Berta Sándor

Wikileaks: amerikai per, kalózpárti segítség, thaiföldi blokád

Az elmúlt néhány napban igen csak összesűrűsödtek az események a népszerű és vitatott leleplező portál körül. Thaiföldön blokkolják a hatóságok a honlaphoz való hozzáférést, az Egyesült Államokban kémkedés vádjával per indult Julian Assange ellen, míg Svédországban a helyi kalózpárttól kapott segítséget az oldal.

A Svéd Kalózpárt bejelentette, hogy a jövőben teljes felelősséget vállal a Wikielaks helyi szervereinek üzemeltetéséért és biztosítja a biztonságos működésüket. Az erről szóló megállapodást már alá is írta Rick Falkvinge, a párt elnöke és Julian Assange, a Wikileaks szerkesztője és vezetője. A dokumentum ellenjegyzéséről még a svéd televízió is beszámolt. A cél, hogy így védjék meg a portált az esetleges rendőrségi razziáktól és a szerverlefoglalásoktól.

Assange már kezdeményezte Stockholmban az úgynevezett Utgivningsbevis médialicenc megszerzését. Amennyiben az oldal beadványát elfogadják a svéd hatóságok, úgy a Wikileaks is a helyi sajtótörvény védelme alá tartozik majd. "A mi szervereink sem védettek, de nyilvánvaló, hogy magasabb árat kellene fizetnie annak, aki megpróbálja egy politikai párt szervereit akár csak megérinteni is. Megmutattuk, hogy cselekszünk, miközben mások csak a szájukat járatják. Nem csak ülünk a játéktér szélén és vuvuzelát fújunk, hanem részt veszünk a játékban és kockáztatunk valamit azért, amiben hiszünk" - közölte Anna Troberg, a Svéd Kalózpárt elnökhelyettese.

Uolsó mondatával Troberg arra utalt, hogy egy hete megkérdezték a svéd parlamenti pártokat, hogy mit óhajtanak tenni a Wikileaks demokratikus munkájának védelmében, de a felvetésre egyikük sem reagált. Kiderült továbbá, hogy jelenleg is folyik a leleplező honlap teljes adatbázisának lementése az egyik kalózpárti szerverre. Emellett a Wikileaks ingyen használhatja a párt internethozzáféréseit. Assange közölte, hogy az együttműködés miatt nem érzi azt, hogy veszélybe került volna az oldal függetlensége és az sem zavarja őket, hogy a kalózok nemrég hasonló megállapodást kötöttek a The Pirate Bay üzemeltetőivel is. "Úgy értékelem ezt az egészet, hogy világszerte vannak segítőink és a Kalózpárt olyan emberek csoportja, akik az információk szabad megosztását védelmezik" - hangsúlyozta a szakember.

Ugyanakkor érkeztek nyugtalanító hírek is a portál szerkesztőihez. A The Washington Post tudósítása szerint az amerikai igazságügyi minisztérium pert indít Assange ellen. A vád: a férfi a tevékenységével megsértette az 1917. évi Espionage Act törvényt. Az ugyanakkor elgondolkoztató, hogy maga a The Washington Times is úgy vélte: a szaktárca hibás döntést hozott. A jogszabály ugyanis kizárólag azokra az esetekre vonatkozik, amikor valaki egy idegen hatalom megbízásából kémkedik az Egyesült Államok ellen. A Wikileaks esetében viszont ez érdekes kijelentés.

Ráadásul nem is az Obama kormány feladata lenne egy olyan szervezet ellen fellépni, amely lopás és más bűncselekmények elkövetése nélkül jutott titkos dokumentumok birtokába. A médiacégeket nem köti a kabinetek titoktartási kötelezettsége és a jelenlegi jogszabályok alapján szabadon és büntetlenül nyilvánosságra hozhatják a birtokukba kerülő amerikai titkos anyagokat.

A másik hír Ázsiából érkezett a leleplező honlap üzemeltetőihez. Thaiföldön a helyi kabinet blokkolja az oldalhoz való hozzáféréseket, az információ- és kommunikáció-technológiai minisztérium szóvivőjének indoklása szerint a lépésre biztonsági okokból, a tavaszi ellenzéki lázongások miatt és a 2005-ös szükségállapotra vonatkozó rendelet alapján került sor. Mint ismeretes, idén márciusban és áprilisban Bangkokban és hat tartományban heteken át tartó tiltakozóakcióba kezdtek az ellenzéki pártok és gyakorlatilag polgárháború szélére sodorták az országot. A tüntetéseket végül a hadsereg oszlatta fel. Az összecsapásokban összesen 91-en vesztették életüket és 1900-an sebesültek meg.

Thaiföldön az elmúlt években több ezer honlapot tiltottak be vagy töröltettek, a többségük ellen a vád a monarchia megsértése volt. Az ázsiai országban ennek a bűncselekménynek az elkövetéséért akár 15 év börtön is kiszabható. A kormány még egy kiberbűnözés elleni irodát is létrehozott, amelynek kizárólagos feladata a királyi családot bírálók felderítése és felelősségre vonása. A Wikileaks szerkesztőit látszólag ezek az események sem tántorítják el a munkájuk folytatásától, sőt előbb Daniel Schmitt, majd Assange is közölte, hogy - a júliusban megjelentetett 91 731 anyag után - az afganisztáni háborúval kapcsolatos újabb dokumentumok közzétételére készülnek, de ezúttal ügyelnek majd arra is, hogy ne sodorják bajba az afgánokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • opeca #25
    "A közel keleti olaj nélkül az egybesült állatok és úgy általában a "fejlett világ" gazdasági rendszere és jelenlegi társadalmi berendezkedése összeomlana"

    Hát akkor omoljon össze. Ilyen felhasználás mellett úgyis 30 éven belül egyszerűen elfogy a kőolaj, tök mindegy hány országot támadnak meg.
  • opeca #24
    Figyelj, az igazság, az igazság marad, akár kimondják, akár nem.

    Felesleges tikosítani pont azért amit te is írtál, úgyis tudjuk, hogy miféle szardisznóságokat művelnek.

    Ha ahhoz van képük, akkor legyen képük a világ pofájába is vágni, hogy tessék, ezek vagyunk mi...

    És ha kiderül, akkor mi van? Semmi, jelenleg az USA-nak van az egyik legnagyobb befolyása a világon, úgyhogy ha 10 éves kislányok torkát éppen elvágó vérben forgó szemű dzsiájdzsókról lennének videók akkor sem történne semmi.

    De ha nincs következmény, akkor legalább az ember lássa, olvassa, minek nincs következménye.
  • opeca #23
    Hát én nem tom, az a videó, ahol lelőttek egy rakás embert vajon miért lett titkosítva?

    Nem azért mert kurva kényelmetlen volt az USA-nak? (Nem mintha nem gondolnám azt, hogy 100 ilyen eset volt még)

    Az USA egy terrorállam. Csak eladja magát jónak, holott nyilvánvaló, hogy az elmúlt években az USA külpolitikája gyakorlatilag semmi másból nem állt, csak gyarmatosításból, a leigázott területek nyersanyagainak kiaknázásából és a háború kellékeit gyártó cégek profitálásáról szólt.
  • karesz6 #22
    Köszi. Kifejtetted azt a részt amit én nem. Pontosan erről van szó. A titkosítások azért vannak hogy az amcsik továbbra is a szabadság terjesztőjének tekinthessék a saját államukat, megtarthassák életszínvonalukat és ekőzben megmaradjon az a romantikus képzelgés hogy GI Joe bevonul Bagdadba cukorkát osztogat a gyerekeknek és a halálba puszilgatja a gonosz terroristákat. Ezek a titkosítások a fejlett világ polgárainak lelki békéjét védik.

    És még mielőtt valaki más fogalmazza ezt meg megteszem én.
    -Igenis ezeknek a dolgoknak titkoknak kell maradniuk.
    -Igen hülye akarok maradni.
    Így is épp eléggé szarnak gondolom ezt a globalizációs világot nem hiányzik hogy még roszabbnak gondoljam csak azért mert olyan dolgokról értesülök amiknek az én életemre semmiféle közvetlen hatással nem bírnak. Ezeknek a titkoknak a léte a rendszer egyenes következménye és akármennyire szar is róluk hallani szükségszerűen bekövetkeznek.
    Egészen biztos vagyok benne hogy pl. Rotyoka is rendkívül mérgeseket kommentelne ha pl. nem lenne benzin a kutakon vagy egy újabb gazdasági válság mégjobban a földbe döngölne mindenkit.
    Ez egy szar rendszer de ez biztosítja a viszonylagos jólétet. Megszoksz vagy megszöksz de megszökni csak még szarabb helyekre lehet.
  • Amergin #21
    Irgum-burgum: "nagy nyilvánosság", "relativizálás", "jelentéktelen szinben feltüntetés"....
    2-5 évig!!!
  • Amergin #20
    Valahogy nem érzed az iróniát, hiába pakolom tele idézőjelekkel
    Mindamellett szomorú, hogy ott magyar halt meg (a semmiért ráadásul). Nem kellett volna odamenni, csak hát gondolom a zsold csábító volt...
    USrael-ért meghalni pedig dicsőség
    Vagy mégsem?
  • Julius Caesar #19
    Katona nő megérdemelte. Aki odamegy egyenruhában, katonaként... Hát, biztos elfelejtették mondani, hogy lőnek. Így járt, szar az élet.
  • Sir Ny #18
    "Ez aztán tényleg annyira dicső dolog, hogy emellé "minden jóérzésű" embernek oda kell állni. Szerencsétlen magyar katonanő is ezért halt meg a "hazáját védve" (Budapesttől 6.000 Km-re), hogy szegény afgánoknak jobb legyen..."

    Jaj, szegény, hogy sajnálom. Kényszerítette őt az állambácsi, hogy zsoldos legyen. Pedig szegény igazából irodalomtanár akart lenni, és még véletlen sem azért lett katona, mert fontosabbnak tartotta a pénzt, mint az életét. Jah, és azt, hogy katonáskodás közben meg is halhat, azt a szerződésén csak apróbetűvel tüntették fel.
    Szegény-szegény katonanő brühühü.
  • Sir Ny #17
    A szólásszabadság és sajtószabadság már egy lejárt igény. Most a gondolatszabadság az amiért küzdeni kell. Állambácsi a gondolataidat is szabályozni akarja!

    Szerintem 5 999 999 zsidót öltek meg a nácik.
  • sanyicks #16
    egyértelmű miért titkos, mert rejtegetni akarják a disznóságaikat, fenntartani a látszhatot hogy ők a gonosz tenoristákoktól folyamatos veszélyben vannak, jöjjön az adódollár, tollasodjon a hadiipar, hiszen az usa gazdasága a hadiiparra, és az olajra épül.

    Tehát nagyon is jó hogy kidobálják a titkos anyagokat, max pár vezető jár rosszul, hogy kiderülnek a bűnei, vagy nem jön annyi pénz, ami igazából a többi embernek jó.

    És van egy mondás: "Mindig a háború nyertese lesz a "jó", de nem biztos hogy mindig a JÓ nyeri meg a háborút"