Berta Sándor

Bruce Schreiner csalódott Obamában

A Wikileaks ügyében megszólalt az egyik legismertebb amerikai biztonsági szakértő, aki kijelentette: Barack Obama jelenlegi amerikai elnök, még elődjénél, ifjabb George Bushnál is rosszabb politikát folytat.

A New Yorkban született Bruce Schreiner az Egyesült Államok egyik legismertebb és elismertebb IT-biztonsági szakértője. A férfi a Rochester Egyetemen diplomázott és számos titkosítási eljárás, illetve algoritmus, köztük a Blowfish, a Twofish, valamint a Solitaire kifejlesztésében vett részt. Schreiner dolgozott az amerikai védelmi minisztériumnak és a Bell Labsnak is, majd 1999-ben megalapította a Counterpane Internet Security céget. 2001. szeptember 11. után a belbiztonságot bíráló könyveket jelentetett meg és mind a hackerközösség, mind az amerikai politikusok tiszteletét kivívta. Legismertebb műve az Applied Cryptography, rendszeresen ír számítógép-biztonsági és kriptográfiai cikkeket, továbbá a blogjában aktuális problémákat tárgyal ki.

"1,5 millió katona és félmillió polgári szerződéses személy szolgál az amerikai fegyveres erőknél. Így tehát nem az összegyűjtött adat számít soknak és nem is igazán a Wikileaks afganisztáni kiszivárogtatása az igazi meglepetés, sokkal inkább az, hogy ilyen biztonsági rések nem sűrűn fordulnak elő. Mindennek azonban kevés köze van ahhoz, hogy mennyire jók az amerikai fegyveres erők biztonsági előírásai, ez inkább attól függ, hogy kik dolgoznak ott. A hadsereg is emberekből áll, akik hozzáférnek titkos dokumentumokhoz, hiszen csak így végezhetik el a munkájukat. Ha tehát az egyikük ezeket az információkat ki akarja adni, akkor szinte lehetetlen megállítani.

Az igazi kihívást az igazán értékes adatok megtalálása jelenti ebben az információkazalban. A megoldás az automatizálás. Egyszerűen nincs elég idő és pénz arra, hogy valakit leüljön a monitor elé és egyenként átnézzen több ezer oldalt, majd kiszűrje a fontos információkat. Egyes rendszerek már nagyon jól használhatók ilyen célokra. De a tű a szénakazalban probléma ezután is létezni fog, elsősorban azért, mert egyre több adat válik elérhetővé" - szögezte le Bruce Schreiner.

Az IT-szakértő elmondta a véleményét a bagdadi felvételről is. Közölte: minél többet tud meg Bradley Manningről és a videóról, annál kevésbé érti a történetet. Ennek oka, hogy a felhasználók csak nagyon keveset tudnak a Manning, Adrian Lamo és Chet Uber közötti beszélgetésekről, nem ismerik azok teljes tartalmát. Így pedig nagyon nehéz véleményt alkotni.

"A Wikileaks és a szerkesztői elleni intézkedések lehetnek akár az amerikai kormány politikai akciói is, amelyek mottója: félelmet keltünk, hogy eltereljük a figyelmet a már nyilvánosságra hozott és a jövőben megjelenő dokumentumok tartalmáról. Barack Obamában nagyon csalódtam. Az előző amerikai elnök programját csinálja tovább, sőt még ki is bővítette néhány új elemmel. Jobban csalódtam benne, mivel többet, jobb dolgokat vártam tőle és ezt sok amerikai gondolja hasonlóképpen" - hangsúlyozta a fejlesztő.

Bruce Schreiner végül kitért a leleplező portálon nemrég felbukkant insurance.aes256 nevű, 1,4 gigabájt méretű adatcsomagra is, amelyet Julian Assange és segítői amolyan titkosított életbiztosításként helyeztek el. Amennyiben bármi történik velük vagy a honlappal, úgy a megjelenő jelszavaknak köszönhetően a hatalmas fájl elérhetővé válik és komoly botrányt okozhat. A szakember szerint nem lehet tudni, hogy milyen dokumentumokat tartalmaz az összeállítás és az is elképzelhető, hogy az anyagokat már korábban elküldték az amerikai kormánynak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #5
    Egy Caesar viszont mar igen. ;)
  • Julius Caesar #4
    Nem hiszem, hogy téged levadászna a szíájé. Tudod, hogy bábposzt. És? tenni tudsz ellene? Nem.

    Akkor meg kár a gőzért. Ne aggódj, te sem vagy olyan fontos, hogy "balesetet szenvedj".
  • sanyicks #3
    Csak az akinek bizonyítéka van rá. Akinek nincs azt nevetségessé teszik, kiröhögik, hogy ha később lenne bizonyítéka se vegye komolyan senki.
  • tzolosch #2
    ez tiszta sor, csak nem szabad tudnunk róla, mert akkor hirtelen váratlan balesetet szenvedünk...
  • richard45 #1
    "Barack Obama jelenlegi amerikai elnök, még elődjénél, ifjabb George Bushnál is rosszabb politikát folytat."

    Nem rosszabat hanem ugyanazt a szar politikát folytattja mint az elmebeteg elődje. De nincs ezen mit csodálkozni, hiszen az elnöki poszt is csak egy bábposzt, az igazi hatalmat teljesen mások gyakorolják.