Berta Sándor

A Facebookot nem látogatók sikeresebbek?

Svájci kutatók számos, a közösségi portálokkal kapcsolatos kérdésre kerestek választ. A Zürichi Egyetem Pszichológiai Intézetének munkatársai többek között arra is kíváncsiak voltak, milyen személyiségű felhasználók látogatják a közösségi oldalakat, és hogy elégedettebbek-e az életükkel, mint azok, akik nem regisztrálták magukat például a Facebookon.

A Facebook jelenlegi 300 millió regisztrált tagja közül 30 millióan naponta új és személyes bejegyzéseket tesznek közzé a világhálón, mások pedig ezekre reagálnak. Virtuális vagy valódi kapcsolatok, barátságok alakulnak ki. Anett Cepela és Bertolt Meyer, a Zürichi Egyetem Pszichológiai Intézetének két szociálpszichológusa megvizsgálta, hogy mekkora szociális ereje van a Facebook-közösségnek. 2007-ben a Michigani Állami Egyetem kutatói azt állapították meg, hogy az online hálózatok tagjai boldogabbaknak érzik magukat az ilyen oldalakat nem látogató társaiknál.

Meyer és Cepela viszont most arra a következtetésre jutott, hogy ennek az érzésnek a kialakulása nagyban függ attól, hogy ki, milyen személyiség. Általában extrovertált emberek látogatják gyakran a Facebookot, mivel vonzó számukra az információ- és tapasztalatcsere lehetősége. Meyer elmondta, hogy a mérleg nyelve a magukat az oldalon nem regisztráló tagok felé billen, ők érzik magukat boldogabb embereknek. Ráadásul ezzel párhuzamosan jobb a pszichikai egészségi állapotuk és lelkiismeretesebbeknek mondhatók.

A felmérésbe összesen ezer embert vontak be, közülük 681-en (345 nő és 336 férfi) online töltötték ki a kérdőívet. Az életkoruk 13 és 89 év között változott, az átlagéletkoruk 26 év volt. A megkérdezettek válaszainak összesítésekor kiderült, hogy mindegyiküknek átlagosan 187 barátja van a közösségi oldalon. A tanulmány alapját a Big Five-nak nevezett, öt személyiségtípusra épülő rendszer jelentette. Ennek segítségével ugyanis a pszichológiai kutatásokban megállapítható, hogy valaki milyen karakterű ember.

Az első csoport a neurotizmus kontra emocionális stabilitás. Ebből az állapítható meg, hogy valaki mennyire gyorsan nyeri vissza az érzelmi egyensúlyát. A második csoport az introverzió kontra extraverzió, amely azt írja le, hogy valaki inkább visszahúzódó és magába forduló ember-e, vagy nyitott, magabiztos. A harmadik csoport a nyitottság és konzervatív viselkedés. A negyedik jellemző az elviselhetőség és verseny. Ebből az mérhető le, hogy valaki harmóniára törekszik-e vagy inkább másokkal szemben bizalmatlan és a saját érdekeiért harcol. Az utolsó típus pedig a lelkiismeretesség. Ebből az derül ki, hogy valaki mennyire kötelességtudó, fegyelmezett és megbízható vagy inkább pontatlan és hanyag.

A válaszadók közül 573-an írták azt, hogy van profiljuk a Facebookon és 335-en úgy nyilatkoztak, hogy más közösségi honlapot is látogatnak. "Amennyiben az extraverziót vizsgáljuk, mint személyiségtulajdonságot, akkor megállapítható, hogy az extrovertált emberek több időt töltenek a Facebookon és ezzel nagyon elégedettek" - hangsúlyozta Meyer. Ez azonban nem a közösségi portálra, hanem az egyes személyekre vezethető vissza. Amennyiben nem létezne a Facebook, akkor más információ- és tapasztalatcserés lehetőséget keresnének maguknak. A honlapot rendszeresen nem látogató 681 megkérdezett felhasználó közül 46-nak egyáltalán nem volt profilja a Facebookon, míg 62-en úgy nyilatkoztak, hogy egyik közösségi portálnak sem tagjai.

"Ebben a csoportban kevesen voltak azok, akiknek semmilyen tapasztalatuk sem volt a Facebookkal, éppen ezért az ő véleményüket óvatosan kell kezelni. Ennek ellenére megállapítható volt, hogy az ebbe a csoportba tartozó személyek a munkahelyükön sikeresebbek és lelkiismeretesebbeknek is mondhatók. Ugyanakkor ők kicsit idősebbek is, amit mindenképpen figyelembe kell venni" - szögezte le Meyer. A zürichi szakemberek mindenesetre a közeljövőben további tanulmányokat végeznek a felmerült kérdések megválaszolására.

Érdekesség, hogy az Össznemzeti Boldogsági Index (Gross National Happines, GNH) a Facebook-használók üzeneteiből számítja ki, hogy az Egyesült Államok lakossága éppen milyen kedvében jár. A közösségi portál üzemeltetői pszichológusokkal közösen osztályozták a több mint 300 millió felhasználó hangulatjelentésében található pozitív és negatív jelentésű szavakat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Zombee #13
    Nem a kedves cikkírónak (fordítónak) szól, de én ezt a baromságot végig sem olvastam. Van ugyan egy facebook acc-om, de csak akkor lépek be, ha valaki bejelölt, ezt meg nem sűrűn van. Az iwiw mellett nincs rá szükségem, és annak sem látom túl sok értelmét. Olyankor mondjuk jól jön, ha koncertet promózok.
    Az életem az iwiw és facebook előtt is ugyanolyan volt, leszámítva bizonyos változásokat, amik viszont elkerülhetetlenek, esetleg az életkorral járnak, iskola vége, munka, nők jönnek-mennek, egyiket se befolyásolja. Hihetetlen, mennyi szarért képesek fizetni egyesek.
  • Piel #12
    Mosolyogva olvasom mindig az ilyen, meg ehhez hasonló cikkeket. A pszihológusok annyi öngólt lőttek már maguknak, és még mindig okoskodnak. Egy komoly ember nem hiheti azt, hogy egy sor papírból, meg mindenféle okosnak tűnő kérdésből meg lehet ismerni egy embert. Az ember nem a papíron van. Ha beszélek valakivel és belenézek a szemébe, látom a gesztusait, sokkal többet tudok meg róla 1 perc alatt mint egy pszihológus az 1000 tesztkérdésével. Csak tessék megnézni a focistát akit most temettek öngyilkosság miatt. Hány évig is kezelték? Hát ez a magyarázat. Ismerek végzett pszihológust, de a macskámat nem bíznám rá. Olyan ez mint amikor rábeszéljük az embereket, hogy milyen betegek csak azért, hogy elmenjenek orvoshoz(Ide a pé'zt!). Csak egy barátra meg egy rendes családra van sokszor szükség és rendbe jön az ember. Nem kell mindjárt pszihológus. Volt ismerősöm aki bekattant és tényleg orvosra volt szüksége. Addig kezelgették, míg fel nem akasztotta magát. Akkor meg minek?
    Valami hasonló a H1N1 körüli felhajtás. A vakcina előállítójának hatalmas pénz, ezért érdekében áll a médiát feltüzelni, hogy hisztériát keltsenek az emberekben. Azok meg birka módjára rohannak oltatni magukat. Azt senki nem mondta el, hogy milyen szövődményekre számíthat az ember ha leoltatja magát. Persze nem azonnal, hanem néhány hónap, néhány év után. Ezt nem is tudják. Vajon miért intett óvatosságra néhány háziorvos?
    Azt meg csak megemlíteném, hogy mindig van olyan védőoltás ami egy-egy embert súlyosan megbetegít, ha nem kapta volna meg, lehet, soha nem lett volna semmi baja! Csak hát a megelőzés! Ugyan...
  • atomjani #11
    Szerintem az, hogy ki mennyire sikeres és boldog, az csak személyes beszélgetések alkalmával derülhetne ki. Ezért hülyeség azt feltételezni, hogy aki a facebookra jár, annak nincs sikeres és boldog élete. A statisztika nem olyan megbízható információ, hogy ilyen következtetéseket letudjunk vonni.
  • snowkid16 #10
    életmmel* elnézést :D
  • snowkid16 #9
    Van iwiw-em meg facebook-om. Elégedett vagyok az eddigi élettemmel...
  • morden #8
    diófekete 4:43kor fórum bejegyzést írni nem semmi :d
    Ahogy olvastam a cikket nagyon sok egyéb aspektusa van annak , hogy boldog ki nem és hollisztikusan kellene szemlélni a dolgokat, a kutatók is biztos rájöttek azért csinálnak még + vizsgálatot, de jó kis marker lehetne a közösségi oldalak látogatása, mert könnyű nyomon követni
  • metaljesus #7
    én sem látogatok facebookot, iwiwet is csak ritkán, és boldog és sikeres vagyok. ennek ellenére ez a felmérés baromság. arról nem is beszélve hogy az 1000!!! fő mennyire nem reprezentatív egy ekkora mintában...
  • dilofekete #6
    A közösségi oldalt azoknak találták ki aki nem tud rajzolni se egy weblapot! Marketing vagy kockulás?
    A válasz mégis az utóbbi és a statisztikák hazudnak. :)
  • Ferrer #5
    4 éve még nem voltak közösségi oldalak ilyen nagy számban. Rosszabbul élünk, mint 4 éve...
  • willcox #4
    Az ilyen (és más) felmérések általában úgy készülnek, hogy a megrendelő meghatározza a végeredményt, hogy mit kell kihozniuk. Komolytalan.