MTI

Internetes projektekkel hódítja vissza Mexikó a turistákat

Virtuális séta tehető a prekolumbiánus Amerika legnagyobb városában, Teotihuacanban egy új mexikói projektnek köszönhetően. Mexikó megállapodást kötött a Google-lal romvárosai népszerűsítéséről.

A mexikói Antropológiai és Történelmi Nemzeti Intézet hatáskörébe tartozó 173 régészeti emléket és 116 múzeumot zártak be több mint egy hétre az új influenza csúcspontján, de május végén újra megnyitották őket. A járvány következtében Mexikóban jelentősen visszaesett a turizmus. Idegenfogalmi illetékesek szerint egy hónapja a szállodai foglaltság aránya az ország kilenc legnépszerűbb idegenforgalmi központjában 9-12 százalékra esett vissza, bár azóta mintegy 43 százalékosra javult. Éppen ezért a kormány Vive Mexico néven kampányt indított az ország harmadik legnagyobb legális bevételét jelentő idegenforgalom fellendítésére. A szállodák különböző kedvezményes akciókat hirdettek. Felipe Calderón elnök kedden kihirdette az új idegenforgalmi törvényt, amely jobb együttműködési lehetőségeket biztosít a helyi és a szövetségi illetékesek, valamint az állami és magánszektor között.

Az interneten is kampányba kezdtek: az Intézet megállapodást kötött a Google Méxicóval az ország régészeti és történelmi műemlékei népszerűsítéséről, így kívánva fellendíteni az új influenza miatt visszaeső idegenforgalmat. A terv keretében a Google több platformját is felhasználják, közöttük a Google Earth programot. Az intézet előzőleg a YouTube videomegosztó portálon nyitott csatornát. Az intézmény hétfőn jelentette be, hogy több interaktív és virtuális "városnézésen" dolgoznak.


Persze nem csak egy vasat tartanak a tűzben: a Mexikói Nemzeti Autonóm Egyetem még 2007-ben kötött megállapodást a Nemzeti Antropológiai és Történelemtudományi Egyetemmel, amelynek értelmében megalkotják Mexikó legfontosabb régészeti helyszíneinek virtuális modelljét. A projekt első lépéseként született meg a virtuális Teotihuacan. Összesen 600 számítógépes fájl készült el, amelyek révén megelevenedik az azték birodalom fővárosa annak fénykorában. Az érdeklődők körbejárhatják a Nap és a Hold piramisát, ellátogathatnak a Tollaskígyó templomához, s megtekinthetik a jaguárok udvarát, ahogy az egykori lakónegyedeket is. A Teotihuacan-projekt részeként grafikailag rekonstruálták a korabeli kerámiatárgyakat, temetkezéseket és falfestményeket.

A projekt keretében háromféle terméket kínálnak - egy DVD-t a nagyközönség számára, egy másikat a múzeumoknak - ennek megtekintéséhez speciális képernyő és szemüveg szükségeltetik. A harmadik DVD-t régész-, antropológus-, építészhallgatóknak, valamint jövendő ipari formatervezőknek szánják.

Teotihuacan körübelül 40 kilométernyire van északkeleti irányban Mexikóvárostól, Kr.u. 150 és 450 között a város területe több mint 30 négyzetkilométer volt, lakosainak száma pedig 150 ezer és 250 ezer között ingadozott. A város alaprajza egy négyzetes háló, amely a központi, északkelet irányú, több mint egy kilométer hosszú főút, a "Holtak útja" köré szerveződött. Az út a Hold-piramisnál végződik, két oldalán templomok romjai sorakoznak. A Nap-piramis 75 méter magas, alapja 222-szer 225 méter, a Hold-piramis valamivel kisebb, mindkettőt sötétvörösre festették. A széles főutcát az úgynevezett Fellegvár zárja le, a Tollaskígyó (Quetzalcoatl) romos állapotban lévő templomával.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sanyix #2
    Csak nehogy terroristák kezébe kerüljön!!
  • Mice #1
    Off, meg pánikkeltés, meg anyámtyúkja..

    most nem azért, de ha majd tényleg bejön az ősz és hullani fogunk mint a legyek a sláger-sertéstémától, akkor majd olyan hír fog megjelenni hogy ..

    frissültek a google mexikói virtuális képei! most már HD formátumban is nézhetőek a kórtermek! vagy mifene?