Berta Sándor

20 év börtönt kapott egy hitelkártya-adatokat lopó hacker

A 28 éves Albert Gonzalez a titkosszolgálat informátoraként is dolgozott, mielőtt az amerikai történelem egyik legnagyobb csalássorozatát elkövette. A hackertámadások és az adatokkal való visszaélések csaknem 200 millió dolláros kárt okoztak a vállalatoknak, illetve az érintett bankoknak és biztosítóknak.

A Boston Globe beszámolója szerint Gonzalez a bíróság előtt még tavaly szeptemberben elismerte, hogy több vezető online kereskedő és hitelintézet (OfficeMax, a TJX Companies és a Barnes and Noble) számítógépes rendszerét feltörte, majd több tizmillió hitelkártya adatait lopta el az úgynevezett Wardriving-módszerrel. A férfi a két tettestársával együtt a kocsijukban ülve elhajtott az üzletek előtt és ahol érzékelték, hogy nem védett vagy titkosított a használt WLAN-kapcsolat, ott betörtek a rendszerbe és feltelepítettek a számítógépekre egy trójai programot. Az alkalmazás automatikusan továbbította nekik a hitelkártya-adatokat, amiket később megpróbálták külföldön eladni.

A Miamiból származó Gonzalez két eddig még nem azonosított orosz társával együtt 2006 októbere óta összesen több mint 130 millió hitelkártya-adatcsomagot szerzett meg a Wardriving-módszerrel. A hacker elmondása szerint a lopásokat a saját "kíváncsisága és szenvedélye" miatt hajtotta végre. Patti Saris kerületi bírónő a bűncselekmény-sorozatot "az Egyesült Államok történetének legnagyobb és legdrágább számítógépes hackeléseként" említette. "Sok olyan ember levelét elolvastam, akik szeretik a vádlottat, de azt is láttam, ahogy ő dicsekedett azzal, hogy behatolt a rendszerekbe" - közölte Patti Saris.

Az ügyészség azt vetette a férfi szemére, hogy miatta vált több millió ember áldozattá, miközben ő meggazdagodott. Gonzalez letartóztatásakor a nyomozók lefoglaltak egy számítógépet, egy BMW 330i típusú autót és egy gyémántgyűrűt, amit korábban a barátnőjének vásárolt. A lakását és a Rolex óráit szintén a lopásokból befolyó pénzekből vásárolta meg. Az ítélet kihirdetése előtt bocsánatot kért a családjától, és azt mondta, nem nyereségvágyból, hanem kíváncsisága és internetfüggése miatt követte el a csalásokat. Az ügyet tárgyaló illetékes kerületi bírónő végül - az ügyész által kért 25 év börtön helyett végül "csak" 20 év szabadságvesztést szabott ki a hackerre. Ennek ellenére ez az USA történetének egyik legszigorúbb számítógépes bűncselekmény miatt kiszabott ítélete. Gonzalez rezzenéstelen arccal vette tudomásul a határozatot, a Kubából származó szülei viszont elsírták magukat.

Az ügyet az tette pikánssá, hogy a férfi egy adatlopási ügye után az amerikai titkosszolgálat informátoraként és hackervadászaként dolgozott. Pont ez a hivatal foglalkozik az Egyesült Államokban az internetes csalások és lopások felderítésével. A hacker informátorként sem hagyott fel a tevékenységével, 2003 és 2008 között számos számítógépes hálózatába tört be és végül 2,8 millió dolláros vagyont gyűjtött össze az adatok értékesítéséből, illetve felhasználásából és a folyószámlák kifosztásából. Végül 2008 augusztusában bukott le és tavaly augusztusban emeltek ellene vádat.

Gonzalez egyébként nem utoljára látogatott el a tárgyalóterembe, hiszen újra bíróság előtt kell felelnie azért, mert korábban hackertámadást hajtott végre egy New Jersey-i étteremlánc számítógépes rendszere ellen.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Etinger #13
    Elég lesz az a 20 év, így is pénzt veszít vele mindenki.
  • teddybear #12
    Nem mindenki. Vannak még olyanok, akiket becsületesnek neveltek. Bár egyre kevesebben.
    Ami pedig ezt a gazembert illeti, még egyszer elítélték húsz évre, bár nem adják össze a két ítéletet. Így aztán nem negyven évet kell leülnie, hanem a két büntetését egyszerre üli le. Csalódtam az USA igazságszolgáltatásában, mit mondjak.
  • duke #11
    Jo fej srac,mondta hogy internet fuggo,tehat nem tehet rola. :)
    A sok irigy,ha fele annyira ertene a gepekhez pont ugyanezt csinalna.
  • vasziszdasz #10
    Ausztráliában is ez megy, értelmetlenül néznek rád ha kp-ban akarsz fizetni a szállásért, csak hitelkártya.
  • vasziszdasz #9
    Hát most megváltoznak a szexuális szokásai. Hacsak nem volt eddig is meleg.
  • teddybear #8
    "A férfi a két tettestársával együtt a kocsijukban ülve elhajtott az üzletek előtt és ahol érzékelték, hogy nem védett vagy titkosított a használt WLAN-kapcsolat, ott betörtek a rendszerbe és feltelepítettek a számítógépekre egy trójai programot."

    Nem banki rendszerekről volt szó. Kisboltok, esetleg hiperek. Ahol nincs rendszergazda, de van wifi. De mondjuk nem tudom minek. Felesleges, és mint a példa mutatja, káros is.
  • Caine #7
    Nekem is ez jutott az eszembe rögtön.
    Egy bank (!!!) NEM védi le jelszóval és nem titkosítja a vezeték nélküli hálózatát???
    Csak az történt, ami ilyenkor történhetett. A bankos IT-seket meg küldtem volna kényszerszabadásgra/kártérítési perre.
  • B0nFire #6
    De ez már azért mégiscsak durva, hogy a bankok basznak egy jó nehéz jelszóval védeni a wifijüket, mert a csaló nem fog nekiállni jelszót fejtegetni, hanem megy arrébb egy házzal, ahol nincs jelszóvédelem.

    Azt még megértem, ha jóskapista nem használ jelszót a routerén, de ha látta valaki a Svindlerek c. sorozatot, abban jól bemutatták, hogy lehet két perc alatt kifosztani az ilyesmit. Kinn a ház előtt egy furgonban rácsatlakoztak a gépére, és nézték mit csinál. Azt is látták, amikor jegyet rendelt a nyaralására. Így tehát azt is tudták, mikor nem lesz otthon, mikor kell menni betörni.

    Amikor szembesítették vele a faszit, hogy az igazi csalók kirámolták volna távollétében a házat, még ő volt felháborodva, holott csak annyit kellett volna tennie, hogy egyrészt jelszóval védi a hálózatát, másrészt nem wifin keresztül bankol, amit bárki kileshet, és mint köztudott, nem biztonságos.

    Mindig hülyét bírok kapni, ha azt hallom, hogy egy bank, önkormányzat, vagy biztonsági cég gépeibe ilyen amatőr módszerrel hatolnak be. Az addig oké, hogy törvényellenes más rendszerébe betörni, és marasztalják el érte, de ne 20 évre, mert ha láncfűrésszel feldarabolod a családodat, akkor sem kapsz sokkal többet, másrészt a bank informatikusait ugyanúgy leültettem volna, mondjuk pont egy cellában a hackerrel, aki pár év alatt kioktathatta volna őket arról, hogy nem szabad használni a vezeték nélküli hálózatot.

    Függetlenül attól, hogy más pénzét ellopni csúnya dolog, de ehhez is ketten kellenek. Aki lop, és aki tálcán kínálja fel a pénzét, hogy ellophassák. Most komolyan mondom: Ha egy üzletvezető kinn hagyná a kasszát az utca kellős közepén, marha nagy lenne a csábítás, hogy ellopja az ember, még akkor is, ha alapvetően tisztességes valaki, mert ez olyan, mint a mézesmadzag. Én sem hagynám ott, pedig nem vagyok tolvaj.
  • opeca #5
    Micsoda buzi feje van
  • pasi29uk #4
    A debit bőven jobb mint a credit... legalábbis sosem volt gondom vele. Max annyi, hogy bizonyos helyeken 50pennyt számolnak fel azért, hogy használhatom a kártyám... hurrá.