15
  • Crane
    #15
    Igen, a WRML-ben már én is írtam "weblapot" a 90-es évek végén. A 3D Stúdiónak pl. volt ilyen kimeneti formátuma is (talán most is, nem tudom). 2 nagy baja volt: Iszonyú lassan töltötte be az oldalt (textúrák letöltése, a leíró oldal akár több mega is lehetett). Mindez, mikor még 512Kb/s is luxus volt. Ma már gyorsabb a net, bár így is másodpercek kellenének a betöltéshez.
    A másik (és komolyabb probléma), hogy először érdekes, aztán rettentő bosszantó lesz a bolyongás. Ugyan az a helyzet vele, mint a túlfalshelt oldalakkal: Lehet hogy vagány, de kurávra nem éri a célját: hatékony és gyors információ közlés.
    Annak viszont talán van értelme, hogy egy megmarad a mostani strukúra csak a grafikai elemek 3D-sekké válhatnak. Pl. ez, ahova bírok Z-ben előrébb jön, mikor hozzászólást szerkesztek. Vagy a pl. a menü közelebb van, mint a tartalom. Vagy amelyik oldalon vagyok, annak a menügombja előrébb van. Vagy a logó valós 3D-ben forog. Ilyesmik... de hogy Doom-ot vagy Matrixot csináljanak a netből, az kizárt dolog.
  • MacropusRufus
    #14
    3D-s net? Akár most is lehet.
    Kell egy vr sisak v. vr megjelenítő (pl. szemüveg), meg egy valami amivel pl. le tudjuk írni a virtuális világot és ezt be tudjuk illeszteni az oldalunkba. Ilyen lehet pl. a vrml. És máris full 3d-ben mászkálhatunk a virtuális világunkban, jelen esetben a web oldalunkon.
  • kvp
    #13
    "A szemüvegekkel nem sok gondom van, max 15percenként kicsit pihennem kell, szal csukott szem stb.. azért az avatárt végigküzdöttem"

    Volt nemi eselye, hogy az egy passziv szemuveg volt. Ezzel szemben ha egy elektronikaval vezerelt rekeszszemuveget sikerult kifogni, ami 25/50/akarhany hz-en villog, akkor mar gond lehet belole. A cikkben leirt technika szerencsere nem ilyen, es meg szemuveg sem kell hozza.
  • Szefmester
    #12
    Van egy enyhe epilepsziám, és valóban elég sok dolgot nem tehetek meg.. pedig csak kis esély van a dologra, és azt is észreveszem pár másodpercel előre, de mégis gáz. A szemüvegekkel nem sok gondom van, max 15percenként kicsit pihennem kell, szal csukott szem stb.. azért az avatárt végigküzdöttem..:D
  • Kerub
    #11
    Nekik a counter-strike flash gránátja is halálos. Ezért van rajta a csomagoláson hogy ne használják epilepsziások :D
  • kvp
    #10
    A seefront-osok kijonnek 80-as evekbeli prizmakat hasznalo elotetlappal, ami lehetove teszi, hogy kb. 15 kokos ralatassal szemuveg nelkuli 3d-t kapjunk barmilyen tv vagy monitor kepebol, ha a meghajto jelforma jo. A legtobb olcso szemuveg nelkuli 3d tv ezt hasznalja.

    Az xml3d-sek meg megprobaljak megint eladni a 90-es evekbeli vrml leironyelvet, ami anno nem igazan valt be, de most sincs sok eselye. A 3d-s net vagy valodi virtualis valosag lesz, vagy csak egy bongeszo grafikus felulete, amit fuggetlen a tartalomtol. Gyors adatkereseshez az elmult par ezer ev alatt a sik feuletre irt szoveg tunt jo megoldasnak, mar az osember is a sik barlagfalra szeretett rajzolni.
  • 12346
    #9
    sry, de az epilepsziásoknak eddig is elég sok minden "lehetett akár halálos is". ezzel nem lehet érvelni.
  • VRSDM
    #8
    polarizáció =/= interpoláció

    nekem még egyszer sem volt gondom a 3d-s dolgoknál.
    ezt mondjuk embere válogatja.
  • GABOR16
    #7
    ...nem is beszélve az epilepsziásokról.. az ő számukra ez halálos is lehet... amíg a kijelző nem tud önmagában 3D-t, addig nincs értelme ennek a hypenak..
  • GABOR16
    #6
    Emiatt én nem akarok külön szemüveget viselni, ami a szememet is basztatja... (az az interporált 3D szemüveg egy 10 perc után olyan szem és fejfájást okoz nekem, hogy kénytelen vagyok levenni...)
  • barret
    #5
    Jól kiegészítik majd egymást a forgalomkorlátos mobilinternet csomagokkal :D
  • VRSDM
    #4
    én speciel élvezném hogy netezek, és az aktuális szövegdoboz pl. amibe írok kiemelkedik felém a többitől elkülönülve, és így emelve ki magát, több figyelmet fordítva oda, vagy az aktuálisan megnyitott képek mint pl. sg-s galériába kifelé jönnének.

    most is van ez, jó kis árnyékokkal operálnak, ha tehetik miért ne csinálják meg normálisan? innováció :) az meg mindenkinek jó.

    az egészség persze az első.
  • GABOR16
    #3
    Egy pár éve gondolkodtam, 3D honlapok megvalósíthatóságán (igaz azt némi trükkel, nem "valódi" képernyő síkjából látszólag kiemelkedő rendszer lett volna) de arra a következtetésre jutottam, hogy nem éri meg foglalkozni vele, érdekességnek jó lett volna, de semmi több... egyszerüen nem lett volna funkcionális, a szövegnek és képeknek úgy is 2dimenziósnak kellett volna lennie (akkoriban, bár a szövegnek még most és a jövőben is csak a 2D a járható út).. így max a menürendszert lett volna igazán érdemes megcsinálni, de annak se lett volna szerintem sok értelme.
    Így pár év után, nem hinném, hogy bármi is változott volna, addig nem amíg nem létezik olyasmi hologramrendszer mint amik a SW filmekben is vannak.. (persze feltétele, hogy ne csak érzékelje a közepében lévő tapintást is, hanem, hogy a szemet kímélje, illetve lehessen érezni benne a "mozgást" (a szilárdrészek érződjenek szilárdnak, a nem szilárdak, nem szilárdnak.. a folyékonyak, folyékonynak, stb..) aszem ez még nagyon messze van, addig 3D-s honlapokról beszélni értelmetlen...

    Egyébként nem értem ezt a 3D őrületet... ez a lufi nagyot fog szólni... most csak azért népszerű mert újdonság, de ez nem marad így ha a tartalom nem megfelelő, hírtelen fog esni meredeket a nézetség a mozikban is majd.... ezt még én is meg tudom jósolni.. (számtalan példa van ilyen esetre a történelemben hasonló témákban, helyzetekben)
  • Utokverek
    #2
    Na majd persze, 3d-s honlapok, még mit nem. Nem is beszélve arról, hogy az még jobban haza fogja vágni az emberek szemét, mert függetlenűl attól, hogy milyen "messze" van az adott ele, fókuszálnod soha nem kell rá, mert minden mindig éles lesz.
    Király, mit ne mondjak...
  • Nonix
    #1
    nekem baromira elegem van ebbol a 3D oruletbol. Neha jo neha meg nagyon irritalo. Csak egy peldat hozzak fel: Biztos sokan ismerik azt a jatekot aminek az a neve hogy 'Worms'.