Berta Sándor

Jönnek az eldobható hitelkártyák?

Phisherek (adathalászok), kéretlen elektronikus levelek, vírusok, kémprogramok. Csak néhány azokból a veszélyekből, amivel napjainkban egy átlagos felhasználónak szembe kell néznie az interneten.

Érthető, hogy sokan még mindig idegenkednek banki ügyeik világhálón keresztüli intézésétől, hiszen a személyes adataik akár illetéktelenek kezébe is kerülhetnek. Éppen ezért érdekes ötlettel állt elő egy ír bank, amely úgy véli, hogy az eldobható, egyszer használatos hitelkártya megoldást jelenthetne az internetes vásárlásoknak jelenleg gátat szabó online csalások ellen.

A módszer lényege, hogy a bankfiókokban a regisztrált ügyfelek 20 és 350 euró közötti összeget tartalmazó hitelkártyához juthatnának hozzá. Mindenki saját pénztárcájának és hitelképességeinek megfelelő összegű kártyát választhatna, amellyel aztán bárhol be lehetne vásárolni, ahol a hagyományos Visa-kártyákat is elfogadják. A hitelkártyák a fizetés után gyakorlatilag azonnal letiltódnak és így egyszerűen ki lehet őket dobni a kukába.

A rendszert az ír 3V Transactions Services fejlesztette ki és a szigetországban már a jövő héten bevezetik. Az eldobható hitelkártyát másfél éven belül Nagy-Britanniában, Németországban, Franciaországban, Hollandiában, Belgi­umban, Spanyolországban, Svédországban, Olaszországban, Görögországban, Romániában, Lengyel­országban, Ausztriában és Csehországban is bevezetik.

Bár az ötlet meglehetősen érdekes, ám kérdéses, hogy a mindennapok során valójában mennyire lesz hatásos az új termék, illetve hogy milyen új módszereket fognak majd kitalálni a bűnözők az egyszer használatos hitelkártyák hamisítására?

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • fishguy #14
    A hordozható eszközök mindig veszélyesek lesznek (kivéve a biometrikus) mert ha ellopják tőled akkor is tudnak vele fizetni a testbe épített jeladók ellen pedig én is tiltakoznék mert az a személyes mivoltomat sértené. Viszont ha valaki lekorlározza hogy 1 nap max x összeg vehető le a számlárol és az is csak akkor ha pl mobilon engedélyt ad rá akkor ha valik ennyire lekorlátozza magát az viszonylagos biztonságban van a nagyobb kártól persze akkor ha a kártya vagy a telefon eltünését azonnal be tudja jelenteni...
    A biometrikus azonosítóval ellátot pl usb-s elektronikus aláírás hordozó elvileg biztonságos de ha mindjuk viszik az ujját is a tolvajok...

    Vagy a retinaszkennelőnél a szemet...
  • Gerygrey #13
    Valaki eldobhatna egy bankkártyát amikor mögötte sétálok az utcán
  • SymbioC #12
    Én a VISA Electron kártyámhoz mobilon keresztül kapok egyszerhasználatos kártyaszámot az internetes vásárláshoz. No problem
  • Caro #11
    És amikor utalsz át, mi akadályozza meg az adathalászt abban, hogy a főszámla adatait is lenyúlja?
    Ez csak a nem biztonságos oldalak ellen nyújt biztonságot.
    Spyware, billentyűzetfigyelő és egyéb ellen nem.
  • Garfield #10
    Mielőtt még a társaság elélvezne a fantasztikus ötlettől, szólnék, hogy Magyarországon már rég fel van találva a spanyolviasz, úgy hívják, hogy Elektronikus Számlacsomag és az OTP-nél van.

    Kapsz egy virtuális dombornyomott kártyát. A kártyához egy alszámlaszám tartozik: amennyit a főszámláról az alszámlára utalsz, annyi a keret a virtuális kártyához. Ennyit a netes vásárlás biztonságáról.

    Arról nem is beszélve, hogy magára valamit is adó banknál be lehet állítani napi limitet a bankkártya-használathoz, amivel pedig szintén ugyanaz érhető el, mint a cikkben leírtakkal.
  • Rage47 #9
    hozzánk sajnos nem mostanában érkezik el...
  • Caro #8
    Így van, ahogy BiroAndras is írja, simán lehet kódolni, akár magán az eszközön van egy kis billentyűzet, ha háromszor rossz kódot adnak meg, letilt, vagy akár biometrikai azonosítókat is el lehet tárolni a memóriájában.
    A rendőrnek meg miért ne lehetne egy leolvasója hozzá? Akár egy PDA.
  • DWz #7
    Nem lenne semmi gond az internetes vasarlassal, ha mindenki normalis helyeken (pl. amazon) vasarolna, es nem Little Joe boltjaba, ahol csak 5 dollar a photoshop.
  • BiroAndras #6
    Az aláíró eszköznek van PIN kódja is. Persze mindent el lehet lopni, de azért ez még mindíg sokkal jobb, mint a hagyományos megoldások.
  • BiroAndras #5
    Van már ilyen, csak még nem elterjedt.