Berta Sándor

CeBIT: 3D-s lesz az internet

Az idei CeBIT-en számos érdekes elképzelést mutatnak be, de ezek közül is kiemelkedik a 3D-s internet ötlete. Az elképzelés nem új, azonban az idei hannoveri kiállításon lesz látható a legtöbb 3D-s technológiákat támogató rendszer és készülék.

A szakemberek azt szeretnék elérni, hogy néhány éven belül már ne csak 3 dimenziós filmeket nézhessünk, hanem a számítógépek és a televíziók is képesek legyenek a 3D-s megjelenítésre. A Jégkorszak 3 vagy az Avatar sikere egyben a 3D-s megjelenítés sikerét is jelenti. Érthető tehát, hogy egyre nagyobb az igény az új technológiára. Ugyan az igazi áttörésre még várni kell, de a CeBIT szervezői már egy Next level 3D nevű külön részleget biztosítanak a 3D-s technológiai megoldással bemutatkozó cégek és fejlesztők számára

A Fraunhofer Társaság egy olyan televízióstúdiót mutat be, amelyben 3D-s élő produkciók készülhetnek. Az Nvidia a televíziókhoz, illetve a számítógépes játékokhoz egyaránt használható 3D-s szemüvegekkel jelentkezik, míg a Carl Zeiss cég a Cinemizer Plus nevű megoldással rukkol elő. A Carl Zeiss kiállítópultjánál egyúttal bárkinek lehetősége nyílik arra, hogy az Avatar 3D-s világát átélje egy PlayStation 3 konzolon. Az Acer egy olyan projektort visz el Hannoverbe, amely a filmeket és a játékokat egyaránt képes HD felbontású képekként megjeleníteni a lakások falán.

A 3D-s képek különleges szemüvegek nélküli megtekintése már most lehetséges, legalábbis ezt állítják a hamburgi Seefront vállalat munkatársai. A cég egy olyan technológiát mutat be, amely a hagyományos kijelzőket - egy különleges monitorkiegészítő segítségével - 3D-s képernyőkké alakítja át. A Német Mesterséges Intelligencia Kutató Központ (DFKI) és a Saar-vidéki Egyetem Intel Visual Computing Intézete pedig az XML3D premierjére készül. Az XML3D gyakorlatilag egy 3D-s képességekkel kiegészített JTML formátumnak felel meg. A két szervezet szakemberei szerint már most lehetséges az interaktív 3D-s elemek integrálása a hagyományos honlapokba.

Az Acer a CeBIT-en rántja le a leplet az Aspire 574D típusú 3D-s notebookjáról. Szintén Hannoverben lesz látható először az Aspire One D250, Android operációs rendszert futtató 10 colos netbook.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Crane #15
  Igen, a WRML-ben már én is írtam "weblapot" a 90-es évek végén. A 3D Stúdiónak pl. volt ilyen kimeneti formátuma is (talán most is, nem tudom). 2 nagy baja volt: Iszonyú lassan töltötte be az oldalt (textúrák letöltése, a leíró oldal akár több mega is lehetett). Mindez, mikor még 512Kb/s is luxus volt. Ma már gyorsabb a net, bár így is másodpercek kellenének a betöltéshez.
  A másik (és komolyabb probléma), hogy először érdekes, aztán rettentő bosszantó lesz a bolyongás. Ugyan az a helyzet vele, mint a túlfalshelt oldalakkal: Lehet hogy vagány, de kurávra nem éri a célját: hatékony és gyors információ közlés.
  Annak viszont talán van értelme, hogy egy megmarad a mostani strukúra csak a grafikai elemek 3D-sekké válhatnak. Pl. ez, ahova bírok Z-ben előrébb jön, mikor hozzászólást szerkesztek. Vagy a pl. a menü közelebb van, mint a tartalom. Vagy amelyik oldalon vagyok, annak a menügombja előrébb van. Vagy a logó valós 3D-ben forog. Ilyesmik... de hogy Doom-ot vagy Matrixot csináljanak a netből, az kizárt dolog.
 • MacropusRufus #14
  3D-s net? Akár most is lehet.
  Kell egy vr sisak v. vr megjelenítő (pl. szemüveg), meg egy valami amivel pl. le tudjuk írni a virtuális világot és ezt be tudjuk illeszteni az oldalunkba. Ilyen lehet pl. a vrml. És máris full 3d-ben mászkálhatunk a virtuális világunkban, jelen esetben a web oldalunkon.
 • kvp #13
  "A szemüvegekkel nem sok gondom van, max 15percenként kicsit pihennem kell, szal csukott szem stb.. azért az avatárt végigküzdöttem"

  Volt nemi eselye, hogy az egy passziv szemuveg volt. Ezzel szemben ha egy elektronikaval vezerelt rekeszszemuveget sikerult kifogni, ami 25/50/akarhany hz-en villog, akkor mar gond lehet belole. A cikkben leirt technika szerencsere nem ilyen, es meg szemuveg sem kell hozza.
 • Szefmester #12
  Van egy enyhe epilepsziám, és valóban elég sok dolgot nem tehetek meg.. pedig csak kis esély van a dologra, és azt is észreveszem pár másodpercel előre, de mégis gáz. A szemüvegekkel nem sok gondom van, max 15percenként kicsit pihennem kell, szal csukott szem stb.. azért az avatárt végigküzdöttem..:D
 • Kerub #11
  Nekik a counter-strike flash gránátja is halálos. Ezért van rajta a csomagoláson hogy ne használják epilepsziások :D
 • kvp #10
  A seefront-osok kijonnek 80-as evekbeli prizmakat hasznalo elotetlappal, ami lehetove teszi, hogy kb. 15 kokos ralatassal szemuveg nelkuli 3d-t kapjunk barmilyen tv vagy monitor kepebol, ha a meghajto jelforma jo. A legtobb olcso szemuveg nelkuli 3d tv ezt hasznalja.

  Az xml3d-sek meg megprobaljak megint eladni a 90-es evekbeli vrml leironyelvet, ami anno nem igazan valt be, de most sincs sok eselye. A 3d-s net vagy valodi virtualis valosag lesz, vagy csak egy bongeszo grafikus felulete, amit fuggetlen a tartalomtol. Gyors adatkereseshez az elmult par ezer ev alatt a sik feuletre irt szoveg tunt jo megoldasnak, mar az osember is a sik barlagfalra szeretett rajzolni.
 • 12346 #9
  sry, de az epilepsziásoknak eddig is elég sok minden "lehetett akár halálos is". ezzel nem lehet érvelni.
 • VRSDM #8
  polarizáció =/= interpoláció

  nekem még egyszer sem volt gondom a 3d-s dolgoknál.
  ezt mondjuk embere válogatja.
 • GABOR16 #7
  ...nem is beszélve az epilepsziásokról.. az ő számukra ez halálos is lehet... amíg a kijelző nem tud önmagában 3D-t, addig nincs értelme ennek a hypenak..
 • GABOR16 #6
  Emiatt én nem akarok külön szemüveget viselni, ami a szememet is basztatja... (az az interporált 3D szemüveg egy 10 perc után olyan szem és fejfájást okoz nekem, hogy kénytelen vagyok levenni...)