Komolytalan#38
Nem tudom a fórumozók közül hányan túrtak már nyílt forráskódban, én igen. Azt kell hogy mondjam hogy a fazon bár elég plasztikusan fejezte ki magát, de van igazság abban amit mond. Amit én tapasztaltam nyílt forrásban:
- Amibe tolnak lóvét (linux kernel, apache, ilyesmi) az szépen meg van írva, optimalizálva is van, látszik hogy nem birkapásztorok dolgoztak rajta. Nade!
- Amibe nem tolnak konkrét lóvét, ott elég szedett-vedett a kódolási színvonal. Értsd teljesen elb.szott adatszerkezetek, lineáris keresés 1000 kb sosem változó, relációval ellátott elemen, quick sort 3 elemen - csak kód szinten többszörös gyorsulást és töredék memória használatot el lehet érni. Szóval amolyan hátulgombolós egyetemista színvonal.
- A nem támogatott, amatőrök által futtatott nyílt forráskódú projectekre jellemző, hogy ha kell mondjuk 1 socket kezelés, akkor megnézik mi stabilban van socket kezelés. Pl apache-ban van. Jóvan, akkor belefordíjuk az apache-ot, azt profik írták biztos k.rva jó a socket kezelése. Inkább ezt, minthogy megírjuk azt a 8 sort magunktól. Az hogy egy 500 byteos kódot kiváltunk egy 5 megás belefordításával, az senkit se érdekel. Majd a stabil verzióban. Persze mivel egy ótvar bughalmaz lesz az egész, így a stabil se optimalizált, egyszerűen csak működik, és reménytelen mammut kód marad egy k.bszott hello world is.
Főleg emiatt én feladtam, hogy nyílt forráskódú forrásokkal foglalkozzam. Egyszerűen tököm kivolt, amikor 1 hét debugolás után kiderült hogy egy olyan libraryban van a hiba, aminek 50mega a forrása. És persze az is használ még vagy 5 másik hasonszőrű libraryt. Ha van valami lefordítva, és működik, akkor használom. Mondjuk akkor meg ki nem sz.rja le, hogy nyílt vagy zárt kódú. Ha meg nincs, akkor megírom nulláról.