MTI

Büntetőjogi vizsgálatot indított a Wikileaks miatt az amerikai haderő

Büntetőjogi vizsgálatot indított az amerikai szárazföldi hadsereg azzal kapcsolatban, hogy a Wikileaks honlap több tízezer oldalnyi bizalmas iratot szivárogtatott ki az afganisztáni hadműveletekről.

Barack Obama elnök, miután tárgyalt a republikánusok és a demokraták kongresszusi vezetőivel, aggodalmát fejezte ki, hogy a kiszivárogtatott afganisztáni háborús dokumentumok veszélyeztethetnek egyes személyeket és műveleteket. Ugyanakkor - mint mondta - az okmányok nem tartalmaznak olyan új információt, amelyet nyilvánosan eddig nem vitattak volna meg. Michael Mullen tengernagy, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke szerint is a dokumentumok amerikai életeket veszélyeztethetnek. A tengernagy Bagdadban újságírók kérdésre válaszolva kijelentette: megdöbbentette a kiszivárogtatás, és hangsúlyozta: valós a kockázata annak, hogy amerikai életek veszélybe kerüljenek.

Az eljárást a haderőnem bűnügyi vizsgálati osztálya folytatja le, amely a májusban őrizetbe vett Bradley Manning ügyében is kutakodik. Az amerikai katonai hírszerzés 22 éves elemző tisztjét azzal gyanúsítják, hogy olyan videofelvételt adott át a honlapnak, amely szerint 2007-ben amerikai katonák egy Apache harci helikopterről leadott géppuskasorozattal megölték a Reuters hírügynökség két munkatársát és több más fegyvertelen embert Bagdadban.

A jelenleg egy kuvaiti amerikai katonai börtönben őrzött Manning ellen július elején vádat emeltek amiatt, hogy a titkos iratok átadásával megsértette a katonai rendszabályokat. Geoff Morrel Pentagon-szóvivő úgy nyilatkozott az MSNBC tévécsatornának, hogy az újabb kiszivárogtatási ügynek is nyilvánvalóan Manning a kulcsfigurája. A szóvivő ennél többet nem árult el Manning szerepéről a 92 ezer oldalnyi iratnak a honlapon történt közzétételében. Morrel arra hivatkozott, hogy még nem tudják, Manning miként játszhatott kulcsszerepet az ügyben.

Egy másik Pentagon-szóvivő, Dave Lapan azonban közölte, a vizsgálat nem egy személyre, hanem "szélesebb spektrumra" összpontosít. A Pentagon jelenleg is folytatja annak felmérését, hogy a titkos iratok közzététele milyen veszélyekkel járhat - tette hozzá.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • teddybear #69
    Feladom. Műszaki és géptervezési tudományokból Kara kán színvonalán állsz, keveset tudsz, de legalább azt is rosszul.

    Még utoljára: a most sztárolt hibrid autók minimális szinten fogyasztanak kevesebbet a hasonló méretű motorral szerelt hagyományoshoz képest, és azt is csak napi 20-30 kilométeres futási teljesítmény esetén. Azért ekkora távon belül, mert városban kb. ekkora távolságra elég az akkuban tárolt energia. Ami a fékezéskori energia-visszatárolást illeti, az úgy 30-50% pluszenergiát jelent.

    A kerékagyba épített motor mindenképp megnehezíti a kerékagyat, mert a szokásos alkatrészeken felül kerül beépítésre. A felni és a gumi meg mindenképp kell.

    Részemről ebben a témában ez az utolsó bejegyzés, nem az én dolgom helyretenni azt, amit a műszaki oktatóid(ha voltak egyáltalán) elbaltáztak.
  • sanyicks #68
    "amíg az éjjel a hálózatból külön betárolt energia el nem fogy."

    ami addig tart amíg nem fékez egy nagyot, és visszatölt egy csomó energiát ;)
    Így a köv kigyorsítás -xx%-al kevesebb üzemanyagot igényel.
    "A futómű rugózatlan tömegének növelése úttartási hibákat hoz, ami a kocsi vezethetőségét csökkenti."

    egy ilyen motor valszeg még egy sima átlag abroncs+felninél is könnyebb, így aztán nem oszt nem szoroz.
  • teddybear #67
    Azzal nincs baj. Az elektromos autót már a múlt században kifejlesztették, az jól is működik. a problémás része az energiatárolás. Azt nem tudják egyenlőre versenyképessé tenni. Léteznek az akku alternatívái, de egyik sem az igazi.

    Amúgy a hibrid meghajtást azért találták ki, mert úgy 1000 lóerő felett a járművekben egyre nehezebb megoldani mechanikus módszerekkel az erőátvitelt. Ezért kezdték kifejleszteni a hibrid meghajtást, mozdonyoknál, bányadömpereknél, és hajóknál. Viszont csak minimális hatásfok növekedést tudtak elérni vele. Az autóknál alkalmazásra kerülő rendszer csak addig fogyaszt kevesebbet benzinből, mint a tisztán belsőégésű motorral szerelt, amíg az éjjel a hálózatból külön betárolt energia el nem fogy.

    Ami az általad kedvelt kerékagymotorokat illeti, nem olyan jók. A futómű rugózatlan tömegének növelése úttartási hibákat hoz, ami a kocsi vezethetőségét csökkenti.
  • sanyicks #66
    nem, de ahhoz nem kell mérnöknek lenni, hogy az ember rájöjjön, hogy egy fullos normál autós hajtáslánc főtengelyére rákötött villanymotor, nem más mint egy gányolt szar fos, egy óccsó(an ki"fejleszthető", és drágán adható) de jó szar megoldás.
  • Molnibalage #65
    Nem. Az egyik ismerősömnek van (vagy volt) ilyenje. Tökéletsen meg volt vele elégedve, csak az áron húzta a száját...
  • Tetsuo #64
    Gondolom ugy erti, hogy hiperszuper csillivilli high-tech, de az alapelv rossz.
    A Ferrari is diszitve van mindennel, az alapelv megis elavult es pazarlo eletvitelt kepvisel..
  • Amergin #63
    Netán te csak a tekintélyekben hiszel? Vagy a papírokban? Plecsnikben?
    Próbálj meg gondolkodni a magad fejével és megvilágítani a fórumozó társadnak, hogy miben és hol téved. Ha nincs meg a tudásod esetleg olvass utána.
    Azt meg nehogy elvárd már, hogy annak, akinek nincsen doktori címe valamilyen témából, annak véleménye se legyen! Senki nem ért mindenhez, de véleménye lehet és írhat hülyeséget is, de akkor az érveit kell szétszedned és nem a leíróját fikáznod.
  • Molnibalage #62
    Gányolt szar. Netám tapasztalt mérnök vagy, hogy ekkora a szád?
  • Molnibalage #61
    A Tesla autóról konkrétan lesújtó vélemény volt egy autós szakportálnak. Kis túlzással hulladkénak minősítették.

    A konteóhívők meg kíméljenek...
  • dilofekete #60
    Szerintem inkább arrafelé megy a játék hogy az árak növekedjenek, nem a nyersanyagok megszerzése a legfőbb cél. Egyre lassabban csökkenő árak a piacon és egyre dráguló élelmiszer árak. A segélyek meg mások zsebében landolnak, hogy ez az arány meg is maradjon. A népírtás sose vetődött fel bennem csak az hogy hogyan lehetlenítsék el a szegény emberek életét.
    Az hogy a benzin drágul azt még helyeseleném is, mivel egyáltalán nem az a zamata a levegőnek ami régen volt, ez már nem is levegő, a duna partján se látni a duna szélének a talaját, régen lehetett, ma már egyáltalán nem lehet. Ilyen alapon minek kéne adóznom hogy itt élek a fővárosban, ha vidéken jobbak a körülmények.
    Már a tömegközlekedés is drágább, mintha inkább a kocsmában döglenék.
    Nagyvárosban meg semmi pénzért nem laknék, inkább lőjenek le, de komolyan, de már azért is adóznom kell hogy elköltözzek innét, hogy éreztessék nincsen szabad döntésekhez jogunk, ha csóri emberek vagyunk, mert a szegénynek segély jár nem élelem meg ingyem áram a melegvizes fürdéshez.
    Az ilyen igazságtalanságok tartják fenn a keresletet, hogy én nem költözhetek el ingyért a saját pénzem nélkül, mert teszem azt vidéken nem kell hollibiris árakat fizetnem bkv-ra stb... rengeteg dolog van még ami miatt növelni kell aaa főváros népességét, el lehet képzelni.
    Nagyvárosok meg nem érdekelnek és soha nem is fognak, de ha én így gondolom, akkor a nagyvárosok már a kis népeket is leírtják azért ami az embereket a nagyvárosokban tartja, mint olcsó üzemanyag stb. Azt meg nem hiszem el hogy egy évtizedig tart meghódítani egy országot, szóval tuti a válság fenntartása a céljuk ezzel is, mert valamivel több lesz jópár helyen a bevétel.
    Csakhogy a birkák nem látják be valamiért, hogy nem ettől fogunk fejlődni.