Berta Sándor

Julian Assange: "Megfigyelés alatt állunk"

A nagy visszhangot és vitát kiváltó bagdadi felvétel megjelentetése óta még nagyobb figyelmet kap a Wikileaks leleplező oldal és ezt megerősítette Julian Assange, a portál vezetője is.

Assange legutóbb az oxfordi Ted Konferencián tartott előadást. Megjelenése azonban teljesen váratlanul érte a meghívott vendégeket, akik ennek ellenére forradalmárként ünnepelték a 39 éves férfit. A honlap különösen akkor került az amerikai titkosszolgálatok érdeklődésének középpontjába, amikor nyilvánosságra hozta az Egyesült Államok Hadserege Kémelhárító Központjának (ACIC) 2008-ból származó, 32 oldalas jelentését. A dokumentum szerint "a Wikileaks.org a hadsereg szemében potenciális biztonsági fenyegetést jelent az amerikai fegyveres erőkre, a kémelhárításra, a hadműveleti és az információbiztonságra nézve."

"Az USA-tól érkező hivatalos megnyilvánulások inkább visszafogottak voltak. Ugyanakkor az amerikai kormány néhány tagja tett olyan nem hivatalos megjegyzést, amellyel arra utaltak, hogy nem feltétlenül tartják majd magukat a törvényesség kereteihez. Erre válaszul minden egyesült államokbeli fellépésemet azonnal lemondtam. Las Vegasban egy, míg New Yorkban két szereplést terveztem. Előbbi konferencián részt vett volna James Risen, a The New York Times riportere és egy a CIA-ról szóló könyv szerzője, valamint Valerie Plame egykori CIA-ügynök is. Risen jogi okokból szintén lemondta a részvételt, megfenyegették ugyanis, hogy ellenkező esetben idézésre számíthat. Ez is azt bizonyítja, hogy ez a jelenség nem csak minket érint." "Az elmúlt években számos esetben került sor fizikai fenyegetésekre. A legdurvább dolog két kenyai emberjogi ügyvéd meggyilkolása volt tavaly márciusban. Ők mindketten rendkívül bátor aktivisták voltak, akik anyagokat továbbítottak nekünk. Azért gyilkolták meg őket, mert felderítettek számos, a helyi rendőrség által elkövetett gyilkosságot. De Európában is megfigyelés alatt állunk" - jelentette ki Julian Assange.

A vezető elmondta, hogy éppen az esetek miatt fokozott elővigyázatossággal járnak el minden hozzájuk érkező információval kapcsolatban. Ezek között előfordulnak semmit nem érő adatok éppúgy, mint a titkosszolgálatok által gondosan összeállított csomagok.

"Amennyiben igaz, hogy a bagdadi felvételt Bradley Manning szivárogtatta ki a számunkra, akkor azt tudom mondani, hogy ő az USA politikai foglya, akit Kuvaitban tartanak fogva. Éppen ezért nem tud a sajtóval beszélni és magát sem képes megvédeni. Ügyvédeink mindenesetre felvették a kapcsolatot a katona védőivel és annyit már tudunk, hogy lehetővé fogják tenni a számára, hogy civil ügyvédek is jelen legyenek a tárgyalóteremben. Emellett anyagi segítséget is nyújtunk neki a jogi költségek rendezésére. Bár nem ő volt a mi forrásunk és korábban a nevét sem hallottuk, de segítenünk kell neki, mert különben azt mutatnánk kifelé, hogy hatalmas kockázatot jelent, ha valaki velünk dolgozik. Éppen ezért mindenkinek segítenünk kell, akit miattunk vádolnak meg valamivel."

"Vannak jelek arra vonatkozóan, hogy a nyilvánosságra hozott chatbeszélgetéseket manipulálták. A Wired Magazine is elismerte, hogy csupán a szöveg egynegyedét jelentette meg. Az Obama-kormány egyrészt megváltoztatott néhány dolgot, másrészt viszont az elmúlt években semelyik másik kormány sem üldözte annyira agresszíven a kiszivárogtatókat és az informátorokat, s hurcolta őket bíróság elé, mint Barack Obama kabinetje" - közölte a Wikileaks vezetője. Assange végül elmondta, hogy az Izlandi Modern Média Kezdeményezés (IMMI) rendkívül sikeres. Már most vannak olyan médiák, amelyek a szigetországban találtak menedéket. Egyfajta menekülthullám indult el a világ számos országából és az üldözött szervezetek Izlandon találhatnak új otthonra.

A Wikileaks vezetője korábban Twitter-bejegyzésekben számolt be arról, hogy a titkosszolgálatok ellenőrzik őket. "A Wikileaks ellen jelenleg is tart az amerikai és az izlandi titkosszolgálatok megfigyelési akciója. Követnek, lefotóznak és videóznak minket, valamint sor került őrizetbe vételekre is" - olvasható az egyik Twitter-bejegyzésben." Míg egy másik üzenet szerint: "Csütörtökön két, az amerikai külügyminisztérium diplomáciai védelme alatt álló személy követett Izlandról egészen Norvégiáig. Az egyik munkatársunk letartóztatásakor titkos fotókat mutattak neki. Az akció mögött alighanem a CIA áll. A rendelkezésünkre állnak követőink légiutas-adatai. Ne higgyétek, hogy eléritek a célotokat."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Rotyoka #89
    Igen igen, és ráadásul teljesen szabályosan dőlt össze mind a kettő (3) torony, hogy a környező épületeknek még véletlenül se legyen semmi baja. Még a leghíresebb robbantási szakértő is azt mondta, "ezt csak profi robbantó stáb kivitelezhette.."

    Ja és a 3. torony (5-6 emeletes volt) az első kettő előtt dőlt, össze amit egy Ipari kamera fel is vett, csak fura mód mindig törölve lett akkor minden megosztó oldalról, csak Zeitgeist berakta az egyik filmjébe, amit meg már nehézkes törölgetni.
  • remark #88
    "Hát baszod, ez már a hülyeség csúcsa. Tanultámnyoztad te már a történelmet? Voltak fejlettebb civilizációk több ezer éve is az akkori szinten. A legtöbb erőszakos véget ért egy másik által, mert akkor nem csináltk morális problémát városállamok teljes kiirtásából..."

    Pont erről beszélek, a szelektív történetírásról.
    Látom ezen még nem gondolkodtál el.
    Főleg ezt nézegesd: The Biases of Wikipedia – A Case History
    A történelemkönyvek is ily módon vannak megszűrve.

    Másrészt felsoroltam még legalább egy tucat tényt, ami bemutatja hogy miért megalapozott az álláspontom. Te egyikre se mondtál semmit. Szelektív vagy, mint a történelemkönyv.

    "Pont olyan troll vagy, mint voltál."

    Nem én kezdtem: "Megáll az ész..."
    Mert ugye ez egy témához tartozó tényszerű megállapítás, és nem flame, nem trollkodás. Álszent vagy te is!
  • Molnibalage #87
    És fejlett civilizációt létre lehet hozni a te fegyvereid nélkül is. Ez is benne van részben a történelemkönyvekben, de persze csak részben, mert az a rész kimarad, mikor a nyugat a maga fejlett fegyverzetével eltörölte ezeket a kultúrákat.

    Hát baszod, ez már a hülyeség csúcsa. Tanultámnyoztad te már a történelmet? Voltak fejlettebb civilizációk több ezer éve is az akkori szinten. A legtöbb erőszakos véget ért egy másik által, mert akkor nem csináltk morális problémát városállamok teljes kiirtásából...

    Fegyvermániás egyáltalán nem vagyok. Konkrétan fegyver kétszer volt kezemben, de egyszers me töltve úgymond. KB. 15 éve egy AK és kb. 2 éve egy Igla. Ennyi.

    Pont olyan troll vagy, mint voltál.
  • remark #86
    Nem csak a nyugat ment Szomáliába? Hanem még kik? Kik vittek nehézfegyverzetet oda? A szomszéd afrikai törzs? Vagy a nyugati blokk bűvkörében élő valamely más ország? Ugye hogy ugye.

    A történet nem ott kezdődik, hogy vannak az ártatlan civilek, és velük szemben a hadurak nehézfegyverzettel. Egy bennszülött nem fog neked homokból meg fakéregből nehézfegyverzetet gyártani. A nehézfegyverzet az nyugati találmány, mert a nyugati életmód eléréséhez és fenntartásához szükség van nehézfegyverzetre.

    Szóval nyugodtan használd az eszedet, nem fog megártani, és próbáld meg kitalálni, hogy hogyan is került Afrika ebbe a nyomorúságos helyzetbe... És azt fogod látni, hogy a birodalomépítésnek estek áldozatul több ezer éve ugyanúgy, mint ma.

    De persze ezt egy fegyvermániás nem értheti, mert aki fegyvermániás, az azt hiszi, hogy a fegyver az olyan nélkülözhetetlen kelléke az életmódunknak, mint a fogpiszkáló. Nos, nem fogpiszkálókról beszélgetünk.

    És fejlett civilizációt létre lehet hozni a te fegyvereid nélkül is. Ez is benne van részben a történelemkönyvekben, de persze csak részben, mert az a rész kimarad, mikor a nyugat a maga fejlett fegyverzetével eltörölte ezeket a kultúrákat.
  • Molnibalage #85
    A szomáliai helyi ügyekbe nem szólhattak bele, nem is támadhatták közvetlenül a hadurakat, pedig halomra mészárolhatták volna őket. Ugyanis egyes bölcs államok vittek nehézfegyverzetet is, de a jenkik nem. Az idióta politikusok megint játszották az eszüket. Az eredmény ismert...

    Szomáliába szintén nem csak USA ment, ENSZ erők, ENSZ felhatalmazással.

    Komolyan mondom, hogy megáll az eszem...
  • Oláh Herkules #84
    hát az áldozatok számát meg lehet magyarázni reálisan (persze az az amcsi kormánynak nem jó), hogy azok a "gonosz" tenoristák mégsem olyan gonoszok, és a céljuk nem minél több ember megölése volt, hanem egy jelentős jelkép lerombolása.

    Azt viszont tényleg csak vicc szerű magyarázatokkal próbálják elmosni, hogy miért omlott össze a wtc7 távol órákkal később váratlanük, úgy hogy más épületek körülötte nem :D ilyen "rezgéseket keltett a 2 torony és azért" de aki nem tök hülye kiröhög egy ilyen nyomi magyarázatot. Úgy is magyarázhatták volna hogy japánban 2-es erősségű földrengés volt, és a rengés elment a wtc7-ig metróval majd ott berezgette csak azt, aztán elment aludni a föld gyomrába :D
  • Oláh Herkules #83
    "Tényleg jópofa egy súlyos tévedést úgy beállítani egy igen súlyos tévedést, mint napi gyakorlatot. Gratulálok..."

    Egy súlyos tévedést ami VÉLETLENÜL kiderült. Lehet napi dolog, csak a nagy részét sikerül titokban... történik az csak te nem tudsz róla, csak azoknak akiknek a fején átfut egy 23mm-es he lövedék :)
  • remark #82
    "A média és a 9/11 pontosan arra volt jó, hogy a sok konteóhívő és tudatlan fasz - akiknek az is meghaldja a képességeiket, hogy megmondják hány fokon forr a víz - bevegye a konteókat."

    Mondod te, akinek a pénzrendszer működése egy talány, de ha valaki azt meri állítani, hogy rossz kezekbe került a pénzkibocsájtás, azért a biztonság kedvéért nekiállsz tiltakozni.
    Tanulság: nem tudod hogy miről beszélsz, de mivel a visszásságokat felemlegetőket azzal szokás manapság parkolópályára állítani, hogy "konteóhívö tudatlan fasz", ezért te is tolod a trágárságokat amint valami számodra elfogadhatatlant hallasz.
  • remark #81
    "Szomáliába? Ki szólt ott bele és mibe? Ne fárasszál már..."

    Te írtad:

    "Szomáliába is azért kellett a jenkiket és ENSZ békefenntartókat küldeni, mert a segélyszállítmányok mentek a hadurakhoz, akik pénzért adták el."

    Milyen segélyszállítmányok? Miért? Ez volt a helyi őslakosok természetes életformája, hogy a nyugat segélyszállítmányokkal tartotta őket életben, mert maguktól képtelen voltak még arra is? (Akkor meg eddig hogy a fenébe maradtak életben?)
  • morden #80
    "Azzal viszont csak egy megszálló erőt lehet vegzálni, de elfoglalni soha semmit nem fogsz a büdös életben" Az Usa se tudott szinte semmit elfoglalni Irakból és csak a szabadságharcos/terrorista/gerilla ( kinek mi) erőket tudja vegzálni, ha éppen ott van, ahogy elmennek a katonák máris fordul a kocka, ugyan ez afganisztánba