Berta Sándor

Csak a szociális vesztesek maradnak a közösségi oldalakon?

Érdekes véleményt fogalmazott meg Matthias Horx jövőkutató, aki egyáltalán nem számol hosszú távon a Facebookkal.



"A Facebookról 5 vagy 6 esztendő múlva már senki sem fog beszélni. Csak a szociális vesztesek maradnak a közösségi hálózatokban, azok, akiknek nincsen fontosabb dolguk és akik rendszeresen megmutatják egymásnak az alsónadrágjukat. A közösségi hálózatok már most túl vannak a sikerkorszakukon" - jelentette ki Matthias Horx. A szakember szavait alátámasztja, hogy az Egyesült Államokban már folyamatosan csökken a közösségi portálokat látogatók száma.

S hogy mi vezetett mindehhez? Horx úgy véli, hogy az internet nem igazán felhasználóbarát és napjaink számítógépei egyszerű időrabló gépek. A számítógépek nem olyan készülékek, mint amilyenek valójában lehetnének. "A felhasználók 40 százaléka vásárol jelenleg a világhálón, de ennek ellenére nem igazán bíznak a hálózatban. Tíz éven belül úgymond kiberjogokkal fogunk rendelkezni. Ettől függetlenül van egy offline trend. Az emberek tudatosan távol tartják magukat az internettől és megtagadják a használatát. Az még tisztázatlan, hogy ez a folyamat mennyire lesz erős" - nyilatkozta a jövőkutató.

Horx leszögezte: az óriási tévedés, hogy a világháló őrülten gyors. Valójában az internet rendkívül lassú, ráadásul jelenleg csak az emberek 20 százaléka él az online korszakban, a többség még mindig a saját PC-je elől csatlakozik az online közösséghez és nem használ mobil eszközt. A világháló csak az évszázad közepére fog valódi háttértechnológiává válni.

Gerfried Stocker, a linzi Ars Electronica művészeti vezetője hozzátette, az új világra jó példa a Google Street View, amely villámgyorsan világossá tette, hogy az új digitális korszak nem áll meg a kerítéseknél. A jövőben a felhasználók még több ilyen dolgot fognak tapasztalni. Stocker a közeljövő vonatkozásában két alternatívát tart valószínűnek: az első alapján a mostaniaknál jóval szigorúbb online szabályozások lesznek, arra való hivatkozással, hogy az állampolgárokat és a gazdaságot meg kell védeni. Ennek megvalósítása csak technikai kérdés az egyes államok számára. A második lehetséges út egy jogi forradalom, amelynél a polgárjogok fokozatosan megjelennek a virtuális világban is. A cél az akadálymentes véleménycsere biztosítása.

Stocker kiemelte, hogy jelenleg csak olyan innovációkat támogatnak, amelyek pénzügyileg kifizetődőek lehetnek. Ez a magyarázat arra, hogy miért nem használják még mindig például a mobiltelefonokat a közlekedési dugók előrejelzésére. Holott minden autóban van már legalább egy mobil készülék, így már most nagyon pontosan meg lehetne állapítani, hogy hányan tartanak egy bizonyos pont felé. De jelenleg senki sem akar ebből pénzt csinálni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bippo #41
    Szóval röviden: szerintem van az a mértékű hiba, amivel kapcsolatban már érdemes visszajelezni (természetesen javító szándékkal), de ettől még nem lesz az a valaki nyelvtannáci. Aki pedig minden ilyenben nyelvtannácit lát, az pedig inkább tanuljon meg helyesen írni. Kb. ez lett volna a #27-es hsz-em tartalma.

    Ezt magamra vetítve akkor most elnézést is kérek, mert lehet, hogy nem kötekedésnek szántad a korrekciót, csak én vettem annak (mivel számomra egy zárójelhiba kb. azonos súlyú, mint egy vesszőhiba, és én mondjuk ilyenért biztosan nem is szólnék). Biztos volt benne egy fricska, hogy aki helyesírással dobálózik, az a saját hsz-ét ne rontsa már el. Emiatt jogos is volt, hogy jelezted.
  • bippo #40
    Most vesztettem el a fonalat. Nem értem, mire akarsz konkrétan utalni.
    A vesszőhiba ugyanúgy hiba, mint a rosszul leírt szó. Az egyik súlyosabb, a másik kevésbé. Az egyik jobban zavar, a másik kevésbé. Ez valóban az én gondom, hogy ezzel mit kezdek.
    Számomra az a grammar nazi, aki a legapróbb szarba is beleköt, és okoskodik. Aki javító célzattal, és csak a komolyabb hibákra reagál, azt én nem tartom annak. (Ez lehet, hogy csak az én skálám, nem tudom mennyire passzol a konkrét jelentéssel.) És az zavar engem ezzel kapcsolatban, ha olyankor is nyelvtannácit kiáltanak, amikor nem lenne indokolt. (Most mondjuk inkább az volt, csak most sikerült kifakadnom, mert alapból rühellem ezt a szót.)
    Ezért nem értettem a Te reakciódat sem, mert pont a mondanivalóm jelentése ellen sikerült cselekedned.
  • TreDoR #39
    "Aki rámegy a vesszőhibákra is, arra lehet haragudni, de akit idegesít, hogy tök alap, mindennapi szavakat elrontanak, arra nem tudok haragudni."

    "De egy zárójelezésbe belekötni számomra ugyanaz, mint egy vesszőhibába belekötni. Szóval még mindig te kötekedsz, nem én."

    Az a Te gondod, hogy mit tartasz hibának és mit nem.
  • bippo #38

    A legvégére akartam tenni még egyet, beágyazva a zárójeles megjegyzésbe még egyet. (programozási ártalom) Ez maradt le. De majd Te megmondod, hogyan szerettem volna.
    De egy zárójelezésbe belekötni számomra ugyanaz, mint egy vesszőhibába belekötni. Szóval még mindig te kötekedsz, nem én. (Azt azért bevallom, ciki volt úgy helyesírásról ugatnom, hogy én is hibáztam közben.)

    Csak próbáltam kifejteni a véleményem, hogy azok, akik általánosan használt egyszerű szavakat sem tudnak leírni, de javító szándékkal szólnak nekik, hogy hogyan kéne (hogy legközelebb ne égesse magát a delikvens), azok nem értem miért pampognak azonnal. Főleg ez a nyelvtannáci kifejezés az, ami kiveri nálam a biztosítékot.
    Mondjuk itt 'msstz' sem volt túl kultúrált.
    Nem szoktam belekötni az emberekbe, de amikor olyanokat látok, hogy tavaj, gója, új-ujj keverése, had , hidj, higyj, hadj, megfolyt, párfordulat, tanúlni, külömbség stb., akkor fogom a fejem.
  • TreDoR #37
    Mégis hol akartad lezárni? Közvetlenül utána újat nyitottál, ezért írtam, hogy nem gépelési hiba volt, szimplán elk*rtad. Én sem tudok helyesen írni, de legalább nem is jövök ezzel az "írni kell megtanulni" sz*rsággal mint te.
  • willcox #36
    "szociális vesztesek" - MEGALOL!
    A social network-öt miért fordítják szociális hálónak?
    Ebben az értelmezésben (mert hogy több jelentése/értelmezése is van a szónak) a social közösségit jelent!
  • bippo #35
    OFF:
    Neked valami bajod van? Lemaradt. Olvasd már el, mit írtam, és akkor értenéd, mi a véleményem a helyesírásról, a gépelési hibákról és azokról, akik ezt vagy azt szóvá teszik ill. azokról, akik azonnal grammar nazit kiáltoznak.

    Mert jelen esetben Te is csak kötekedsz, de kontstruktívat még nem szóltál hozzá.
  • Rotyoka #34
    Ez az ember teljesen sötét... Közösségi oldalak a legalkalmasabbak 1-1 rendezvény népszerűsítésére illetve egy összejövetel megszervezésére és ráadásul ingyen van. És ez így is lesz örökké, amg más ingyenes alkalmazás nem váltja fel... Na ennyit a hatalmas jövőkutatásról
  • TreDoR #33
    Nehezen, nem gépelési hiba volt.
  • lamer the true #32
    Jómagam nem használom ezeket, de sokan igen, és mondhatom elég kiábrándító látni, hogy valaki képes egész nap ezeket túrni, mellette csetelni, meg még ki tudja mit. Konkrétan a hugi. Hiába pofázok neki, hogy hagyd már azt a tré netet. Ő 26 én 32, infós mérnökként kellő dózist kapok a gépektől és lehet hogy ezért nem érdekel annyira, vagy csak az a 6 év különbség. De az biztos, hogy aki nem figyel oda azt besszippantják az online időrabló dolgok, akár ezek akár az mmo-k.

    De amikor mondjuk 20 éve még csak a mező meg a foci volt egész nyárra ma már ott a GÉPISTEN és nagyon nehéz lehet egy fiatalnak ellenállni neki :) Igaz, hogy így túl a harmincon kis pocakkal simán lefutok egy olyan mai 18 évest egy focimeccsen, aki a gyermekkorát a monitor előtt töltötte. Ja és hozzáteszem, hogy hiába nyomott le 10 évet a gép előtt semmivel sem okosabb, mintha focizott volna :D, a sok cod meg mmo facebook meg iwiw nem tanít meg semmire.