Gyurkity Péter

Nem vonzó a Szabad Szoftverek Világnapja

A fejlődő országokban számos rendezvénnyel készülnek a Szabad Szoftverek Világnapjának megünneplésére, ám Európa meglehetősen csendes: az esemény nem hozta lázba a kontinens országait.

A Szabad Szoftverek Világnapját először tavaly augusztusban rendezték meg. Népszerűsítésében több szervezet, köztük az ENSZ International Open Source Network (IOSN) csoportja is szerepet vállalt. Már akkor is főleg a távol-keleti régióban sikerült nagy feltűnést kelteni, ami nem véletlen, hiszen az alapgondolat szerint a nyílt forráskódú szoftverek nagy lehetőségeket kínálnak a fejlődő országok számára. Ez elsősorban az alacsony költségekben mutatkozik meg, mivel éppen a kevésbé szerencsés országokban éppen az anyagiakban szenvednek hiányt.



Idén szeptember 10-én ünneplik a világnapot, nevéhez híven számos különböző helyszínen. A hivatalos honlap szerint eddig több mint 200 szervezői gárda jelezte részvételi szándékát, és főleg a fejlődő országokra jellemző a fokozott érdeklődés. Henrik Nilsen Omma, az ötlet társszerzője, a Cnet magazinnak adott nyilatkozatában elmondta, hogy elsősorban Afrikában, Ázsiában, illetve Latin-Amerikában számítanak több rendezvényre, de mindenhol másutt lanyha az érdeklődés szintje. "Az Egyesült Királyságban nem sok minden várható. A nyugati országok nagy többsége gyakorlatilag nem érdekelt az eseményben" - jelentette ki Omma.

Véleménye szerint ez leginkább a nyílt forráskódú platform szociális jellegével magyarázható, illetve azzal, hogy a fejlődő térségekben mostanság bontakoznak ki a nagyobb csoportok, míg nyugaton már lezárult a pozíciókeresés időszaka. Sajnálatát fejezte ki ugyanakkor az európai országok érdektelensége felett, mivel szerinte jóval több erőfeszítésre van szükség, hogy kellőképpen tudatosodjanak az emberekben az alternatív lehetőségek.

A szombati rendezvények legtöbbje ismertető, illetve bemutató jellegű előadás, amelyet néhol ötvöznek majd a nyílt szoftverek demonstrációjával és szétosztásával. Itthon Szegeden terveznek nagyobb találkozót szeptember 25-én. A szervezők szerint inkább közösségépítő, mintsem szakmai jellegű lesz. A honlapon található információk szerint az előadók érintik az általános helyzetet, a szoftverszabadalmakat, a digitális kriptográfiát, de nem lesz hiány Linux és Unix témákból sem.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • smv #4
    Szeged sajna nagyon messze van, de olyan, de olyan szivesen kimennék. :(
  • kbupdate #3
    Sztem egy "MS fikázós nap" lázba hozná..... az a lényeg, nem más (Linux? ugyan már!)
  • faz #2
    dehogynem. sokakat lázba hoz az, és az idei marha jó volt...
  • MacrosTheBlack #1
    Már az aug20 durrogtatás se hoz lázba senkit, nemhogy egy free stuff. Akinek kell letölti a netről, akinek meg van 1 nap szabija az valszeg pihenéssel tölti, nem linuxos zászlólengetéssel.