Berta Sándor

A bűnözőket is érdekli az idei CeBIT

A bizalmas céginformációk ellopása és az azokkal való kereskedelem egyre jövedelmezőbb üzletág. A kiállítások pedig kiváló lehetőséget kínálnak e bűncselekmények elkövetésére.

A CeBIT szervezőinek és látogatóinak acsökkenő kiállítói szám mellett egy új problémával is szembe kell nézniük: az adatlopások egyre növekvő kockázatával. A CeBIT és a hozzá hasonló rendezvények kiváló vadászterületet jelentenek az adathalászoknak. A G Data német számítástechnikai biztonsági cég előrejelzése szerint Hannoverben különösen a netbookok és a notebookok tulajdonosai kerülhetnek majd bajba.

A módszer egyszerű: a bűnözők megjelennek a kiállításokon, ott saját ingyenesen használható WLAN-hotspotokat szerelnek fel, majd egy program segítségével felügyelik a hálózaton keresztül menő teljes adatforgalmat. Az információkat később kiértékelik és felhasználják vagy eladják. Az ismertetett adatlopási trükkön kívül szintén nagy veszélyt jelenthetnek az online támadások, amelyek célja szintén az információk megszerzése - csak kártevők útján.

A G Data szakemberei azt javasolták a látogatóknak, hogy legyenek óvatosak és bizalmatlanok, ne használjanak nem védett hálózatokat, készítsenek biztonsági mentéseket, titkosítsák a fájljaikat és ügyeljenek a készülékeikre, mert azokat is ellophatják. "Az online bűnözők számára az ellopott vagy elveszített adatokkal való kereskedelem egy több millió eurós üzlet. Az eladási árat mindig az adatok minősége határozza meg. Egy több száz megabájtos, nem rendszerezett adatcsomag például már 50 dollár alatt is kapható, a fontos információk azonban ennél jóval többe kerülnek.

Amennyiben az elkövetőknek sikerül bizalmas vagy fontos adatokat megszerezniük, például konstrukciós vagy üzleti terveket, kutatási eredményeket vagy ügyféllistákat, akkor egyes esetekben akár a több millió dolláros ár sem lehetetlen" - jelentette ki Ralf Benzmüller, a G Data Security Labs vezetője.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Dr Adee #1
    10000 HUF-ért eladom az sg-s kódomat

    el se kell lopni...