Berta Sándor

Hadbíróság elé állítják a bagdadi felvétel kiszivárogtatóját

A videót a Wikileaks szerkesztőihez eljuttató 22 éves Bradley Manning akár 52 év börtönt is kaphat.

A világszerte nagy felháborodást kiváltó felvételt egy Bagdadban állomásozó hírszerzési elemző szerezte meg és továbbította a portálnak, amely 50 000 dollárt fizetett a videóért, majd nyilvánosságra hozta azt. Az amerikai fegyveres erők természetesen egyből tudatában voltak, hogy az anyagot csak egy katona adhatta ki és a gyanújuk beigazolódott. Manninget az buktatta le, hogy nem bírt lakatot tenni a szájára és elfecsegte a dolgot Adrian Lamo korábbi hackernek, aki május végén felkereste az FBI-t. A Szövetségi Nyomozó Iroda néhány napra rá letartóztatta az elemzőt, akit jelenleg is Kuvaitban őriznek.

Most felkerült az internetre a Manning elleni vádirat, amelyből kiderült, hogy a fiatalembert kémkedéssel (Espionage Act) és a katonai törvények (Uniform Code of Military Justice) több rendbeli megsértésével vádolják. A vádiratot a The New York Times tudósítása szerint a jelenleg Bagdadban állomásozó páncélozott hadosztály jogászai készítették.

A felvétel kiszivárogtatáson túl a fiatalember legalább 50 nemzetvédelmi protokoll és anyag, köztük egy titkos PowerPoint-prezentáció kiadásával is vádolják. Ezeket a dokumentumokat egy illetéktelen személynek adta ki azért, hogy az amerikai fegyveres erőknek károkat okozzon. Továbbá a vádpontok között szerepel, hogy "túllépte a számítógépes hozzáférésekkel kapcsolatos jogosultságait" azért, hogy titkos információkhoz jusson, illetve hogy ezeket a titkos adatokat átjátszotta a saját számítógépére, és nem megfelelő szoftvert használt egy titkos katonai számítógépes rendszeren.

Ugyan a katonának a halálbüntetéstől nem kell tartania, viszont Eric Bloom alezredes, az amerikai fegyveres erők illetékes irodájának munkatársa a BoingBoing blognak úgy nyilatkozott, hogy az egykori hírszerzési elemző akár 52 év börtönt is kaphat. Az ügyben az amerikai csapatok iraki parancsnoka hív majd össze egy meghallgatást, amelyen többek között kiderül, hogy az esettel a hadbíróság foglalkozik-e vagy sem. A Facebookon mindenesetre már szerveződik egy csoport, amelynek tagjai Manningnek akarnak segítséget nyújtani és felháborítónak tartják, hogy az Apache helikopter személyzetét nem vonják felelősségre a mészárlásért.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • vasziszdasz #309
    A szellemi színvonal az az a dolog, ami neked nincs. Már párszor írtad hogy végre befejezed a flémet, aztán újra idetolod a pofádat fröcsögni. Mikor unod már meg?
  • vasziszdasz #308
    De flémelsz és provokátorkodsz, te faszhülye köcsög. Húzzál innen és mosd ki a pofádat is, értelmi fogyatékos kiscigány!
  • Merces #307
    tényleg ne irj többet kár.......levizsgáztál ,majd máshol folytatjuk ott ahol van közönség....itt nincs semmi értelme villogtatni a szellemi szinvonaladat, én már ismerem..........
  • Merces #306
    ..a 4 évesek nem tudnak irni ,én meg nem flémelek hanem provokállak te istenbarma, te meg be is dőlsz neki rendesen..na pá IQ negativ barátom.......
  • vasziszdasz #305
    Jól mondod: te vagy a hülye. 4 évesként ne állj le senkivel flémelni, mert szopni fogsz. Mint most.
  • Merces #304
    hát ezt nem tudom megállni, "kisebbségi kompexusod" lol hi hi .....no jó én vagyok a hülye hogy leállok nyolcévesekkel......
  • vasziszdasz #303
    Na miva, ma még nem baszott seggbe a buzi apád hogy ilyen kisebbségi kompexusod van? Eriggy és szopjál kecskét te kis fallosztolvaj!
  • Merces #302
    ...no jó baszki annyira retardált vagy, hogy még csesztetni se érdemes, remélem anyád kijavitja a hibát és agyonüt mielőtt szaporodni kezdenél...pá pá
  • vasziszdasz #301
    Jujj, öcsipöcsi beszólt...
  • vasziszdasz #300
    És? Anyád meg egy kurva.