rendszerébe. Az alapokat az OStatus nevű nyílt protokoll jelenti, amelynek megalkotása a Status.net nevű mikroblog-szolgáltatás fejlesztőinek nevéhez fűződik. A jövőben is biztosítani kívánjuk a felhasználóknak adataik teljes ellenőrzésének lehetőségét. Ez az elsődleges célunk. Van még pénzünk, így ezután azon dolgozhatunk, hogy a Diaspora igazán nagy szolgáltatás lehessen. Sok ötletünk van és meglátjuk, ezekből mik valósulnak meg" - szögezte le végül Maxwell Salzberg.

A négy informatikushallgató a Kickstarter oldal segítségével május közepére 170 000 dollárt gyűjtött össze, ez az összeg pedig mostanra már a 200 000 dollárt is meghaladta.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • korpati #14
  Kedves nagyon magyarok!
  Magyar nyelvű oldalon, magyar nyelven, írjatok már magyarul!
  Nem kell elbalfaszkodni a szóközöket, a kifejezéseket, a mondanivalót!
  A saját nyelvünket sem tisztelitek annyira, hogy legalább nagyjából helyesen használjátok. Miféle magyarságra hivatkoztok???

  Különösen fergusonpapa írásának gratulálok!! :-)
 • Balazs127 #13
  @Szefmester:
  Szerinted az internetes bűnözők közül hányan fognak a forráskódban keresni exploitot? Valószínűleg nem túl sok, mivel ezernyi egyszerűbb módszer van arra, hogy bizalmas adatokat lopjanak el, így nem a nehéz utat fogják választani.
 • Kerub #12
  "A magyar legnagyobb ellensége a magyar"
  /Széchenyi István/

  Esetedben hozzájön még önmagad is.
  Sok szerencsét a többi akadály kitalálásához
 • fergusonpapa #11
  ugybirom h Magyarországon midenkinek van jó ötlete midenki midenkit jobban tud CSAK..jönnek kifogások.
 • fergusonpapa #10
  Kissé elvagy szállva..am meg pénz kel ha van 1 jó ötleted.menj kickstar és egyébb oldalra ténleg annyirajó támogtanak.Diaspora is igy szedet össze tökét.Am meg nem sok pénz kel 1 weboldal felhuzásához hanem szakértelem...lehet pénz is.pl hirdetsek vagy nem értesz programozáshoz azt kifizetni de ezek nem akoraösszegek mint amikröl beszélsz.nem értezs programozshoz??sok munkanélkülis oldal van aholonline munkákat válalnak emberkék elég jo áron.ha meg értesz hozáá lekel ülni megcsinlni.nagy meló ha komolyabb a projectnem chatroulette féle...aztán keresö optimizálni azt tádám.de nem miliok kelenek ehez -.-'
 • Komolytalan #9
  Az meg milyen mentalitás, hogy magyarul fikázod a magyarokat? Meg mernéd-e tenni ezt az utcán is, vagy félsz hogy ott esetleg valaki pofánvágna, netpatkány?

  A ChatRoulette egy Adobe oldaláról letöltött minta alkalmazás, és kb 1 nap munka az átalakítása. Kell hozzá egy webszerver - szigorúan csak a html/swf rész kiszolgálására, illetve az user lista nyilvántartására - és ennyi. Pár 10 USD-ért lehet letölteni chatroulette klónokat, nézd meg a forrásukat, nem egy nagy durranás. Ehhez nem kellett milliókat kalapoznia hogy elinduljon, egyszerűen csak kellett neki egy olcsó, jó ötlet (mert ez tényleg az), egy jó domain név tárhellyel, meg 1 szabad nap - ennyi.
  Te viszont kevered a jó ötletet a jó és olcsó ötlettel. Bevallom, nincs jó és olcsó ötletem, mert akkor már tele lenne a szobád 3 gorillámmal, akik vernék a pofádat a monitorodba, mivel meg merted sérteni a kenyéradó gazdájukat. A jó ötlet amíg nincs kész szart se ér, mert ellopják. Ha csak vas kell, meg supportos mancika, meg egyéb, percek alatt elintézhető dolgok - akkor lehet rá pénzt kalapozni. De ehhez mondjuk weboldalnál meg kell írni a teljes szoftvert legalább alpha állapotra saját erőből. Lehet nekem jó ötletem - sőt van is - csak éppen nincs annyi félrerakott pénzem (meg nem finanszíroz apuci a GM igazgatótanácsából), hogy 1-2 évig ne kelljen pénzt keresnem, csak az ötletem megvalósításán dolgozzam.
 • Kerub #8
  Nem szoktam ezen felkapni a vízet, de most muszály megjegyeznem, hogy ez ANNYIRA MAGYAR MENTALITÁS!!!

  Eddig minden facebookos hírnél ott szidták az egészet ahol érték, mondván hogy minden faszságra kiváncsi az életedben, erre valaki jön, ugyan ez a baja, megoldást dolgoz ki rá... akkor meg az a baj

  @Komolytalan(1)
  Ez nem ország kérdése mivel az internetnek köszönhetően [email protected] mindegy hol élsz (lásd a chatruletes orosz panel srácot) csak ki kell köhögni egy jó ötletetet. Talán a jó ötlet hiánya az ami a te bajod nem pedig a hely ahol vagy.

 • fergusonpapa #7
  most nézem kicsit összevisszairtam -.-'

  még1x.

  sokat fejlesztetek biztonsági szempontbol elmult honapban,befoltoztak nem 1 rést.és szigorubbak a szabályok

  midenhez már mobil megerösités kel.elenörzik ha többa coutntod van 1 ip cim/3 db csak észreveszik ip bant kapsz.spammelésrtmárha tudszmég.szintén.

  ezt az oldalt meg ismerem,sok pénzt gyüjtötek össze kickstaron joötletnek indul de sztem sokkal veszélyesebb lesz ránk nézve mint FB.
 • fergusonpapa #6
  FB nagyon sokatejlesztet most védelmi szempontbol én csak tudom ,ezeekt kereresve lehetet pénzt keresni,spam stb.most már ezt se lehet.mobilon visszakeligazolnod magad pik pakip bant kapsz stb.nagy a melény bár mvan mire van elég felhazsnálojuk.meg most nagyon ritkitanak ugye sokan vannak akiknek tona számra van account.stb.bekeményitett.ezvan.ezt az oldaldt meg ismerem kickstartnálnagyon sokpénzt gyüjtöttek össze de sztem hallot a dolog.
 • Megtörhetetlen #5
  Meg alapból ne vicceljünk már.. A fb igen követett el hibákat de legalább már tudja hol.. sok hiba menet közben derül ki, ezzel megint csak lesznek eleinte hibák olyan nincs hogy hibátlan... Mire kijön már az FB is pont ugyanolyan biztonságos lesz, és alapból az elgondolás túl bonyolult egy átlag szőke cicához, ergo csökken a felhasználótábor már más sem megy át...