Berta Sándor

Nincs elragadtatva a nyílt forráskódú szoftverektől a Parallel vezetője

Szergej Beloussov 2003 óta a Parallel vezérigazgatója. A szakember üzleti sikerei mellett most nem éppen szalonképes, a közösségi fejlesztést támadó nyilatkozata miatt vált ismertté világszerte.

A Phantasialand területén rendezték meg a WebhostingDay 2010 nevű rendezvényt, a világ legnagyobb hosztingcég kiállítását, majd' 3000 résztvevővel. Fő témái között szerepeltek a nyílt forráskódú szoftverek, a virtualizáció és a Cloud Computing technológia. Az esemény egyik kiemelt felszólalója volt Szergej Beloussov, a Parallel vezérigazgatója. "A Microsoft hoszting tervei és Azure platformja a gyakorlatban egész egyszerűen nem fognak működni. Ennek az az oka, hogy a redmondi konszernnél hiányzik az a szakmai tudás, amellyel ezeket a témákat szavahihetően tolmácsolhatná az emberek felé. De mindenekelőtt a Microsoft nem a felhő alapú szolgáltatásokra és hosztingolásra specializálódott cég."

"Ugyanígy szkeptikus vagyok a Google Alkalmazások, a Google Mail és a Google Dokumentumok szolgáltatásokkal kapcsolatban is, mivel nem biztosítják a megfelelő biztonságot, amire egy cégnek szüksége van. A hosztingipar legnagyobb előnye az lehet, hogy minden olyan IT-megoldást egy kézből kínál, amire egy kisebb vállalkozásnak csak szüksége lehet: ide tartozik a webtárhely, a számítási kapacitás, az e-mail, a VoIP és az üzleti alkalmazások" - jelentette ki Szergej Beloussov.

A szakember meglehetősen érdekes választ adott arra a kérdésre, hogy mit gondol a Google, az Amazon és más cégek életében fontos szerepet játszó Linuxról és a nyílt forráskódú programokról. "A nyílt forráskód egy nagy rakás sz..! Gyűlölőm a nyílt forráskódot. Ennek minden bizonnyal az az oka, hogy a kommunizmusban nőttem fel és ezt az egész közösségi összetartozásról szóló maszlagot nem bírom tovább hallgatni. Fél életemen át ezt kellett elviselnem. A legnagyobb probléma az, hogy nem aszerint döntenek ezek a fejlesztők, hogy mit akarnak a felhasználók, vagy minek lenne a legnagyobb értelme technikai szempontból, hanem a projektvezetők személyes előszeretete és szimpátiája alapján."

"Kicsit olyan számomra a nyílt forráskódú közösség, mint a szakszervezetek, amelyek mindent elkövetnek a saját hatalmuk növelésére. Másképp fogalmazva: ha valaki szereti az életet és az élet nyárból és télből áll, akkor az még nem jelenti azt, hogy a telet is szeretnünk kell. A kizárólag nyílt forráskódú projektekben egyszerűen nem valósítható meg minőségi, gyors és tökéletesen koordinált programirányítás. Éppen ezért áll komoly kihívások előtt a Linux is" - fakadt ki Beloussov.

A Parallel vezérigazgatójának véleménye egyébként azért is érdekes, mert a cég életre hívta az OpenVZ projektet, ami a Parallel Virtuozzo Container technikai alapjait jelenti és ami a Linux kernellel és a GPL-lel foglalkozik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Komolytalan #38
    Nem tudom a fórumozók közül hányan túrtak már nyílt forráskódban, én igen. Azt kell hogy mondjam hogy a fazon bár elég plasztikusan fejezte ki magát, de van igazság abban amit mond. Amit én tapasztaltam nyílt forrásban:
    - Amibe tolnak lóvét (linux kernel, apache, ilyesmi) az szépen meg van írva, optimalizálva is van, látszik hogy nem birkapásztorok dolgoztak rajta. Nade!
    - Amibe nem tolnak konkrét lóvét, ott elég szedett-vedett a kódolási színvonal. Értsd teljesen elb.szott adatszerkezetek, lineáris keresés 1000 kb sosem változó, relációval ellátott elemen, quick sort 3 elemen - csak kód szinten többszörös gyorsulást és töredék memória használatot el lehet érni. Szóval amolyan hátulgombolós egyetemista színvonal.
    - A nem támogatott, amatőrök által futtatott nyílt forráskódú projectekre jellemző, hogy ha kell mondjuk 1 socket kezelés, akkor megnézik mi stabilban van socket kezelés. Pl apache-ban van. Jóvan, akkor belefordíjuk az apache-ot, azt profik írták biztos k.rva jó a socket kezelése. Inkább ezt, minthogy megírjuk azt a 8 sort magunktól. Az hogy egy 500 byteos kódot kiváltunk egy 5 megás belefordításával, az senkit se érdekel. Majd a stabil verzióban. Persze mivel egy ótvar bughalmaz lesz az egész, így a stabil se optimalizált, egyszerűen csak működik, és reménytelen mammut kód marad egy k.bszott hello world is.
    Főleg emiatt én feladtam, hogy nyílt forráskódú forrásokkal foglalkozzam. Egyszerűen tököm kivolt, amikor 1 hét debugolás után kiderült hogy egy olyan libraryban van a hiba, aminek 50mega a forrása. És persze az is használ még vagy 5 másik hasonszőrű libraryt. Ha van valami lefordítva, és működik, akkor használom. Mondjuk akkor meg ki nem sz.rja le, hogy nyílt vagy zárt kódú. Ha meg nincs, akkor megírom nulláról.
  • gothmog #36
    Ehehehehe... :)
    Ez megint csak egy flémvadász írás volt az sg-től akkor.
  • Laza #35
    Azért az érdekes, hogy a milliárdokat kaszáló cégvezetők/tulajdonosok fikázzák a legjobban az opensource programokat ... mert az azt használók köréből nem folyik be még több lóvé!
    Mennyivel egyszerűbb lenne, ha Ők is ingyen adnának mindent, és akkor tőlem kielégíthetnék minden vágyálmukat :)
  • gergely1991 #34
    "Ne a Linux-ot mondjatok, hogy oprencer meg minden, hanem pl lebego ablak vagy medialejatszo vagy valami ilyesmi."
    - Virtualbox
  • gergely1991 #33
    Hehe mindengyikre:D
    -Saját ízlésére kialakulatlanja saját böngészőjét
    - Jobb(de több esetén lassú de) biztonságosabb böngészőt varázsolhatunk belőle
    - Gyorsabb letöltés
  • lapaleves #32
    akkor végülis ez a cikk arról szólt, hogy a komifóbiás arc hogy csinált hülyét magából.

    el ne felejtsem holnap levédetni a matematikusokat, sok szabadba mutyizó reakciós.
  • gopher #31
    "I want to be clear that my comments were not meant to be taken in any way seriously and I apologize to any of the community offended by my remarks. The reality is that we have long been one of the largest contributors and supporters of Open Source projects."

    Hm. Hát ezt ide is írhatták volna, és akkor nem b***om fel magam idegileg feleslegesen :D
  • GG #30
    Mindenki a saját lóvát dicséri. (Nem véletlen hogy lefikázta a nyilt forráskódot mert abból nem lenne neki pénze)
  • linden #29
    A cikk vegen az urge elnezest ker a rossz trefaert....

    Amugy a ceg neve Parallels es nem Parallel

    IMHO a closed source annak jo akki elakarja rejteni, hogy mit honann lopott, vagy, hogy mi milyen sz*r
    Az meg szerintem, hogy le lehet vedeni valmi szoftveres otletet implementacio nelkul egy nagy hulyeseg.. itt lenne az ertelme az opensourcenak.. csak olyat lehetne levedeni aminek nyilvanos a kodja..(legyen az valami meta kod, de nem olyan amit a patent leadasakor nem lehet megvalositani..)

    Ja es azt valoban ne feledjuk, opensource az nem ingyenes!
  • atomkrumpli #28
    ez a parallel valami cloud-os cég, gondolom ezért nem szeretné ha a MS beleköpne a levesükbe, az OpenVZ meg gondolom nem olyan népszerű mint ahogy Szergej szeretné pedig pumpálja bele a pézt, csak jár a szája