Berta Sándor

Amerikai titkosszolgálatok célkeresztjében a Wikileaks

A különböző titkos dokumentumokat megszellőztető népszerű honlap szerkesztői ismét darázsfészekbe nyúltak.

A Wikileaks mozgalmas éveket tudhat maga mögött, hiszen nyilvánosságra hozta már az amerikai hadsereg guantanamói fogolytáborával kapcsolatos irányelveit és a brit klímakutatók elektronikus levelezésének részleteibe is betekintést nyújtott. Az oldalon különböző informátorok és hackerek is nyilvánosságra hozhattak érdekes dokumentumokat, amelyeknek köszönhetően később óriási botrányok alakultak ki.

A Wikileaks ezúttal az amerikai titkosszolgálatokkal kerülhet összetűzésbe. Az Egyesült Államok Hadserege Kémelhárító Központjának (ACIC) most megjelentetett 2008-ból származó, 32 oldalas jelentése szerint "a Wikileaks.org a hadsereg szemében potenciális biztonsági fenyegetést jelent az amerikai fegyveres erőkre, a kémelhárításra, a hadműveleti és az információbiztonságra nézve." A dokumentum készítőinek szemében különösen az tüske, hogy a portál nem csak a guantanamói fogolytábor irányelveit hozta nyilvánosságra, hanem az Irakban és Afganisztánban 2007-ben szolgáló amerikai egységek fegyverzeti és felszerelési adatait is. Ezenkívül a honlap megszellőztetett egy 2004-ben titkosszolgálati jelentést, amely Fallúdzsa ostromáról szólt.

A tengerentúli titkosszolgálatok attól tartanak, hogy a Wikileaks a terroristacsoportok, a külföldi fegyveres erők és titkosszolgálatok, valamint a forradalmi csoportok komoly hírforrásává válhat. Ezek a szervezetek az így megszerzett információkat felhasználhatják az amerikai létesítmények vagy egységek elleni támadásokhoz. Az anyag különböző lehetséges ellenintézkedéseket taglalt. Az egyik szerint az oldal teljes felszámolása túl drága akció lenne, ehelyett inkább meg kell próbálni a Wikileaks megbízhatóságát lerombolni vagy gyengíteni. Ez történhet hamisított dokumentumok tudatos kiszivárogtatásával, illetve az informátorok büntetőjogi felelősségre vonásával.

Eddig még bírósági úton sem tudta senki elérni, hogy a Wikileaks kiadja az informátorait vagy megnevezze a forrásait. Az amerikai titkosszolgálatok érdeklődése közel sem lehet megnyugtató a portál működtetői számára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • szabeee #12
    @nnyiti, volt server költöztetés, de archive.org a barátod! ;)
  • nnyiti #11
    szabee igazad van, én csak arra akartam felhívni a figyelmet, hogyha vki rágalmaz vkit v vmit, akkor azt ne csak egy cikk alapján tegye, hanem járjon utána is, ebben az esetben legalább annyira h elnéz a wikileaks oldalára és megnézi azt a doc-ot amiről szó van.
    Egyébként az ENSZ annyira ellenezte az iraki háborút, hogy Obama békanóbelt is kapott érte XDXD pf...
    Ja és nem tudod h a régebbi doc-okat hogy lehet megnézni a wikileaksen? Mert amikor felnéztem akkor csak "Recently released documents" et találtam. A többi az mind így meg úgy támogassál.
    (Komolyan mondom több helyen van Support us, mint lényegi információ, félek nehogy a pénz áldozatává váljon ez is)
  • Kerub #10
    AZ USA nem nagyon akar változtatni ezen a "Csak nehogy terrorpisták kezébe kerüljön." érvelésen. De hát ha valami egyszer bevált... :D

    Adminok ki ne bannoljatok a terroristázásért mert most (is) JOGOS!!!

  • szabeee #9
    @nnyiti "de ha valaki mondjuk egy szlovák kiszivárogtatná" -lehet még nem tűnt fel, de ahogy Mo.-n sem masírozik mindenki kokárdában, attól tartok a szomszédoknál is így van. :D
    btw: nézz fel a wikileaks főoldalára, ott egy video belinkelve. az interjúban elmondják mit miért csinálnak. attól tartok a "világrendőrségnek" csakis azért szálka a szemében mert túl sok mocskos dolgot teregettek ki. Ha egyszer már az UAV-k adásait sem titkosítják, mert "megoldhatatlan", "drága", "fölösleges" -gondolod hogy ilyen jelzők használata után joggal említik azt hogy be vannak sz.rva?
    Anno mindenki tudta, hogy az olajért mennek Irakba, mégsem tett ellene senki(állami szinten gondold). Azóta se volt ejnyebejnye kiróva az "álszervezet" ENSZ-től a részére.
    Bármiből képesek nemzetbiztonsági kérdést csinálni, ha féltik a hatalmi pozíciójukat.
  • nnyiti #8
    Hát mondjuk szerintem nem akkora faszág amit a titkosszolgálat mond, gondoljatok csak bele:
    Mo-t terroristák támadnák. A hadsereg kidolgoz egy tervet h hol, mikor támadjon, logikus h nem kürtöli szét a világba h mit akar csinálni, de ha valaki mondjuk egy szlovák kiszivárogtatná, még ha jó szándékkal a demokrácia nevében, akkor is Mo-nak keresztbe tesz.

    A probléma szerintem nem az, hogy a titkosszolgálat meg akarja szüntetni a bármiféle információ kiszivárogtatását, hanem az hogy hogy próbálja meg ezt elérni. Ahelyett h mondjuk beszélne velük h hé bzmg hadititkot azért ne már, ilyen aljas módon akarja aláásni a szervezetet.

    Más kérdés az h a Wikileaks milyen információt szolgáltatott ki. Ha csak egy olyan jelentést adnak ki pl Fallúdzsa ostroma, ami már megtörtént, azt nincs értelme titkolni mert abból senki nem fogja leszűrni h ki hol mikor akar támadni. Kivéve ha kis aljas dolgok kerülnek a napvilágra amit szeretne titokban tartani a titkoszos mert kényelmetlenül érzi magát...

    Ahhoz h eldöntsük melyikről van szó el kell olvasni a dokumentumot ami kiszivárgott és szerintem csak akkor lehet véleményt formálni.
  • archrodney #7
    Csak nehogy terroristák kezébe kerüljön
  • Tetsuo #6
    Mindenki, ha hazaer a McDonladsbol, nezzen Jerry Springers Showt, nem kell ilyen fura dolgokkal foglalkozni.. Lady Gaga sem olvas Wikileaks-et.
  • FoodLFG #5
    így megszerzett információkat felhasználhatják az amerikai létesítmények vagy egységek elleni támadásokhoz
    Hűha! Szegény amerikaiak.
  • mad mind #4
    Az igazán vicces, hogy az internetezők 70%-a sose nézte még meg a wikileakset. Mondjuk miután a CIA felhívja a figyelmet többen fogják megnézni.
  • Vorpal #3
    Ez a Falujah riport durva...