Gyurkity Péter

2,75 milliárd dollárba kerültek a banki csalások

Az összesített adatok szerint a bankok számítógépes rendszereit kihasználó csalók egy év alatt egyedül az Egyesült Államokban 3 millió károsulttól mintegy 2,75 milliárd dollárt tulajdonítottak el.

A felmérést a tavalyi adatokra támaszkodva a Gartner készítette el, amely egyben felhívta a figyelmet a banki csalások terjedésének veszélyeire. "A csalók olykor mindössze a számlaszámmal és a PIN kóddal a kezükben jutnak sikerre, és készítenek hamis hitelkártyákat, amelyekkel azután pénzt vehetnek fel az ATM automatáknál. Amennyiben a bank a tranzakció jóváhagyása alatt nem ellenőrzi a mágneses csíkon található biztonsági kódot, sikerük biztosítva van" - jelentette ki Avivah Litan, a kutatást végző részleg vezetője.

Összesített adataik szerint a májusban véget ért egyéves időszak alatt 3 millió ügyféltől összesen 2,75 milliárd dollárt tulajdonítottak el az Egyesült Államokban, amely fejenként mintegy 900 dollár kárt jelent. Az eredmény azonban nem pontos, hiszen a felmérést ötezer felnőtt megkérdezésével végezték el, akik kivétel nélkül rendszeresen igénybe veszik az internetes szolgáltatásokat. Mindenesetre a kutatócég tanulmánya figyelmeztető jel, hogy a banki csalások terjedőben vannak, és a tolvajok nem csak az Egyesült Államokban, hanem a világ minden táján veszélyt jelentenek. Az elmúlt hónapok eseményeinek fényében erre nem kell felhívni a figyelmet.

Mindannyian emlékezünk még az USA-ban kipattant hitelkártya-botrányra, amelynek során mintegy 40 millióban határozták meg a veszélyeztetett ügyfelek számát. Az esetnek ráadásul magyar vonatkozása is volt, és bár eleinte tagadták, hogy hazai hitelkártyák adatai is kiszivárogtak, néhány nappal később már ezer kártyáról beszéltek. "A múlt hét végén nyilvánosságra került amerikai hackertámadás legalább tíz magyarországi kereskedelmi bank által kibocsátott, mintegy ezer bankkártyát érint" - mondta akkor Binder István, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) szóvivője.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • IoIa #1
    Hehehe. Ezért is nincs bank- és hitelkártyám. Ráadásul bőven elég, ha csak én tudom, hogy mennyi pénzem van, nem kell ehhez segítség (bank).