Berta Sándor

CeBIT: a környezetvédelem a fő téma

A tavalyi zöld CeBIT-falut idén már a 2000 négyzetméteres Green IT World nevű kiállítói terület helyettesíti. Ez is jelzi, hogy egyre fontosabb a szervezők és a kiállító cégek számára a környezetvédelem és az energiatakarékosság.

Az információtechnológiai és a távközlési üzletág évente nagyjából annyi széndioxid kibocsájtásáért felelős, mint a légi közlekedés. "Az IT-szektor éppen ezért soha sem lehet és lesz zöld" - mondta Norbert Walter, a Deutsche Bank Research egyik vezetője. A szakember hozzátette, hogy az elektromos készülékek egyre több energiát fogyasztanak és folyamatosan nő a számítógép-központok száma is. A problémát nehezítik az elektronikus hulladékhegyek és a gyártás során felhasznált mérgező, illetve káros anyagok miatt bekövetkező környezetszennyezés.

"A zöld IT nem luxustéma és az idei CeBIT-en a leghatékonyabb megoldásaikat mutatják be a gyártók" - vélte ugyanakkor Mario Tobias, a BITKOM szakmai szervezet munkatársa. Azt még a rendkívül kritikus Greenpeace is elismerte, hogy az elektronikai ipar az előző évhez képest komoly előrelépést könyvelhetett el. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy egyre több a káros anyagot nem tartalmazó termék és a televíziók, valamint a monitorok gyártásakor a cégek ügyelnek arra, hogy újrahasznosítható műanyagokat használjanak fel.

Nem ilyen rózsás a helyzet a mobil iparban, ahol a vállalatoknak jelentősen javítaniuk kell a körülményeken és a gyártási technológiájukon. A környezetvédelem mellett a leginkább elkötelezett gyártóknak a Lenovo, az Acer, a Dell, az LG, a Motorola, a Nokia, a Panasonic, a Sharp, a Samsung, a Sony és a Toshiba számít. A Greenpeace zöld termék felmérésére nem jelentkezett ugyanakkor az Apple, az Asus, a Microsoft, a Nontendo, a Palm és a Philips. A redmondi konszern például azzal utasította el a részvételt, hogy nincs zöld készüléke. A szakértők azonban felhívták a figyelmet arra, hogy attól, hogy egy készülék kevés áramot fogyaszt, még nem lesz egyből környezetbarát megoldás.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tsol #2
    őőőőőőőőőőőőőőőőőőőőőőőőőőőőőő, ja
  • AgentKis #1
    "A szakértők azonban felhívták a figyelmet arra, hogy attól, hogy egy készülék kevés áramot fogyaszt, még nem lesz egyből környezetbarát megoldás."

    Viszont teljesen újrahasznosítható anyagokból és megújuló energiával gyártott, de sok energiát zabáló, pazaroló, zúgó, búgó cucc sem számít annak.