Berta Sándor

Már 170 000 dollár adomány gyűlt össze a Diasporának

Néhány nap alatt a tervezett összeg közel hússzorosa gyűlt össze a nyílt, biztonságos, szabad és decentralizált közösségi portál számára.

A Kickstarter honlapján szereplő összeg jelenleg már meghaladta a 173 000 dollárt, ami a négy informatikushallgató által remélt 10 000 dollár többszöröse. Egyelőre úgy tűnik, hogy még a negyedmilliós vagy még nagyobb összeg elérése sem lehetetlen feladat. A támogatók száma pedig meghaladta a 4700-at. A felajánlott pénzmennyiség azt bizonyítja, hogy az emberek igenis szeretnének egy nyitott, decentralizált közösségi oldalhoz tartozni, amelynél az adataikat és azok felhasználását saját maguk ellenőrizhetik, miközben az ismerőseikkel való kommunikációjukat titkosítással védhetik.

A Diaspora megvalósulása esetén akár rövid időn belül komoly konkurenciája lehet a Facebooknak vagy más szociális portálnak és azoktól jelentős számú regisztrált tagot csábíthatnak el. A négy fiatalember, Daniel Grippi, Maxwell Salzberg, Raphael Sofaer és Ilja Zsitomirszkij azt szeretnék, hogy az új közösségi hálózat a P2P elven és a keretrendszerhez tartozó kiegészítők segítségével működjön. Ráadásul az egész infrastruktúra rugalmasan bővíthető és fejleszthető lenne.

A támogatások jelentős része jelenlegi Facebook-tagoktól származik. Az ok egyszerű: az új szabályok miatt sokan alternatív szociális oldalt keresnek, mivel nem akarják, hogy a böngészési szokásaikat bárki is feljegyezze. A Diasporával kapcsolatos legtöbb kommentár pozitív, sőt gyakran euforikus hangvételű, de sokan vetik a fejlesztők szemére, hogy még hiányzik a szükséges forráskód. Emellett az is felmerül, hogy az alapötlet nem új keletű, hiszen hasonló elvek alapján működik a onesocialweb, ami az XMPP Messaging-szabványon alapul és amit a Vodafone támogat.

A onesocialweb fejlesztői már fel is vették a kapcsolatot a Grippivel és társaival, s hajlandóak lennének az együttműködésre. De szintén gyakran esik szó a Status.net-ről és az Elgg-ről, utóbbi egy klasszikus felépítésű közösségi portál. A Free Software Foundation egyébként összeállított egy listát a hasonló projektekről.

Az persze még kérdéses, hogy a biztató kezdés után valóban rászolgál-e a Facebook-killer jelzőre a Diaspora. Mindenesetre azon sem lehetne csodálkozni, ha számos cég felfigyelne a projektre. Elég például csak a Google-t megemlíteni, ami a Wave és a Buzz tekintetében két olyan szolgáltatással is rendelkezik, amik érdekesek lehetnek az új szociális hálózat számára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • DeviloftheHell #2
    látom kellett nekik a diplomamunkához az adománygyüjtés :D mostmár futja kocsira is nekik :D:D:D
  • richard45 #1