Berta Sándor

Izlandra költözhet a Wikileaks

A Wikileaks működtetői úgy gondolják, hogy Izland ideális és olcsó otthona lehetne a portálnak, melynek célja a titkolt politikai és gazdasági információk nyilvánosságra hozása.

A Chaos Computer Congress (26C3) nevű rendezvényen Daniel Schmitt, a Wikileaks egyik vezetője kijelentette, hogy Izland több szempontból is ideális otthona lehetne a honlapnak. Egyrészt az állam megfelel az információs társadalommal szemben támasztott legfontosabb követelményeknek, másrészt az üzemeltetőknek nem kellene tartaniuk olyan retorzióktól, mint amik Svédországban, az Egyesült Államokban vagy éppen Németországban érték őket egy-egy leleplező anyag megjelentetése után.

Julian Assange, a Wikileaks másik vezetője szintén rendkívül jó ötletnek nevezte, hogy az oldal a szigetországba költözzön, mivel Izland már túl van a gazdasági válság okozta sokkon és "a légkör különösen alkalmas a gyors törvényalkotásra". Az északi államban egy egészségügyi reformot - az általánosan elfogadott 30 éves időtartam helyett - egy héten belül meg tudnak valósítani. A szakember elmondta, hogy azután, hogy ő és Assange az elképzelést elmondták egy talkshowban, folyamatosan megkeresések érkeznek hozzájuk a különböző újságoktól és rádióadóktól.

A Wikileaks üzemeltetői azonban még egy ok miatt szeretnék Izlandon berendezni az új központjukat. A szigetországban rendkívül nagy mértékben találhatók megújuló energiaforrások, így könnyen és hatékonyan lehetne hűteni a szervereket. Ráadásul az izlandiak rendkívüli módon ragaszkodnak a függetlenségükhöz és támogatnák a Wikileaks költözését.

A portált 2007 januárjában hozták létre, kifejezetten azzal a céllal, hogy a bizalmas politikai és gazdasági információk, értesülések a feladó vagy kiszivárogtató kilétének titokban tartásával legyenek terjeszthetők. A Wikileaks márciusban nyilvánosságra hozta az ausztrál kormány által alkalmazni kívánt internetes feketelistát, majd megjelentette a New York elleni 2001. szeptember 11-i terrortámadás idején a személyhívókra küldött 573 ezer civil üzenetet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Julius Caesar #25
    Igen, tömegesen is vándorolnak ki Amerikából! Például Mexikónál szögesdrótokat kellet húzni, mert az Amerikaiak TÖMEGÉVEL átszökdösnek a határon Mexikó felé.
  • Epikurosz #24
    Ez az állandó kéregetés...

    Kérnek az egyházak, kérnek a cigányok, a sportolók, a hegymászók, a művészek, a rákbetegek, a másbetegek, a világmegváltók, a mezei csalók, szélhámosok, emberjogi mozgalmárok stb. Én már unom.
  • Epikurosz #23
    A wikileaks nem elérhető, meg szerverproblémák, meg adományokért könyörögnek stb.

    Egyébként, nagyon sok mindennel ez van, hogy van egy kezdeményezés, a nagy nekirugaszkodás, aztán elhal, általában pénzhiány miatt.
    Ezért mondom én azt, hogy csak olyan vágjon bele ilyen dolgokba, aki valamilyen módon biztosította a projekt működését legalább 5 évig.

    Amúgy, én is ki tudok állni, hogy jaj de nagyszerű ötletem van, és most azonnal adjatok nekem 10 millió dolcsit.
  • gothmog #22
    Jelzőkkel illetik? Nemár! De dúrvaaa! Ennél már csak az a keményebb, amikor ujjal mutogatnak rá, meg gúnyos megjegyzéseket tesznek a háta mögött. Hát, baszki, ilyen környezetben én se mernék kiállni a nyilvánosság elé a véleményemmel.
  • pixx #21
    Jó is az az USA, rád mondják terrorista, aztán bezárnak egy olyan börtönben, ami szinte nem is létezik. És ott kitörölheted az alkotmányos jogaiddal, és majd ott megmutatják neked ki uralkodik kin :)
  • Balintos #20
    Ha ennek az oldalnak sikerült volna bármi komolyat felderítenie, nyilvánosságra hoznia már rég nem lennének.
  • carville #19
    Egységben az erő.
    Vagy szerinted Floridában olyan szarul, rabszolgasorsban élnek, mert Miami fölött ott van a szövetségi hatalom?
    Én inkább leszek más embertársaimmal osztozkodva egy kontinens ura, mint egyedül egy kopár szigeté.
  • pixx #18
    Ja a szél itt is frankó, tegnap esett hó, mivel az itt már nem szokás 20-30 éve, vicces koripálya alakult ki az utakon.
  • pixx #17
    Ha így lenne, másnapra "egy izalndi terrorsejt felrobbantana egy USA követséget", és az USA gyorsan megszállná az országot.
  • nedudu #16
    Jelenleg Svédországban van a szerver.