Gyurkity Péter

Csaknem minden cég használ nyílt szoftvereket

A Gartner friss elemzésében arra hívja fel a figyelmet, hogy a vállalatok nagy többsége már most nyílt forráskódú szoftvereket használ, ám a munkahelyi direktívák hiánya gondokat okozhat ezen a téren.

A kutatócég mintegy 270 vállalatot kérdezett meg az európai, észak-amerikai és ázsiai/óceániai régióban. A május és június között lefolytatott felmérésből az derült ki, hogy a nagy többség - egészen pontosan a megkérdezettek 85 százaléka - már jelenleg is nyílt forráskódú szoftvereket használ a mindennapi munka során, ez az arány pedig a jövőben még tovább emelkedhet.

Belátható időn belül akár a 100 százalékot is elérheti a nyílt szoftvereket használó cégek aránya, vagyis gyakorlatilag minden üzleti szereplő ezen termékeket részesíti majd előnyben. A fő ok természetesen a költségek leszorítása, de sokaknál ugyanilyen fontos szerepet játszik az egy-egy nagyobb kiadótól való függetlenedés is, a több lábra támaszkodás. Mások a gyors megjelenés és frissítés lehetőségét emelik ki, valamint azt, hogy esetükben nincs feltétlenül szükség bonyolult munkahelyei direktívák, részletes szabályozás életbe léptetésére.

A Gartner azonban arra figyelmeztet, hogy a nyílt forráskód nem jelenti feltétlenül az ingyenességet. A felmérés készítői éppen a munkahelyei szabályozás hiányát kifogásolták a legtöbb helyen, ez ugyanis komoly galibákhoz vezethet a szellemi tulajdon kérdésében. A vállalatoknak illik pontosan meghatározniuk, hogy mely szoftvereket veszik igénybe, mely feladatokat szeretnék megoldani segítségükkel, illetve fel kell mérniük az ezzel járó potenciális problémákat. A szabályozás kialakítása és életbe léptetése után pedig nyilván szükség van annak betartatására is, tehát nem árt egy ezt felügyelő testület létrehozása sem.

A készítők hozzáteszik, hogy ezen hiányosságok idővel eltűnnek majd, amire maga a terjeszkedés üteme is garanciát jelent. A folyamat azonban lassú, a cégeknek pedig nem árt idejében elkezdeni foglalkozni ezen kérdésekkel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • turul16 #48
    Microsoft mondta: Mindanyian vegyes forraskodu vallalatok vagyunk.
  • gkalcso #47
    #7: az opensource hivők megsimogathatják egymás buksiját
    Enyhén lekezelő, mondhatni cinikus.

    #10: talán gondolkodhatnál már néha mielőtt hülyeségeket írsz...
    inkább: Más szempontból megvizsgálva...
    vagy: OMG

    Kheller ebből él, tehát érzékenyen érinti a téma. Egy Linuxhoz *is* értő ebből a szempontból jobb helyzetben van, mert több lábon áll. Bár ha a cége köti az ebet a karóhoz, akkor nincs mit tenni.
  • Rexhawk #46
    Kheller:
    "Akkor minden bizonnyal a világ legerősebb számitógépére, ahhoz amire hasnálják az a linux volt a legmegfelelőbb, legköltséghatékonyabb."

    Örülök, hogy beisnerted, első lépés a probléma megoldásához, a probléma felismerése

    gkalcso:
    "A net hamvába holt dolog lenne ha nem lenne élet az MS-en kívül."

    Pontosan. Ezt próbálom bebizonyítani az ms vérfanboyoknak, hogy vannak más softverek az ms-en kívűl, de csak annyit tudnak mondani az ms vérfanboyok hogy: pfff linux, pff apache --> open source haldoklik

    "Rexhawk: Próbáld meg személyeskedés nélkül.
    Kheller: Ne hagyd, hogy belelovaljon a sértegetésbe."

    Egyébként ő kezdte aa személyeskedést:
    "nem cáfolsz te semmit, legfeljebb önmagadat..."
    Igaz én se vagyok sokkal különb, mert vissza dobtam a labdát

    "Nem értem nektek hogy jött le a cikkből, hogy a webserverek, vagy a böngészők részesedéséről van szó"

    Nem is az jött le csak megcáfoltam azon állítását khellernek hogy az opensource haldoklik és innen keveredett a vita
  • bakagaijin #45
    ?? Nem értem nektek hogy jött le a cikkből, hogy a webserverek, vagy a böngészők részesedéséről van szó... Annyi más SW fut egy céges környezetben hogy ihaj. A desktop gépek, vagy a webserver (ami amúgy is kívűl van a rendszeren) elenyésző szelet... Pláne ha IT cégről van szó, amely termék(csomagot) értékesít, amit át meg átszőnek a különféle licenszű opensource és egyéb cuccok.

    Valóban, a motiváció a függés megszüntetésére a nagy párbetűs baromdrága (és baromlassú reagálású) mammutoktól az nagyon jelentős tud lenni :).
  • gkalcso #44
    Azért a KB957097-es hiba nem volt szép, 7 év után javították csak ki, pedig közismert volt.
  • gkalcso #43
    Nincs elfelejtve, azért írtam ;)
    Marketing szempontból az unknown jobban mutat.
    --
    A net hamvába holt dolog lenne ha nem lenne élet az MS-en kívül.
    --
    Rexhawk: Próbáld meg személyeskedés nélkül.
    Kheller: Ne hagyd, hogy belelovaljon a sértegetésbe.
  • Kheller #42
    "Kötve hiszem, hogy egy ilyen hőzöngő zöldfűlűt beengednének az otp szerverszobájába"

    1. kettőnk közül egyelőre én tudtam az állitásaimat TÉNYEKKEL igazolni, te csak fröcsögsz jobbra-balra hülyeségeket
    2. én mnb-ről beszéltem, nem otp-ről és bizony fejlesztünk nekik külsősként több LoB alkalmazást is, igy elég jól ismerem a szerverparkjukat, ami bizony 98%-ban win-es, desktopon 99,99%-ban van win.


    "Ja, és csak hogy okulj is egy kicsit: webszerver (eleme) szerverek, de webszerver != szerver"

    akarod mondani "bocsánat, ezt megint csúnyán benéztem"...

    Azért elgondolom, ahogy pl az otp-nél levezetik az informatikusok, hogy a windows megbizhatatlan, ezért azt kirakjuk az internetre ebanking(!!!) szolgáltatásokra és házon belül a LoB alkalmazásokat meg unixra irjuk, mert az ám az überbiztonságos rendszer, LOL
  • Turdus #41
    Kötve hiszem, hogy egy ilyen hőzöngő zöldfűlűt beengednének az otp szerverszobájába, hogy körbenézhessen egyébként homelessnél a pont, a rendszer komoly része solarison fut.

    Ja, és csak hogy okulj is egy kicsit: webszerver (eleme) szerverek, de webszerver != szerver. Gondold át.
  • Turdus #40
    Valóban, én emlékeztem rosszul, mea culpa, az AT&T UNIX volt. Mentségemre szóljon, hogy mindkettő SysV és nem posix, azért kevertem össze (akkoriban nem volt még posix se). No mind1, a lényegen nem változtat, a Minixet azért kezdte el írni Tanenbaum, mert az eredetileg nyílt forrás zárt kódú lett (Tanenbaum maga írja, 33. old, ISBN: 963-545-189-X)
  • Kheller #39
    Jaj ez a kedvenc érvem... Akkor mi van, ha a világ legerősebb számitógépén linux fut? Akkor minden bizonnyal a világ legerősebb számitógépére, ahhoz amire hasnálják az a linux volt a legmegfelelőbb, legköltséghatékonyabb. Ebből a fogytékosokon kivül nem sok ember próbálná levezetni, hogy akkor a linux bármire is használható volna nemhogy desktopon, de egy akármilyen x86 alapú pc szerveren se. Persze ez téged ne zavarjon egy pillanatig se, érvelj csak vele, legalább többet röhögök rajtad is.

    De mondok neked mégjobbat, az itthoni 16mb ramos, broadcom procis wifi routeremen is linux fut és tökéletesen meg vagyok elégedve vele. Na és akkor mit jelent mindez a vállalati szerverek piacán vagy az összes szerver piacán? A nagy büdös semmit. Kezded már kapisgálni?