Napi Online

Angliában már büntetik a készpénz-használatot

A szolgáltató társaságok eddig általában kedvezménnyel honorálták, ha valaki a nekik olcsóbb fizetési megoldást választotta. A legújabb példák szerint azonban változnak a módszerek, és azokat a renitenseket fegyelmezik meg, akik ragaszkodnak az olyan elavult eszközökhöz, mint a készpénz.

Aki az ország törvényes és hivatalos fizetőeszközét használja, azt megbüntetik - legalábbis ezt látják sokan a brit távközlési óriás, a British Telecom legutóbbi döntésében. A több mint 13 millió ügyfelet kiszolgáló társaság májustól kezdve 4,50 fonttal megfejeli a negyedévi számláját azoknak, akik készpénzben vagy postai csekken akarják azt kiegyenlíteni. Figyelembe véve, hogy jelenleg bő 5,5 milliónyian fizetnek így, a BT mintegy 100 millió fontot kereshet e szankción, ha az ügyfelek nem állnak át a bankszámláról való átutalásra.

Ilyenek lehetnek az idősebbek, akik a brit médiában hamar nyilvánosságot kapó reakcióik szerint nem szívesen mondanak le arról a szokásukról, hogy ellenőrizzék számlájukat kifizetés előtt, de azok is pórul járhatnak, akiknek nincs bankszámlájuk, például rossz hiteltörténetük miatt vagy azért, mert külföldi munkavállalók. A BT azonban hajthatatlan: szóvivője emlékeztetett rá, hogy korábbi üzletpolitikájukban azok kaptak engedményt, akik átutalással fizettek, most azonban az emberek többségének már van bankszámlája. A vállalatnak pedig sokba kerül minden nem átutalásos fizetés, ezért most már fizessenek azok, akik ezt választják.

A BT húzása ismét felszította a "készpénz versus elektronikus fizetés" vitát, már csak azért is, mert eddig inkább jutalmazták azokat, akik a "korszerűbb" eszközt választották. Így lett sikersztori például a 2003-ban bevezetett Oyster kártya: az osztrigáról elnevezett smart card fizetőeszközként használható Nagy-London teljes közlekedési hálózatában, beleértve az elővárosi vasutat is. Az évek során egyre többféle közlekedési eszközre kiterjesztett előre fizetett kártyát 2007 januárjában több mint 10 millióan használták; bérleteket ma már csak Oysterrel lehet beszerezni, az egyszeri utak pedig kevesebbe kerülnek használatával, mint ha papíralapú jegyet vesz valaki (például egy az összes londoni zónára érvényes hagyományos jegy hétköznap 4 font, Oysterrel 3,50).


Azt a bankjegyek és pénzérmék leglelkesebb hívei sem vitatják, hogy vannak előnyei a másfajta fizetési módoknak - legalábbis anyagilag és rövid távon. A BBC gazdasági szerkesztője, Robert Peston azonban blogjában arról írt, hogy más szempontok is vannak a világon. Amikor kártyával vagy mobiltelefonnal fizetünk, pénzt utalunk át, nyomokat hagyunk magunk után; egy idő után ezekből kirajzolódik fogyasztói profilunk, vásárlói preferenciánk, ízlésünk - az ezzel kapcsolatos adatvédelmi aggályokat már sokan kifejtették.

Kevesebben gondoltak viszont eddig arra, hogy a nem készpénzes vásárlás terjedése egy idő után a kereskedelem egész természetét megváltoztathatja - állítja Peston. Az áruházláncok a különféle pontgyűjtők, hűségkártyák adatainak elemzése alapján állítják össze kínálatukat, lassan megfosztva a vevőt attól a lehetőségtől, hogy valami nem várt újdonságra bukkanjon.

Ugyanez játszódik le a hirdetések piacán is: a Google addig elemezte a keresőprogram felhasználóinak kattintási szokásait, amíg már jószerivel csak olyasmiket hirdet nekik, amiről úgy gondolja, belefér a kialakult profilba - megint csak elvéve a felfedezés örömét. A kábeltévék ugyancsak egyre inkább személyre szabott hirdetésekkel bombázzák nézőiket, és a sor folytatható a bankokkal, közüzemi szolgáltatókkal, vagyis szinte bármilyen olyan céggel, amelyik elegendő adathoz tud hozzájutni meglevő vagy potenciális ügyfeleiről - csupán a készpénz-helyettesítő módszerekkel intézett vásárlások alapján.

A blog hozzászólói leginkább a smart cardok terjedése miatt aggódtak; volt, aki a cége büféjében kötelező kártyára panaszkodott, mondván, sose tudja, mennyi pénz van rajta, ha pedig kifogy, akkor nem tud hozzájutni egy kávéhoz. Más svédországi tanulmányai alatt szerzett tapasztalatait osztotta meg: három hét alatt ellepték az előre fizetett kártyák - külön kellett a kávéautomatához, a nyilvános telefonhoz, a közlekedéshez, a fénymásolókhoz (ezekhez jöttek az egyes épületek belépőkártyái, mind saját pin-kóddal). A legtöbben azt vették rossz néven, hogy az ilyen kártyák vásárlásával jó előre fizetnek egy szolgáltatásért - szemben a készpénzzel -, valójában hiteleznek a kibocsátó cégnek.

A másik tábor arra emlékeztetett, hogy a készpénzhasználat egyebek közt a névtelenséget, a nyom nélküliséget preferáló bűnözőknek kedvez - erre az volt az ellenérv, hogy az elektronikus eszközök a röghöz kötést, a számontarthatóságot szolgálják. Egy igazán pesszimista hozzászóló úgy fogalmazott, hogy a smart cardok rákényszerítése az emberekre az előfutára annak, hogy mikrochipet ültessenek beléjük, mint a szarvasmarhákba, s úgy lehessen ellenőrizni az életüket, ahogy az Sztálinnak vagy Hitlernek sem sikerült.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • redfish #39
    "...Az is röhely hogy a bankautomatás készpénz felvétkor % von le és nem 1 egységdíjjat nem értem ezt mien jogon teheti meg egyáltalán ugy tesz mintha a számlán levő pénz is a banké lenne..."

    Válassz olyan számlacsomagot, amiben x-számú ingyenes ATM-pénzfelvét van a szolgáltatások közt...
    Van már olyan Bank, aminek választható olyan számlacsomagja, amivel bármely ATM-ből ingyenesen vehetsz fel pénzt! (=CITI Bank)

    Nézd, azért a Bankoknak alkalmazottakat kell fizetniük, számtalan bank-fiókot fenntartani, ATM-automatákat üzemeltetni, naponta feltölteni, karbantartani...
    Ez mind pénzbe kerül!
    Szerintem teljesen érthető, hogy a szolgáltatásaikért pénzt kérnek...
    (Miért, te ingyen dolgozol a munkahelyeden?)
    Viszont válogathatsz a bankok között! Hálisten már nem csak 1 Bank létezik, válogathatunk az áraik és a szolgáltatásaik közt.

    Gondolom, annak sem örülnél, ha egységes díjat vezetnének be az ATM használatánál és neked is +1500Ft-ba kerülne 5000Ft felvétele, mint annak, aki 200,000Ft-ot vesz fel... Szerinted ez igazságos lenne?

  • redfish #38
    Ha azzal fizetsz, (pl: otp-sel) akkor minden tranzakció után 249ft + az összeg 0,5%-át leveszik kezelési költségnek.
    pl: 5*10000 forint fizetés= 5*249+5*500 ft = 3745 forintal gazdagítottad a bankot.
    Ha hó elején felveszel 50000 forintot akkor csak 249+2500= 2749 forintal.


    Honnan veszed ezt a zöldséget?!

    Nekem VAN OTP-s bankkártyám (is), ezért tudom, hogy amit leírsz az hülyeség...
    - Ha a bankszámládra bárki BEFIZET, az költségmentes a befizetőnek is, számlatulajdonosnak is!
    - Ha a bankkártyáddal vásárolsz, az minden esetben költségmentes számodra!
    - Banktól és bankszámla-csomagtól függően valahány számú ATM-pénzfelvét ingyenes (tőled függ, milyen számlacsomagot választassz).
    - A munkáltató általi fizetésed átutalása is költségmentes!!!!

    Nekem pl. az OTP számlacsomagomban 4x ATM-pénzfelvét ingyenes és bármennyi számú internetes pénzátutalásom is ingyenes. (Ennek a havidíja 1300Ft)
    De pont ilyen a K&H-nál vezetett számlacsomagom is (ennek a havidíja 500Ft).

    Ha interneten (vagy BÁRHOL) a bankkártyáddal fizetsz, az általában költségmentes... (Sajnos, egyre többször tapasztalom, hogy inkább külföldi bankok vonnak le kezelési költségeket, nem pedig a saját magyar bankom!)

    Folyószámla nyitása előtt érdemes végigböngészni a Bankok ajánlatait (=> Kondiciók!) és ezek után kiválasztani a Bankot és a számlacsomagot!!!
    Én megtettem és szerintem a legjobb számlacsomag a K&H Bank "Emeltszintű Elektronikus Számlacsomagja"!!! (Pár ezer Ft nyitó összeggel dombornyomott MasterCard bankkártyát kaptam hozzá, ezt az OTP csak többszázezres betéttel és fizetés-átutalással adja.)

    Szerintem jó lenne a bankkártya használat, ha nem korlátozná Mo-on a boltok alacsonyszintű fogadási lehetőségei...
    Én már a számláim 99%-át interneten utalom át, a vásárlásaim 80%-át internetes megrendelésekkel bonyolítom (sajnos a magyar webboltokban alig lehet bankkártyával fizetni, mert túl magas költséget kellene fizetnie a Vállalkozásnak a Bank felé tranzakciónként.).

    Szerintem havi 500-1500Ft nem túl sok azért, hogy a Bank intézi a pénzügyeimet!!!
  • chuky123 #37
    Hát igen röhely hogy az OTP mimindenért lehuzza a folyószámla tulajdonosokat.
    Az is röhely hogy a bankautomatás készpénz felvétkor % von le és nem 1 egységdíjjat nem értem ezt mien jogon teheti meg egyáltalán ugy tesz mintha a számlán levő pénz is a banké lenne
  • remark #36
    "Ki volt az a balfék aki kötelezővé tette az utalásos fizut?"

    Nagyon nagy munka am keszpenzes berfizetes, no meg infrastruktura is kell hozza, meg penztaros, meg egy halom mas dolog. Jo hogy megszunt ez az egesz. (Viszont ettől meg teny marad hogy draga es alacsony szinvonalu az egesz penzugyi szolgaltato szektor Mo-n. Es bár ennek is megvannak az okai, attol meg kinyilik az ember zsebeben a bicska.)
  • Inquisitor #35
    Akkor mindenki más a helikopter, aki ennek ellenkezőjét állítja? Másrsézt nem betesszük a pénzünket, hanem oda kapjuk a fizut, akkor miért is vonnak alapból, hogy megpróbálom használni? Ki volt az a balfék aki kötelezővé tette az utalásos fizut?

    Amúgy ma tettek ki Index-re cikket, hogy itthon miért utálja vevő és boltos is a kártyás fizetést.
  • WOLFISHNET #34
    amikor nagyon sok pénzt tettem be az OTP-be, 1ft-ot se vontak le tőlem, csak ha kivettem belőle
  • klastrom #33
    Húúúha, na most aztán jól odamontad...
  • remark #32
    Ja es szamlafenntartasi dij sincs, kezpenzbefizetes es keszpenzfelvetel bankfiokban is ingyenes. A kartyakra fizetek eves dijat, aztan ennyi.
  • remark #31
    Barmit szabadon megtehetsz, amit meg tudsz fizetni. ;-)
  • remark #30
    Jo draga az OTP. Hollandiaban minden kp. felvet es kartyas fizetes valamit (Hollandian beluli) atutalas dijmentes. Cserebe nincs kamat a szamlan tartott penzre, de ha lehet valasztani, akkor inkabb az osszes tranzakcio legyen dijmentes minthogy barmit is csinalok a kartyaval, csak lehuznak...