Gyurkity Péter

HP: Windows Phone 7 helyett webOS

A HP végre elhatározta magát, és a jelek szerint mégis az okostelefonok szegmensében hasznosítja a Palm által kifejlesztett rendszert. Saját tábla PC-jük a végfelhasználók helyett a nagyvállalatokra koncentrál.

A HP jövőbeni stratégiáját a Palm felvásárlása óta igyekeznek kifejteni a piaci elemzők, nem sok sikerrel. Akkor túl gyorsnak tűnt az elhatározás, és nem volt egyértelmű, hogy mik is a cég tervei a webOS platformmal, ezt a ködöt pedig a vezetők nyilatkozatai sem oszlatták el, annak ellenére, hogy több egyértelmű kijelentésre is sor került. Most azonban fordulni látszik a kocka.

Amíg ugyanis korábban a HP vezérigazgatója arról beszélt, hogy nem kívánnak komoly vetélytársként megjelenni az okostelefonok szegmensében, és ehelyett a nyomtatókra koncentrálnak, most egy interjúban Todd Bradley alelnök azt húzta alá, hogy a jövőben megjelenő okostelefonjaik kizárólagos jelleggel hasznosítják majd a webOS-t. Ezzel gyakorlatilag az Apple és a Google fejlesztéseit veszik célba, és az iOS, valamint az Android mellé felnőve csatlakozhatnak a versenyfutáshoz, amely versenyfutásban a Windows Phone 7, valamint a Blackberry 6 is komolyan érdekelt. A Microsoft számára mindez persze igencsak rossz hír, hiszen az Android felé kacsintgató Dell után most újabb nyugati partner száll ki, így minden eddiginél nagyobb hangsúlyt kell fektetniük az ázsiai szövetségesekre (lásd LG).

Ezzel tehát eldőlni látszik a webOS sorsa, az okostelefonokra pályázók felkészülhetnek egy újabb rivális belépésére. A Microsoftnak így még nehezebb dolga lesz saját platformja kifuttatásával, jelenleg erősen kérdéses, hogy milyen esélyekkel lépnek majd be a piacra a Windows Phone 7 debütálásakor.

A HP háza tájáról még egy érdekes hír futott be a napokban, eszerint pedig a már jó ideje tervezett tábla PC (amely a korábbi értesüléseknek megfelelően Windows 7 alatt fut majd) nem kifejezetten a végfelhasználók számára, hanem a nagyvállalatoknak lesz elérhető, vagyis a cég inkább üzleti alkalmazásra szánja készülékét. A megoldás 1,6 GHz-es Atom processzorra, 1 GB memóriára, valamint 8,9 hüvelykes kijelzőre épül, a megszokott csatlakozók mellett. A webOS-t futtató fejlesztésről egyelőre nincs sok hír, csak annyit vesznek biztosra, hogy ez utóbbi már kifejezetten az iPad ellen irányul majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ata4100 #3
    Rövid távon rossz. Hosszú távon, meg az erős, felhasználó barát megoldások fenn maradnak, a többi meg elveszik, és lesz egy kiforrott jó mobilOS. Szerintem sem hiányzik még a hp-tól, de talán profitálunk majd belőle.
  • FoodLFG #2
    Túl sok mobilOS van a piacon. Ez rossz a felhasználóknak, mert szigetekre bontja a piacot. Megnehezíti az átjárhatóságot*, kompromisszumok megkötésére kényszeríti a felhasználót...

    * főleg olyan szereplőkkel a színtéren, mint a kis beszűkült epül...
  • passatgt #1
    kár, bár hp-t úgyse vettem volna:D
    mondjuk webos sem rossz, de a wp7 jobban tetszik