Berta Sándor

Mobil fizetéssel juthatnak vízhez az emberek Kenyában

A dán Grundfos cég a Lifelink leányvállalatán keresztül megkezdte a napelemmel működtetett kenyai vízszivattyú-állomásainak a kiépítését.

A kezdeményezésnek köszönhetően a jövőben a kelet-afrikai ország lakói tiszta ivóvízhez juthatnak. A vizet 100 méter mélységből szivattyúzzák fel és nagy méretű tartályokban tárolják. A programban a Grundfos partnerei a helyi hatóságok mellett a kenyai Safaricom mobil szolgáltató, amely a rendkívül sikeres M-Pesa mobil fizetési rendszert is üzemelteti.

A rendszer rendkívül egyszerű módon működik. A vizet vásárolni akaróknak először a mobiltelefonjaikról - az M-Pesa segítségével - át kell utalniuk pénzt a Safaricom egyik folyószámlájára. A vállalatnál a beérkező összeget automatikusan átszámolják vízkreditre, majd ezt a pénzt egy azonosítószámmal ellátva továbbítják a Grundfos dániai központi szerverére. Amennyiben ezután az illető vizet akar vásárolni, elég csak az RFID-chippel ellátott smartcardjával jelentkeznie a vízállomáson. A rendszer a GPRS-kapcsolatnak köszönhetően másodpercek alatt kideríti, hogy van-e elegendő vízkreditje. Ha igen, akkor azonnal megveheti a szükséges vízmennyiséget.

Az adagok kiosztásához elég a smartcardot a víztartály oldalán elhelyezett leolvasókészülékhez tartania és máris megnyílik az elzárócsap. Az adott személy egészen addig vételezhet vizet, amíg van elegendő kreditje vagy amíg el nem távolítja a leolvasóból a kártyáját. A teljes rendszer működését napelemekkel biztosítják, a nonstop üzemet a dániai központból felügyelik. A befolyó bevételeken a Grundfos és a vízállomás telepítését megrendelő település osztozik.


A tervek szerint az idei év végéig Kenyában 20 településen szerelnek fel ilyen vízvételező állomást. A program célja, hogy az emberek könnyen és egyszerűen jussanak tiszta ivóvízhez és így kivédhető a korrupció is, vagyis a legszegényebb régiók is vízhez juthatnak.

Kenyának elsősorban az északi és a délkeleti részein számít nagy kincsnek a víz és az országnak az 1963-as függetlenné válása óta az egyik legsúlyosabb vízellátási helyzettel kell megküzdenie. Az M-Pesa rendszert 2007-ben vezette be a Safaricom. Az egyre népszerűbb projektet a Világbank is támogatja és a szolgáltatónak naponta ezer új ügyfele van. Az M-Pesa előnye, hogy a pénzt kapó személynek nem kell M-Pesa bankszámlával rendelkeznie és az sem probléma, ha az illető nem ügyfele a Safaricomnak. Nem véletlen, hogy csak Kenyában jelenleg már 5 millió M-Pesa bankszámla van.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • norbinork #16
    Az lesz csak a kánaán, ha mobiltelefonnal fizetünk majd a szolgáltatásokért.
    A vízért pl m3 helyett literenként fizetünk napjánan.
    Tuti jól járunk.
  • Dr Adee #15
    "Az adott személy egészen addig vételezhet vizet, amíg van elegendő kreditje"
    "vagyis a legszegényebb régiók is vízhez juthatnak. "
    Heh ha nincs hát szomjan hal.
    Mennyire humánus, tiszta jó, hogy ilyen rendes mindenki, hogy támogatja ezt a hihetetlen innovációt.
    Remélem a levegőt is literre kezdi majd árulni a kedves emberközpontú fejlett nyugat.
  • hiftu #14
    Nálunk olyan sok a felszín alatti víz, hogy még csak nem is védjük a kútjainak.
    (Apropó pár méregkapszulával simán megoldható lenne Magyarország likvidálása. Csak megfelelő helyeken kellene bedobni a kutakba. Nem a kicsi, községi kerekeskutakra gondolok...)
    Máshol persze akár fegyveres védelem is lehet a kutak közelében...
  • Tetsuo #13
    Kenyaban nem ilyen durva a helyzet, az igaz, de az erosebb szivattyu v ez a fizetesrendszer akkor sem a megoldas, ez csak olyan tuneti kezeles fele..
  • Tetsuo #12


    A kepen 1 nagyon draga sivatagi ontozes lathato, melyszivattyuk hozzak fel a talajvizet, korulottuk zoldelhet a talaj..
    Amig ki nem fogy a talajviz, ugyanis minimalis az utanpotlas.
    Ahol szurke korok vannak, azok mar a halott teruletek..
  • Tetsuo #11
    Ha nincs viz, akkor nincs viz. Hamar kiapadnak a forrasok ugyanis nincs utnapotlas ugy, mint Magyrorszagon.

    Amugy Magyarorszagon az ivoviz ingyen van. Ha bemesz 1 kocsmaba es kersz 1 pohar ivovizet, azt ingyen kell h adjak, egy csomo nyilvanos helyen tudsz inni ingyen.
    Sok helyen meg vannak publikus kozkutak, pl artezi vizzel.
  • Commandante #10
    "a település pedig valszeg az ott élők életminőségének javítására fordítja ezt a pénzt"

    Aha, persze! Ha a település vezetöségét egy kicsit is érdekelné az ott élök életminösége, akkor nem napelemet telepítenének, hanem vettek volna egy rozoga dízelmotort és azza müködtetnék a kutat. Ötöd annyiba kerül mint a napelem, és nem kell elöre kifizetni a következö 20 évi müködtetési költséget.
  • Cat #9
    Magyarországon sincs ingyen a víz, legalábbis én havonta sokezer forintot fizetek érte.
  • mcganyol #8
    mondjuk a cikkben árakról nem esik szó.
    nyílván nem adhatják ingyen, mert akkor óriási pazarlás lenne a vége.
    Ha jól értem a bevételen osztozik az üzemeltető cég és a település. a település pedig valszeg az ott élők életminőségének javítására fordítja ezt a pénzt.
    szóval az elképzelés szerintem jó, csak az ár a kérdés. ha az ott élő legszegényebb rétegek számára is elérhető ezzel a módszerrel napi 4-5 liter víz ivásra, alapvető tisztálkodásra akkor korrekt. ha aranyáron mérik (legalábbis ottani mércével) akkor nem valami jó kezdeményezés.
  • lapaleves #7
    a régi kutakkal különbenis csak gond volt, mert mindig felborította a majom a konzervdobozt. ez a napelemes cucc azért komolyabbnak tűnik.