MTI

Ideális párunk nem elég, ha hasonló hozzánk

Immáron lehetséges rátalálni az ideális szerelmi partnerre, aki mindenben megfelel az Ön igényeinek! Jobbára ezt ígérik a szakosodott párkeresők, de még az általános jellegűek is.

Elegendő megjelölni az interneten, hogy ki milyen vallású, politikai meggyőződésű és érdeklődésű társat keres, legyen-e vagy ne legyen gyereke, kedvelje a bioételeket, milyen hobbinak hódoljon... Legalábbis ez a látszat Franciaországban - tűnik ki a párizsi Le Monde egyik írásából. Ennek a meggyőződésnek jegyében indította el Vincent Veyrat-Masson és Cherif Hadjas 2007-ben az Amourmaghreb.com című portált, amelyre eddig 460 ezren iratkoztak fel.

Később megpróbálták csoportosítani az észak-afrikai országokból származók számára indított webhelyre jelentkezőket, és úgy találták, hogy a legtöbb és legélesebb különbség a politikai meggyőződés tekintetében tapasztalható közöttük. Így januárban létrehozták a jobboldaliaknak a Droite-rencontre.com, a baloldaliaknak a www.Gauche-rencontre.com portált, majd tovább bontva a választékot a jobb- és baloldali melegeknek a Gay-droite.com, illetve a Gay-gauche.com webhelyet. Nemsokára lesz környezetvédőknek és sportoló párkeresőknek szánt portáljuk is.

Hasonló szakosodás figyelhető meg más francia párkereső szolgálatoknál is. A piacvezető Meetic 2008-ban kreálta a MeeticAffinity.fr elérhetőségű portálját, amely lehetővé teszi az ízlések szerinti csoportosításokat - ám ezzel csak követte két versenytársának, a Parship és a Be2 randevúszervezőnek a példáját. Ezeknél a párkeresőknél aprólékos kérdőívet töltenek ki a jelentkezők, így életstílusuknak, szokásaiknak minden szempontból megfelelő partnert igényelhetnek, beleértve akár azt is, hogy nyitott ablaknál szeretnek-e aludni vagy hogyan szervezik meg nyaralásukat.


"35-40 éves koruktól az embereknek már nemigen van idejük arra, hogy maguk keressék meg az ízlésüknek megfelelő partnert. Mi olyan személyekkel hozzuk őket kapcsolatba, akiket igényeik alapján választunk számukra" - magyarázza Stéphanie Buret-Cruiziat, a Meetic európai marketing-igazgatónője. Cége nemrég megindította a MeeticVip portált, amely a jobb társadalmi háttérrel rendelkezőket, szabadfoglalkozásúakat célozza meg, akárcsak az Attractiveworld nevű konkurens.

De hinni lehet-e a mondásnak, hogy a hasonlók egymásra találnak? Tény, Franciaországra jellemző az endogámia, az adott csoporton belüli párválasztás. Ez azonban egyáltalán nem garantálja a sikert: szinte minden második frigy válással végződik. "Semmi sem tévesebb, mint a hasonlók közötti harmónia tézise - vallja Pascal Duret szociológus. - Az ugyanis nem veszi figyelembe, hogy az emberek különböző okokból és eltérő, nem egyszer konfliktusos módon szeretik egymást, vagy éppen másként hívei egy közösen vallott értéknek. Az évekig tartó párkapcsolat nem annyira az értékek tökéletes megegyezésén alapul, mint inkább a különbségekkel kapcsolatos megértésen, a másik értékeinek tudomásul vételén és tiszteletben tartásán, azon, hogy a partnerek örömüket lelik abban az alkuban, amelyben egymáshoz alkalmazkodva erősítik kapcsolatukat".

Jean-Claude Kaufmann szociológus tanúja annak, hogy az interneten egyre inkább olyan partnert keresnek, aki "a kereső egyfajta klónja, azzal a kissé őrült álommal megtetézve, hogy az ember megmaradhat olyannak, amilyen, miközben úgy kapcsolja magához a másikat, hogy az nem zavarja őt. A szakosodott portálok egyfajta pszichológiai kényelmet kínálnak, ezen azonban hamar túl kell lépni. Csak akkor születhet szerelmi kapcsolat, ha az egyén felszedi a horgonyt, és megindul a másik felé".

Persze ha valaki vonzónak tűnik, keressük vele a közös pontokat, elvégre ketten írják a közös történetet, amely formálja a kapcsolatot - de ez semmit sem mond arról, hogy a felek miként választják a másikat. Genevieve Djenati pár- és családterapeuta szerint a párok egy tudatalatti folyamat alapján, egymást kiegészítve működnek. "Az egyikben van valami, ami másikban nincs meg, és az egymásra találások legnagyobb része az ellentétek kölcsönhatásán alapul" - érvel.

Szerinte a partner profiljának pontos meghatározása tévút. "Egy szerelmi találkozás két egymásra öntudatlanul is rezonáló egyéniség kapcsolódása, ez hozza létre a vonzerőt - fejti ki a terapeuta. Gyakran megfordulnak nála fiatal, szép és intelligens nők, akik reménytelenül magányosak. - Pontosan tudják, hogy milyen - lényegében drákói - követelményeknek kell megfelelniük azoknak, akiket méltónak tartanának magukhoz, de igen nehéz rávenni őket annak számba vételére vagy elképzelésére, hogy ők maguk mit tudnak nyújtani cserébe".

Egyszerűbben megfogalmazva, a partnert nem úgy választják, mint egy kanapét, akármit hirdetnek is a fogyasztói társadalom marketinges szakértői és randevúportáljai. "Ha az elképzelt történetet pontosan meg is írják bensőjükben, az életben nemigen lehet azokat megvalósítani" - elemzi az ilyen igényeket Serge Hefez pszichoanalitikus. A hozzá érkező fiatal ügyfelek szinte a végtelenségig randevúzgatnak, mert folyton úgy érzik, valahol csak akad majd valaki, aki még megfelelőbb. "Csakhogy az ideális partner magában a kapcsolatban születik" - hangsúlyozza a szakember.

A 37 éves Sophie egy nagyvállalatnál van vezető beosztásban, szerinte a portálokat puszta eszköznek kell tekinteni. Ő akkor iratkozott fel az egyikre, amikor nagyon nagy szükségét érezte annak, hogy legyen valakije, ám élénk társadalmi élete ellenére egyre ritkultak az alkalmak. Tizennyolc hónapja aztán megismerkedett egy férfival, akivel ma már megosztja az életét. "Azt hiszem, azért ment a dolog, mert nem valamiféle álmot hajszoltam. Mindenkivel nyitottan léptem kapcsolatba, mert meggyőződésem, hogy az egymásra találás a különbségekből táplálkozik" - idézi fel. A piacvezető Meetic szerint mégis naponta 397 "szép találkozás" (legalább négy hónapig tartó kapcsolat) születik a portál révén. Azért van remény - a franciáknál.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • hangulati #9
    a kep cime: "partalalas utan". a foto a ffi szereplot abrazolja buszke edesanyja tarsasagaban, kozvetlenul "utana". a ferfi sejtelmesen tavolbanezo tekintete, es szuleje gyoztes felmosolya is tanuskodik a tarskereso szolgalatok hatekonysagarol.
  • Amergin #8
    Nyugtassatok meg: az illusztrációs képen a nő a hapsinak az anyja, ugye?
  • vg #7
    Kell a fenének két gyerek, és egy online társkeresős csaj... (már bocs)
  • tacsaby #6
    Igaza van Garfieldnek. A netes társkereső mindössze egy plusz lehetőség az ismerkedésre. A többi rajtunk múlik. Én is egy társkereső oldalon találtam rá életem párjára 8 évvel ezelőtt. Azóta már van két gyermekünk. Tehát működhet! Nekem akkor nem nagyon volt más lehetőségem a pártalálásra. Utáltam a diszkót, a környezetemben nem volt más ismerkedésre alkalmas normális hely vagy alkalom, az utcán leszólítás meg nem volt az én stílusom, és az ismerősi körömben sem voltak facér csajok. Azóta 3 jó barátom is web-es társkeresővel találta meg a párját és mindannyian jó házasságban élnek azóta. Szerintem nem kell lebecsülni a társkereső oldalakat, mert pozitív példa is van bőven.
  • Balumann #5
    Valóságba könnyebb jó partnert találni, hiszen a legtöbb mindent a viselkedése meg a kinézete árul el egy emberről, persze nehéz megtalálni a megfelelő alkalmat olyankor is (előnyben az aki nagyon tud dumálni, meg jól is néz ki). Persze neten is meg lehet találni az ideálist, azért nagyobb százalékban nem csak online életet élnek azok sem akik fönntvannak, habár az esély főleg idősebb korba több egy ilyen társkereső oldalon talán.
  • Garfield #4
    A net a társkeresésben ugyanaz, mint az utca, a munkahely, egy buli, stb., azaz nem más, mint x+1. lehetőség arra, hogy két ember találkozzon. Ha pedig megismerkednek, akkor ugyanúgy az offline világban folytatják, mintha egy buliban találkoztak volna.

    El kéne gondolkodni, hogy ha a neten csak egyéjszakás kettyintések jöttek össze neked, akkor lehet, hogy a hiba a te készülékedben van.
  • djw #3
    ha neked csak egyéjszakás konnektálások jöttek össze, akkor valószínű csak olyat kerestél. Aki mást keres, mást talál.
  • Szefmester #2
    Párom mayvipen ismtertem egy lehetséges ismerősön át akivel jó ha 5x beszéltem, és bejelölt.. Azóta meg eltelt 2 év és már az összeköltözést fontolgatjuk.

    Tudom persze nagyon jól hogy nem ez az alap.. :D De nekem bejött :)
  • Zoliz #1
    Hú milyen izgalmas is lehet ha egy nő megosztja velünk az életét :) Csupa móka kaczagás a női agyműködés.. A párkeresők leginkább csak egyéjszakás konnektálásra jók, a komoly kapcsolatok nem ott születnek, hanem az iskolában, munkahelyen, barátok között, utcán, buliban... nem az online piacon.