Berta Sándor

Az adatvédelemmel reklámozza magát egy új közösségi hálózat

Négy informatikushallgató egy nyílt, biztonságos, szabad és decentralizált közösségi portált akar életre hívni.

A Diaspora nevű közösségi hálózat létrehozására Eben Moglen egyik szabadságról és tulajdonról tartott internetes előadása inspirálta a négy fiatalembert. A fejlesztéseket adományokból finanszírozzák, az új oldal első változata várhatóan nyárra készül el.

Daniel Grippi, Maxwell Salzberg, Raphael Sofaer és Ilja Zsitomirszkij ambíciózus célt tűztek ki maguk elé: azt szeretnék, hogy közösségi hálózatuk egy nyílt forráskódú szolgáltatás legyen, amely a felhasználókat össze- és nem egy központi helyhez köti. A tagok maguk ellenőrizhetik adataik felhasználását és az ismerőseikkel való kommunikációt titkosítással védhetik. "Hisszük, hogy a magánéletnek és a hálózatba kötöttségnek nem kell kizárnia egymást. A Diasporával ismét a mi kezünkbe kerül adataink ellenőrzése, a saját feltételeink mellett oszthatjuk meg őket másokkal és biztosíthatjuk a szociális kapcsolatainkat" - közölték a társalapítók.

Minden résztvevő egy könnyen létrehozható magán Diaspora-webszervert (Diaspora seedet) kap. Ez tárolja a személyes adatait és osztja meg más személyek Diaspora-webszervereivel. A rendszer már az alap beállítások esetén is tartalmazza a titkosítás adatátvitelt. A Diaspora-Framework és a hozzá tartozó API szabályozza az egyes webszerverek közötti kommunikációt. A titkosításért a GNU Privacy Guard (GnuPG) felel. Az üzemeltetők emellett meg akarják könnyíteni a meglévő közösségi profilok átvitelét az új rendszerbe.

A szolgáltatásnak jelenleg csak a prototípusa érhető el, amelybe már integrálták a GPG-titkosítást, valamint a Twitter- és Flickr-hozzáférések elérését biztosító funkciót. "Hisszük, hogy a jelenlegi centralizált szociális web kiváltható egy biztonságos és kényelmesen használható, decentralizált hálózattal. A Diasporát egyszerűen lehet majd kezelni és körülöttetek fog forogni" - közölték a fejlesztők. A távolabbi célok között szerepel az OpenID, az azonnali üzenetküldő és a VoIP-szolgáltatások integrálása a rendszerbe, valamint egy titkosított biztonsági mentési megoldás létrehozása.

A négy informatikushallgató a Kickstarter oldal segítségével eddig a remélt 10 000 dollár helyett már több, mint 33 000 dollárt gyűjtött össze.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • fergusonpapa #6
    hát akkor az igények elég alacsonyak,ez egy fos már megbocsás!
  • atomjani #5
    Nem kell közösséget létrehozni, hiszen már van egy, ami közös erőből fejlődik az igények alapján: Fórumvilág
  • vasedeny2 #4
    igenám, csakhogy az adatvédelmi törvény úgytudom ilyet nem enged, legalábbis amerikában.... vagy törhetőnek kell lennie a titkosításnak. a magyarországi ide vonatkozó törvényeket nem tudjátok hol lehet elolvasni?
  • pulykakakas #3
    Jól hangzik. Amolyan Hamachi szinten könnyen létrehozható saját közösségi hálót is lehetne vele csinálni, ha jól értem.
  • msstz #2
    http://www.readwriteweb.com/archives/diaspora_project_building_the_anti-facebook.php
  • fergusonpapa #1
    megmondaná nekm milyen oldal ez a kickstarter??valahogy nem értem :/