Gyurkity Péter

Hátráltatja a szoftverpiacot a nyílt forráskód?

Elemzők egy része szerint a nyílt forráskódú szoftverek egyáltalán nem segítenek a szoftverpiac helyzetén, sőt, inkább hátrányos hatást gyakorolnak, mivel az ingyenes programok elveszik a céges fejlesztők kedvét.

Ezen véleményének adott hangot Bob Hayward, a Gartner Research kutatócég ázsiai részlegének alelnöke az ZDNet Asia híroldalnak adott interjúban, leszögezve, hogy számos esetben éppen a temérdek ingyenes szoftver miatt hagynak fel a kereskedelmi programok fejlesztésével. Ez nemcsak a kisebb szoftvercégekre, hanem a nagyvállalatokra is hatással van, amit az is mutat, hogy több jelentős fejlesztő is kénytelen átértékelni egyes szoftvereit, kiválasztva azokat, amelyeket nyilvánosan elérhetővé tesznek, illetve azokat, amelyeket továbbra is mindenképpen kereskedelmi szoftverként forgalmaznak.

"Tíz-tizenöt évvel ezelőtt a nagy szoftvercégek összes bevételének 80-90 százaléka licencjogok eladásából származott, mára azonban ez az arány 50 százalékra esett vissza. Nem látok semmi ara utaló jelet, hogy szoftverlicencek ismét növekvő jelentőséget nyernének. A trend egyértelműen a szoftverek ingyenessége felé mutat" - jelentette ki a szakember. Véleménye szerint ez némileg paradox hatást gyakorol a piacra: a fejlesztőknek egyfelől vigyázniuk kell arra, hogy ne keresztezzék a nagyvállalatok - a Microsoft, az Oracle, a SAP, vagy az IBM - útját, de ezzel egy időben jelentős figyelmet kell fordítaniuk az ingyenes szoftverekre is, hiszen könnyen előfordulhat, hogy már létezik egy hasonló szolgáltatást nyújtó, nyílt forráskódú program.

Hozzátette azonban, hogy az ingyenes szoftverek elterjedtsége nem feltétlenül káros a piacra nézve. Előfordulhat ugyanis, hogy a fejlesztők éppen a nyílt forráskódú szoftverekben található komponensekre, ötletekre alapozzák munkájukat, és a végterméket később sajátjukként forgalmazzák. A nagyvállalatok azonban, amelyek szoftvereik szabaddá nyilvánítását kétségkívül remek PR-fogásnak tartják, többnyire számukra felesleges tehertől szabadulnak meg, és gyakorlatilag a nyílt forráskódú közösségre bízzák a további fejlesztéseket.

E felfogás alapján nyilvánvalóan ilyen PR-fogásnak minősülne az Apple, vagy a Sun lépése is, amelyek szintén hasonlóképpen cselekedtek. A Microsoft azonban egyértelműen nem tartozik ebbe a csoportba: bár a szoftvercég korábban hozzájárult egy ingyenes .NET fejlesztői keretrendszer - a Mono - létrehozásához, az Avalon és az Indigo nevű komponensekkel már korántsem ilyen bőkezű, és általában véve nem viszonyul túl pozitívan a nyílt forráskódú kezdeményezésekhez. Redmondban kétségtelenül Hayward véleményét osztják, sőt minden bizonnyal meg is haladják azt, miközben az IBM, a HP vagy a Sun szinte kisajátítja a nyílt forráskódú szoftverek piacát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • h4x0r #32
  Nemrég pont arról volt szó, ha jól emléxem, hogy az OpenSource dolgok többségével az a baj, hogy nincs mögöttük megfelelő support, ezért sok cég nem veheti igénybe, ugyanis nekik a felmerülő, belsőleg nem megoldható problémákra nem szabad sokat várniuk.
  Mellesleg tökéletes, de még megközelítően tökéletes szoftver sincs. Egyik oldalon sem. :)
 • Pheel #31
  "A cégeknél pedig nincs idő arra, hogy mindenki maga olvasgassa a manualt"

  Dolgoztál már te valamilyen cégnél? Pont, hogy van, aki olvassa a manualt és esetleg az alapján beszámol a többieknek. A support tökéletesen ki van zárva egy ilyen beszélgetésből.
 • arty #30
  mikor tiltatják be a mozihálozatok a parkokat, ahol sétálni lehet INGYEN ???
 • Luminas #29
  a GnuPG tökéletesen működik, mégis hiába mondod el Mari néninek hogy ott van leírva a rídmí fájlban, olvassa el, elég furcsán nézne rád - inkább fizet azért, hogy ha van kérdése akkor valaki rögtön segít neki..
  A cégeknél pedig nincs idő arra, hogy mindenki maga olvasgassa a manualt..
 • strogg #28
  A tökéletes szoftver vs. support érdekes téma. Ugyanis minnél tökéletesebb, és bonyolultabb egy szoftver, annál több szupportott kíván. Ugyanis annál több embert kell megtanítani pl: a használatára, annál hosszab idő alatt.
  Szerinted az m$-nek másként érdeke lenne egy lassan DVD méretű office széria gyártása? Nem. Nézd meg a win. 30 rugó körüli ár, és a alig van benne valami. Tényleg annyira a miniumum, hogy szerintem pofátlan is. (ha belegondolsz pl, hogy a suse-hoz alapból 2000 progi jár, minden területet lefedve.)

  Szóval ez a véleményem.

  Másik.

  Megigyeltétek, hogy alig 12 óra telt el, az SW szabadalmai törekvések csúfos bukása után, de máris egy FUD -on beszélgetünk?

  Lám-lám. A gépezet azért még működik emberek. Szemeteket redmondra vessétek, de folyamatosan, és alaposan, mert ott a boszorkánykonyhában máris biztosan egy újabb xart kevernek....
 • Apokrif #27
  Nem látok semmi ara utaló jelet <- arra 2 "r"
 • BiroAndras #26
  "Tehát szart kell eladni, hogy a felhasználók fizessenek a támogatásért, amiből a fejlesztő él. Érdekes koncepció, elvégre egy tökéletes programhoz nem kell támogatás."

  A legtöbb júzernek kell a támogatás, akámilyen tökéletes és jól kezelhető szoftvert adsz nekik.
  A céges ügyfél pedig igen szépen szokott tejelni a support-ért.
 • quantum #25
  Egyébként nem mindegy, hogy az updatet fizeted(Linux) vagy azt, hogy megveszed(Win).

  Laci:
  Az igaz, de a Szoftverrendőrségről beszéltem.

  Frank99- VIP:
  Egyéni felhasználókat nem szokott a MS támadni. Kivéve talán mikor ellopták a Win2k forráskódját. Vagyis kiszivárgott.

 • Pheel #24
  A Unix free? Háááát persze! Hoooogyne
 • smv #23
  Amúgy meg nem vágom ezt az egész "megáll a fejlődés ha nincsenek óriáscégek" mentalitást. Unixokat, Linux stb stb milyen szépen fejlesztgetik, és az is free...