Berta Sándor

Teljes rejtély a Wikileaks háttere

A taz nevű napilap két munkatársa gyakorlatilag lehetetlen feladatra vállalkozott: megpróbálták kideríteni, hogy kik állnak az elmúlt hetekben a címlapokra került Wikileaks mögött.

A Wikileaks azután került a reflektorfénybe, hogy egy olyan felvételt hozott nyilvánosságra, amelyen egy amerikai AH-64 Apache harci helikopter személyzete civileket lő le 2007-ben Bagdadban. A portállal kapcsolatos rejtélyeket a Financial Times szerkesztői is próbálták megoldani, de kevés sikerrel. A honlapnak csak a két szóvivője ismert: az egyikük Julian Assange, aki egyben az alapítója is, míg a másik Daniel Schmitt, akinek azonban nem ez a valódi neve.

"Vannak olyan kollégáink, akiknek valóban rettegniük kell az életükért. Én azonban egy nyugati országból, egy viszonylag szabad társadalomból származom. Az én esetemben legfeljebb a postám tűnik el, mint a legutóbb az izlandi szállodámból. Nem véletlen, hogy számunkra a legfontosabb a forrásaink és az informátoraink védelme. Éppen ennek tudható be, hogy Julian Assange mellett csak én vagyok ismert" - hangsúlyozta Daniel Schmitt a taz napilapnak adott exkluzív interjújában.


Daniel Schmitt

A szóvivő elmondta, hogy a bekerülő anyagokat semmiképpen sem politikai szempontok alapján osztályozzák, hanem idővel minden dokumentumot megjelentetnek, ha kiderül, hogy valódi. De nem hozzák nyilvánosságra ugyanakkor a valaki által már előzetesen feldolgozott anyagokat. Schmitt hozzátette, hogy világszerte önkéntes segítőik vannak, akiknek a segítségével meglehetősen jól ellenőrizni tudják, hogy egy adott információ vagy szöveg, esetleg fotó valódi-e. Ők meg tudják állapítani egy beszkennelt iratról, hogy módosítottak-e benne valamit utólag egy képszerkesztő programmal.

A munka végső szakasza a kipucolás. Ez azt jelenti, hogy minden olyan adatot és információt eltüntetnek a fájlból, ami a forrásra kicsit is utalhat. Ezt követi az ellenőrzési folyamat. Ezt a feladatot újságírók, polgárjogi aktivisták és jogászok végzik. Ahogy Schmitt mosolyogva megjegyezte, csupa olyan ember, akik mások agyára tudnak menni és jó kérdéseket tudnak feltenni.

"A bagdadi felvételek esetében még a helyszínre is elutaztunk, mert meg voltunk győződve arról, hogy ebben az esetben ez kifizetődik. Hittük, hogy nemzetközileg is ismertté válhatunk és még több adományt tudunk majd összegyűjteni. Ez sikerült is, hiszen néhány napon belül körülbelül 100 000 eurót kaptunk. Ez világosan jelzi, hogy az emberek fontosnak tartják a munkánkat. Persze támadtak is minket, például Sarah Palin magánlevelezésének nyilvánosságra hozásáért. Elismerem, néha gyomorgörcsöket okoztunk, de a probléma nem ennyire egyszerű. Ő ugyanis a politikai tartalmú leveleit a magán postafiókján keresztül akarta továbbítani és ezzel megsértette volna az információs szabadságra vonatkozó törvényt. A saját szemszögemből ez fontosabb, mint az ő egyéni információs önrendelkezési joga."

De megjelentettük a BNP brit szélsőjobboldali szervezet tagjainak névsorát is. Ugyanakkor mások életét veszélyeztető információkat nem hoznánk nyilvánosságra, akkor ugyanis nem tudnék a tükörbe nézni" - közölte Daniel Schmitt. A Wikileaks szóvivője szerint egy olyan társadalomban élünk, ahol az interneten egyre több információ található meg az emberekről. Senki sem tudja, hogy mennyi adat van egy bizonyos személyről a világhálón. Mindenkinek meg kell tanulnia ezeket a dolgokat felelősségteljesen kezelni. "Azt kell mondanom, hogy a hagyományos sajtóorgánumok az informátorok védelmét tekintve lemaradtak a technikai fejlődés mögött. Mi valóban teljes névtelenséget tudunk garantálni bárkinek, és a Wikileaks semleges. Minket nem érdekel, hogy egy információ a bal- vagy a jobboldalról jön, sem pedig a forrásként szolgáló személy motivációja. Csak ellenőrizzük, majd megjelentetjük az anyagot" - szögezte le végül Schmitt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Amergin #20
    A győztesek hazugságait történelemnek nevezzük.
  • bippo #19
    Itt az a lényeg, hogy ha bárkinek tudomása volt arról, hogy azok civilek, mielőtt lőttek, akkor valakinek felelősséget kell vállalnia. Nem feltétlenül annak, aki meghúzta a ravaszt a heliben, hanem akár az, aki kiadta neki a parancsot.
    Nem lehet csak úgy civileket öldösni (majd kimagyarázzuk alapon), még háborúban sem.
    A wikileaks egyik lényege (szerintem), hogy olyan információkat hoznak nyilvánosságra, amiket valakik nagyon el akarnának tusolni.
    Nekem úgy tűnik, ahogy 'endrev #3' is írta, hogy a wikileaks szándékai normálisak és felelősségteljesek.
  • Olmütz #18
    "Viszont a nemet katonak elitelesekor az volt az alapveto hozzaallas, hogy nem akadalyoztak meg Hitler hatalomra jutasat, tovabba nem tettek semmit hatalmanak megdonteseert. Az amerikai alkotmanyban ugyanis van valahol egy olyen pont, hogy egy esetleges diktatura elleni fellepes az allampolgarok kotelessege. (a nemetek persze errol nem tudtak es nem tehetettek, de a jenkik nyertek)"

    Ezt te sem gondolhatod komolyan, azokat az embereket nem azért ítélték el, amit nem tettek, hanem azért, amit tettek, és sikerült is rájuk bizonyítani. Egy nemzetközi pernél nem az amerikai alkotmány az irányadó, egy idegen ország állampolgáraira az nem érvényes, vagy a honos, vagy a nemzetközi törvények elleni cselekedetekért lehet elítélni őket.
    Az NSDAP törvényes eszközökkel, demokratikus szavazás útján került hatalomra, hogy a vérbe akadályozhatta volna ezt meg bárki is? Államcsínnyel? Éppen ez lett volna a törvénybe ütköző.
  • kvp #17
    "valószínűleg téged is a többi mellé temettek volna."

    Igen, ezt meg is tettek az egyik taborban a noi orok kozzul azzal az eggyel aki nem akart resztvenni az emberek megsemmisiteseben. Viszont ott van ellenpeldanak Konrad Zuse mernok, aki amikor meglatta mi folyik, elment setalni es 'veletlenul' atsetalt a svajci hataron. A vele dolgozo von Braun maradt es megsem iteltek el, pedig egy kenyszermunkasokat foglalkoztato fegyvergyarat iranyitott, csak a haboru vegen a megfelelo helyre allt.

    Viszont a nemet katonak elitelesekor az volt az alapveto hozzaallas, hogy nem akadalyoztak meg Hitler hatalomra jutasat, tovabba nem tettek semmit hatalmanak megdonteseert. Az amerikai alkotmanyban ugyanis van valahol egy olyen pont, hogy egy esetleges diktatura elleni fellepes az allampolgarok kotelessege. (a nemetek persze errol nem tudtak es nem tehetettek, de a jenkik nyertek)

    Amerikaban van egy olyan szabaly, hogy haboru eseten sem vegzik ki automatikusan a sajat katonaikat ha megtagadjak a parancsot, hanem hadbirosag ele kell allniuk. Ha a katonanak igaza van es tenyleg az amerikai torvenyek ellen vetett a parancs, akkor felmentik. (a nemzetkozi torvenyeket nem vizsgaljak) Parancsmegtagadasert max eletfogytiglan jar, ha viszont parancsra artatlan amerikai civileket ol meg, akar ki is vegezhetik.
  • pixx #16
    Megnéztelek volna a Náci-Németországban, ahogy megtagadod a parancsot, valószínűleg téged is a többi mellé temettek volna.
  • pixx #15
    Már bocs, de azt kell mondjam, neked nincs fogalmad a hadseregről.
    Békeidőben a parancsmegtagadás hadbíróság, háborúban, azonnali kivégzés. Biztos volt, aki ellenállt, de miután kettőt fejbe lőttek a többi követte vakon a parancsot.
    A parancsmegtagadás, az árulás, tök mindegy kinek van igaza. Békében a bíróság eldönti, háborúban viszonyt gyorsan elintézik, és nem mennek tárgyaló terembe.
  • P3h3ly #14
    "2: lehet hogy parancsot teljesítettek"
    Bár nem hiszem hogy erre gondolt Loverman de hogyha parancsot teljesítettek akkor a hatalmi pozicióban levök el tudják mismásolni az ügyet míg a náci németország mint olyan megszűnt mikor a 2. vhnak vége lett tehát akik ott követtek el ilyesmit azok megkapják ami jár nekik.
  • kvp #13
    Ket kerdesem lenne csak: Ki a fene az a John Shipton, akinek a neven regisztraltak a kerdeses oldalt? Es mi koze van a Cryptome-os John Young-hoz?
  • Csirke4 #12
    Ezek szerint nem láttad a felvételt.
    Mellesleg a felvételben tökéletesen hallhatóak a hívójelek.
  • cateran #11
    Az 1. pont alapjan kibaszottul halvany fingod sincs 1 hadsereg alapveto mukodeserol.....
    A 2. pont alapjan a naci haborus bunosoket nem szabadott volna elitelni,hiszen "csak paracsot teljesitettek"
    "A katona az engedelmességet köteles megtagadni, ha számára nyomban és világosan kitűnik, hogy a kapott parancs az esküvel fogadott kötelesség, az állam érdeke vagy alapvető szolgálati érdek ellen irányul, vagy ha egyéb módon bűncselekmény elkövetését követeli."
    3. pont...oles? Az a boller kispajtas,annak a szakmaja az oles (ilyen idiotasagot hogy lehet irni,hogy a katona szakmaja az oles?)
    Csak neked,csak itt es csak most: meg haboruban sem....(kiveve nehany elborult specialis egyseget)