Berta Sándor

Tízmilliárd eurós piac az otthoni készülékek összekötése

68 ország 4157 kiállítója vesz részt az idei CeBIT-en, amelynek fő témája a különböző technológiák és eszközök összekötése lesz.

"A vezető téma nem véletlenül lett a Connected Worlds, hiszen a kiállítás a jövőbeli életről és munkavégzésről szól" - jelentette ki prof. dr. August-Wilhelm Scheer, a BITKOM szakmai szervezet elnöke. A hannoveri rendezvény kiemelt témái között szerepel a mobil internet, a kiemelkedően nagy sávszélességű megoldások, a Cloud Computing, a Web 2.0 és a kiberbiztonság. Szintén fontos témák jelentenek majd a környezetvédelem, a zöld IT, az intelligens energiaellátó rendszerek, az e-kormányzati szektor és az egészségügyi hálózatok.

"Az idei CeBIT-en láthatóvá válik, hogy miként változtatják meg a korszerű technológiák az életünket. A CeBIT a kulcs a nagy társadalmi kihívásokhoz, az adatvédelemtől a környezetvédelemig" - tette hozzá Scheer. A BITKOM nem véletlenül említette kiemelt témaként a Connected Worlds rendezvénysorozatot, mivel a szervezet becslései alapján 2015-ben az otthoni készülékek összekötése éves szinten tízmilliárd eurós piacot jelenthet. Néhány hónapon belül világszerte elterjedhetnek azok a berendezések, amelyek képesek lesznek vezérelni a háztartásokban található házimozi- és energiaellátó rendszereket, illetve felügyelni a lakók egészségügyi állapotát.


A kenyérpirító távirányítóval vezérelhető lesz, a mobiltelefonon pedig bármikor megtekinthetővé válik, hogy mennyi vizet használt el a kávéfőző. Mindez ma már technikailag lehetséges, csupán a megfelelő keretrendszerek kifejlesztésére van szükség. A felhasználók a fotelben ülve dönthetik el, hogy milyen forrásból (asztali DVD-lejátszó, PC stb.) tekintenek meg egy videót és azt mely készülékeken, illetve hány kijelzőn szeretnék megtekinteni. Minden egyes lakó megkaphatja továbbá - mondjuk a várható időjárásról szóló értesítések mellett - az egyes eszközök fogyasztásáról szóló SMS-eket és e-maileket, így valós időben ellenőrizhető a ház energiafogyasztása.

A jelenleg kapható intelligens házvezérlő megoldások egyetlen hátránya a magas ár. Egy ilyen rendszer akár 1500 euróba is kerülhet. A problémára a megoldást a modulárisan bővíthető rendszerek jelenthetik majd, amelyek jóval olcsóbban beszerezhetők lesznek és amelyeket aszerint bővíthetnek a lakók, hogy mennyi pénzük van vagy hogy mely funkciót tartják fontosnak.

Az idei CeBIT-en a meghívott előadók között megtalálhatók az Adobe, az Amazon, a Google, az IBM, a Microsoft, az SAP, a Skype és a Sony Ericsson alapítói, illetve vezetői. Scheer nem véletlenül nevezte a hannoveri kiállítást az IT-világ davosi csúcstalálkozójának. A rendezvényről nem hiányozhatnak majd a 3D-s sztereó technológia és a 3D-s mozi, valamint a legújabb notebookok, netbookok és tábla-PC-k sem. Az egyik csarnokban lesz nemzetközi zenei fesztivál és számítógépes játék világbajnokság, IT-állásbörze, valamint kereskedői és befektetői fórum is. A CeBIT green IT standnál láthatók lesznek az Alcatel-Lucent, az AMD, az EnBW, a Fujitsu, az Intel, a Siemens és a TÜV Rheinland legújabb energiatakarékos termékei, elképzelései és szolgáltatásai.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • nickwearby #8
    Izé, elnézést hogy már a harmadik hsz....

    Az asztali DVD - PC dolgot hülyeségnek tartom.

    ÉN pl. eleve nem nézek tévét, úgyhogy egyszerűen veszek egy buci nagy LCD monitort,
    és szépen a PC-mről fogok rajta filmeket nézni,
    nulla plusz költséggel HD-t ( na jó, egy normális proci nincs ingyen, stb.. , de nem is csak filmnézésre használom :P),
    meg olyan formátumú videókat, amiket akarok,
    mert szépen leszedem hozzá a megfeleleő kodeket,
    vagy a már azt tartalmazó lejátszót,
    és hawaii,
    nem kell hozzá ój lejátszót vennem.

    Olcsó, kényelmes, környezetkímélő ( mert nem hajítok ki egy csomó műanyagot, mikor elterjed egy újabb video container....).
  • nickwearby #7
    És egyetértek ezekkel a megjegyzésekkel.
  • nickwearby #6
    Én inkább paranoiás vagyok és hallani sem akarok róla, hogy valaha ilyen házban éljek....

  • Gerygrey #5
    Minden kávéfőző annyi vizet használ el, mint a beletöltött víz mennyisége.

    Kivéve azt, amelyikkel kávét is lehet főzni, nem csak valami arra távolról emlékeztető löttyöt :) De amúgy igazad van.

    Nem értem, miért akarnám azt én a mobilomon megnézni. Legyen egy kis LCD kijelző a kávéfőzőn, ami kiírja hogy mennyi víz van benne, és így közvetlenül a kávéfőzés előtt ellenőrizhetem. A nappaliban ülve rohadtul nem érdekel hogy van-e a kávéfőzőben víz.

    A felhasználók a fotelben ülve dönthetik el, hogy milyen forrásból (asztali DVD-lejátszó, PC stb.) tekintenek meg egy videót és azt mely készülékeken, illetve hány kijelzőn szeretnék megtekinteni

    A forrást még értem, mostanában én is többször nézek PC-ről (HD) filmet, mint DVD-ről. Ezt a sima távirányító is tudja, kiválasztom a TV inputjának a HDMI bemenetet és kész, onnantól monitorként viselkedik mert egy HDMI kábellel fixen össze vannak kötve, és azt játszok le rajta a PC-n amit akarok. Ja, persze a PC-n is választhatok hogy a monitoron nézem, vagy egy kattintással átküldöm az ablakot a TV-re... Mi ebben a nagy cucc?

    Ez az egész egy hatalmas baromság, mesterségesen próbálnak igényt gerjeszteni, hogy eladjanak valamit aminek kifejlesztésére kurvasok pénzt elköltöttek, de közben meg valós igénye senkinek nincs rá. Ezeket a hangzatosnak tűnő kenyérpirítós bullshit mondatokat hallottuk már évekkel ezelőtt, de aki elgondolkodott egy kicsit az már akkor is azt mondta hogy "és ez mire jó?"
  • Crane #4
    Persze hogy van értelmes alkalmazása a technológiának. Ez nem vitatom. De a cikkben rengeteg marhaságot összehordanak.
  • sathinel #3
    spec készülékek nem fogyasztanak sokat.

    Ez kb olyan mint hogy sokan flash-t lassúnak mondják, stb. Közben egy kis telefon elfuttatja ami nem sokat fogyaszt, és valsz el is tudna ilyesmiket futtatni.

    http://www.youtube.com/watch?v=XEgBV2QB4Q0&feature=fvw

    Pl egy ilyen készülék már szerintem sokmindent elvezérelne, és fogyasztása tuti nincs 700W. Mivel ezek már szinte UMPC-nek számítanak így megfelelő procival mint ahogy a flash videóknál is csinálták símán át lehetne ilyesmire alakítani.
  • Gascan #2
    szerintem nem, mert beállitod, hogy ha nem tartózkodol egy bizonyos helységben akkor oltsa le a villanyt és igy máris megspórol neked a rendszer ilyen telefonszámlákat, hogy "kicsim, má megint égve hagytad a villanyt" :D :D :D
  • Crane #1
    "elterjedhetnek azok a berendezések, amelyek képesek lesznek vezérelni a háztartásokban található házimozi- és energiaellátó rendszereket,"

    Ilyen nálunk van már. Úgy hívják távirányító.

    "illetve felügyelni a lakók egészségügyi állapotát."

    Ez meg a szomszéd nyugdíjas néni.

    "A kenyérpirító távirányítóval vezérelhető lesz,"

    Remek! A kenyeret meg ki fogja beletenni és kivenni? :D

    "mobiltelefonon pedig bármikor megtekinthetővé válik, hogy mennyi vizet használt el a kávéfőző"

    Kávéfőzők törvénye: Minden kávéfőző annyi vizet használ el, mint a beletöltött víz mennyisége.

    "így valós időben ellenőrizhető a ház energiafogyasztása."

    Zsír! Majd az asszony hazaszól telefonon, hogy "már megint felkapcsolva hagytad a villanyt a kamrában!"
    Ja. Az más kérdés, hogy ehhez kell az intelligens házrendszer, ami nyilván fogyaszt, illetve fel kell tölteni a mobilt, hogy folyton be kapcsolva legyen. Szumma: Többet fogyaszt a lakás, mintha lesz*rnánk, hogy a 10W-os energiatakarékos izzó mondjuk 1-2 órával tovább világít. Míg az erre szánt figyelő rendszer gyenge becslés szerint is 500-700W-ot fogyaszthat. Ez valóban rettentően zöld lesz!