Berta Sándor

Új 3D-s kijelző

Számos cég próbálkozott már háromdimenziós képernyő létrehozásával, azonban a különleges élmény biztosításához mindig szükség volt speciális szemüvegekre.

A Fraunhofer Intézet Heinrich Hertz Híradástechnikai Intézete (HHI) azonban most egy olyan 3D-s kijelzővel jelentkezett a CeBIT-en, amelynél nincs szükség ilyen kiegészítőre. A téreffektus közvetlenül a néző szemei előtt valósul meg. A 3D-s látás ebben az esetben független az adott személy és a képernyő közötti távolságtól, valamint a látószögtől.

A speciális 3D-s kijelzőknél az objektumokról különböző szögekben készített képeket egymásra helyezik és a felhasználók bal, illetve a jobb szeme ezek közül kikeresi a számára leginkább megfelelőt, a legtöbb információt szolgáltatót, majd az agy ezeket ötvözi egyetlen felvétellé. Amennyiben a képernyőt néző személy elfordítja a fejét, akkor is ugyanolyan minőségben látja az egyes felvételeket, tehát bármilyen irányba is mozog a néző, a képminőség ugyanolyan jó marad. A német szakemberek által kifejlesztett 3D-s képernyőnél összesen kilenc képváltozatot használnak és a bemutatott felvétel összesen nyolc különböző szögből látható.

Elméletileg akár 30 vagy 40 képréteg is elhelyezhető egyetlen filmen, azonban a jelenlegi monitorok korlátozott pixelszáma miatt az alkalmazott rétegek számával egyenes arányban romlik a felbontás és a képminőség. A Fraunhofer Intézet a 3D4YOU európai kutatóprogram keretében egy olyan eljáráson dolgozik, amelynek a segítségével a hálózatok optimalizálhatók a 3D-s videók továbbítására és amelynek köszönhetőn a jövőben a hálózatok majd támogatni tudják a 3D-s képernyőket. A szakemberek azonban nem csak készülékeket terveznek, hanem egy egységes gyártási és adatátviteli formátumon is dolgoznak.


A most debütált eszköz a már korábban megalkotott Free2C_digital Display autókba beépíthető változata, amelynél szintén különleges szemüvegek nélkül élvezhető a 3D-s élmény. "Ennél a képernyőnél egy kép két különböző látószögű felvételét hozzuk létre, majd egymásra vetítjük. Különböző rendszerek gondoskodnak arról, hogy a vezető egy valóban 3D-s felvételt lásson" - hangsúlyozta Bernd Duckstein, a HHI munkatársa.

A futurisztikus pilótafülkében két kamera méri az emberi bal és jobb szem közötti távolságot, valamint a pillanatnyi helyzetüket, majd a rendszer a kapott adatok alapján létrehozza a 3D-s képet. Az elképzelések szerint a megoldás elsősorban a navigációs készülékeket forradalmasíthatja, 3D-s környezetbe helyezheti a különböző értékeket (sebesség, követési távolság, fény és időjárási viszonyokra vonatkozó adatok stb.) és a térképeket. "Természetesen a biztonság a legfontosabb szempont. Ügyelnünk kell arra, hogy ezek a 3D-s információk ne vonják el a vezetők figyelmét az úton történtekről. Alapvetően azonban abból indulunk ki, hogy a 3D-s megjelenítést sokkal jobban fel tudják majd dolgozni az autósok, mivel jobban hasonlít az emberi látáshoz" - tette hozzá Bernd Duckstein.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #15
    "Számos cég próbálkozott már háromdimenziós képernyő létrehozásával, azonban a különleges élmény biztosításához mindig szükség volt speciális szemüvegekre."

    Na ez kapásból nem igaz, a szerző figyelmébe ajánlanám az auto-stereo 3D kifejezést, továbbá az erre épülő, kereskedelmi forgalomban is lévő megjelenítőket.

    "A speciális 3D-s kijelzőknél az objektumokról különböző szögekben készített képeket egymásra helyezik és a felhasználók bal, illetve a jobb szeme ezek közül kikeresi a számára leginkább megfelelőt, a legtöbb információt szolgáltatót, majd az agy ezeket ötvözi egyetlen felvétellé."

    Ez meg félrefordítás vagy félreértelmezés lehet. A szem nem maga választ. (Próbáljuk csak pl. polárszemüveg nélkül nézni a 3D-s Imax filmeket, na akkor is mindkét szem láthatja mindkét képet, és csak egy duplázott, sík képet látunk.) De nem is kell messzire menni, a cikkben ott is van a fenti állítás ellenkezője:

    "Ennél a képernyőnél egy kép két különböző látószögű felvételét hozzuk létre, majd egymásra vetítjük. Különböző rendszerek gondoskodnak arról, hogy a vezető egy valóban 3D-s felvételt lásson"

    Értsd: lencserendszer, vagy más hasonló megoldás (lásd link), ami megoldja, hogy a szemek csak a nekik szóló képet lássák.

    Ergo, a Fraunhofer Intézet (megint) feltalálta a spanyolviaszt.
  • atlagember #14
    Én ezt, pontosabban egy monitorra helyezhető szűrőszerü optikát kb. két három éve már kitaláltam, de mivel a jelenlegi monitorfelbontás nagyon alacsony volt a jóminőségű megjelenítéshez (kb. 120 pixelre esik le a felbontás) ezért nem foglalkoztam vele. Lehet, hogy kár volt.
  • FlyingV #13
    adjanak má neked egy-két felkiáltójelet vazz...
  • digital #12
    DPhilips 107cm fullhd 3D LCD TV
  • digital #11
    A magyar "Holovizio" 3D képernyője ugyan szemüveg nélkül nézhető, de eddig csak számítógépes 3D állóképeket illetve animált ábrákat lehet látni rajta...

    Szemüveg nélküli, kész 3D megjelenítés terén szerintem a Philips van a spiccen:
    http://www.hazi-mozi.hu/cikkshow.php?cid=759
  • djw #10
    fantasztikus élmény a 2d monitoron nézni a 3d cuccokat... kurvára nem látszik 3d-snek :D
  • jaspercry #9
    holo
  • jaspercry #8
    http://www.youtube.com/watch?v=xtpQloAn_3w&feature=related
  • jaspercry #7
    magyar találmány !
    http://www.youtube.com/watch?v=hJaYVC1qwvw
  • jaspercry #6
    http://www.youtube.com/watch?v=UkxDVbzPnzU