Berta Sándor

50 000 dollárba került a Wikileaksnek a leleplező iraki videó

Julian Assange és kollégái több hónapig dolgoztak azon, hogy mindenki számára elérhetővé váljanak az amerikai katonák bagdadi mészárlásáról készített felvételek.

Az elmúlt egy napban a Wikileaks által megjelentetett videó bejárta a világsajtót. A Pentagon nem tudta megakadályozni a film nyilvánosságra hozatalát. Az oldal működtetői máris új botrányokkal kapcsolatos információkat gyűjtenek, azonban egyikük, nevezzük David Schmittnek, kész volt számos részletet elárulni a bagdadi videó megszerzésével kapcsolatban. A fiatalember rendkívül ideges és fáradt, ami nem is csoda, ha figyelembe vesszük, hogy nemrég adott interjút egy rádiónak, majd a Der Standard nevű osztrák napilapnak és éppen a CNN-nek adandó interjúja foglalkoztatja.

A német nemzetiségű Schmitt a munkáját adta fel a Wikileaksért és Julian Assange ausztrál újságíróval közösen ők felelnek minden az oldalon megjelenő tartalomért. A stáb összesen öt munkatársból és 800-1000 önkéntes segítőből áll, akik között vannak riporterek és informatikusok, rendszergazdák és jogászok. A platformot 2006 decemberében alapították kínai kiberdisszidensek, matematikusok és műszaki szakemberek. Az első néhány évben a világ hírügynökségei komoly kétkedéssel fogadták a portálon megjelentetett híreket és sokáig az a szóbeszéd járta, hogy a honlap a CIA egyik projektje.


"Technikai és tartalmi szempontból egyaránt megvizsgáljuk a beérkező dokumentumokat. A tartalmukon kívül megnézzük azt is, hogy a leírtak mennyire vannak összhangban egymással és vajon milyen ok vagy okok állhatnak a nyilvánosságra hozatalukra vonatkozó kérés hátterében. Az ellenőrzés szigorú és minden részletre kiterjedő, ennek köszönhető, hogy eddig alig fél tucat hamis dokumentum jelenhetett meg az oldalon, ezek egyike Steve Jobs Apple-vezető hamis eredményű AIDS-tesztje" - mondta David Schmitt.

A Wikileaks szellemi vezetője Julian Assange, aki korábban évtizedeken keresztül hacker volt. Az ő és kollégái meggyőződése, hogy a kiszivárogtatott titkos információk pozitív változási folyamatokat indíthatnak el. Azt ugyanakkor Schmitt is elismeri, hogy néha nagyon nehéz megkülönböztetni egymástól a közérdek és a magánélet védelme között húzódó határvonalat. A költségek 2006 óta az egekbe szöktek. Csak a szerverek üzemeltetése évente 200 000 dollárt emészt fel. A 2007-es bagdadi és más iraki videók beszerzésére, kikódolására és technikai feljavítására, valamint a szemtanúk felkutatására és felkeresésével kapcsolatos költségekre összesen 50 000 dollárt fizettek ki. A jelenleg társadalmi munkában dolgozó önkéntesek díjazása évente 400 000 dollárt tenne ki.

A honlap tavaly körülbelül 465 000 dollár adományt kapott, és ennek az összegnek köszönhetően a jelenlegi működése biztosítottnak tűnik. A Wikileaks szerkesztői így nyugodtan készülhetnek a következő nagy dobásukra, ami nem más, mint a német szélsőjobboldali NPD párt tagjai és aktivistái által írt 37 000 e-mail nyilvánosságra hozatala.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sippie #112
    tejóég azott egy rpg? :OOOO
    fotosopp...
  • Asperot #111
  • Asperot #110
    Még talán annyi hogy a japánok elég sajátosan viselkednek háborúban. Európai és amerikai fejjel felfoghatatlan elszántsággal, áldozatvállalással, és elég kegyetlenül vívták a harcaikat. Megadás nem létezett számukra, mint ahogy gyakorlatilag foglyokat sem ejtettek. Gond nélkül vállalták a dicső halált és ezt elvárták az ellenfelektől is. Ezért hihetetlen véres harcok dúltak a szigeteken. El lehet képzelni mi lett volna ha Japán földjére lépnek az amerikai katonák. Minkét oldalnak az így elszenvedett vereségek többszörösével kellet volna számolnia. Egyébként, ha csak a számokat nézzük Tokió, vagy Berlin bombázása sokkal több áldozatot követelt.
  • Mike #109
    +1 amiért meg is érdemelték, az meg a bálnák!
  • Mike #108
    A japánok két okból kaptak atomot

    - sunyin, tárgyalások alatt támadták meg USA-t
    - a vörös hadsereg fél európát eloglalta, kellett valami ami meggyőzte őket, hogy nem érdemes továbbmenni
  • vasziszdasz #107
    A japánok se ingyen kapták az atomot, megtámadták amerikát, fél ázsiát végigrabolták-gyilkolták, és nem nagyon voltak hajlandók megadni magukat. Rá lettek kényszerítve. Ha neked kellett volna menned Japánt felszabadítani, te is inkább az atomot választottad volna mint pár millió kamikázét meg szamurájt.
  • Amergin #106
    A nagyhatalmak már csak ilyenek: mindegyik jóságos a kis népekkel.
    Ezért szeretnünk kell őket és hálával tartozunk nekik

    "Amikor szeretett vezérünk, Rákosi elvtárs, a Gellérthegyi
    szabadságszobor elé lép, egy emberként áll mögötte egész dolgozó
    népünk, hogy az õ szavaival mondja el ismét: A hálás magyar nemzet soha
    nem felejti el, hogy szörnyû elesettségében a fasiszta barbárok
    kiverése után, a Szovjetunió és a nagy Sztálin segítõ keze állított
    talpra... A Szabadságtéri hálaszobor leleplezésekor a hûség és hála
    szavaival fordul egész dolgozó népünk, felszabadítónk, a nagy Sztálin
    felé.
    Köszönjük Sztálin elvtárs, nemzetünk felszabadítását. Köszönjük
    szabadságunkat, derûs, munkás életünket, ragyogó szocialista jövõnket!"
  • Asperot #105
    1945 augusztus 6 és 9
  • nonicks #104
    mennyi idő telt a két bombázás között?..
  • Deus Ex #103
    Melyik után tették le a fegyvert..?