Gyurkity Péter

Nagyot gyorsítana a Google a weben

Tovább halad a világ megváltása felé vezető úton a keresőcég: ezúttal a webes kommunikációban használt HTTP protokollt cserélnék le egy saját változatra, amely minden szempontból a sebességre koncentrálna.

A hivatalos blogban közölt információk szerint az alábbiakról van szó: a Google illetékesei szerint az 1996-ban elfogadott HTTP protokoll idejétmúlt, hiányosságai pedig napjainkban felesleges csúszásokat, lassulásokat okoznak a webes böngészésben, így éppen ideje lenne lecserélni azt egy új megoldásra.

Ez az új megoldás lenne a SPDY (Speedy), amely már nevével is utal a végcélra: minél nagyobb sebességet kisajtolni a böngészőkből és az azokat kiszolgáló, az internetes oldalakat tároló szerverekből, akár még a leglassabb kapcsolatokon keresztül is. A cégen belül megvalósított szimulációban egy átlagos háztartás internetelérését alakították ki, ehhez pedig a Chrome egy módosított tesztváltozatát társították az SPDY támogatásával. Az eredmény: a webes kommunikáció, vagyis a böngészés a legnépszerűbb weboldalak esetében átlagosan 55 százalékkal gyorsult, amit elegendőnek tartanak a munka folytatásához.

A dokumentációban a HTTP több hiányosságát említik indokként, amelyek jelentős lassulást eredményeznek a mindennapokban. Ezek között található, hogy a HTTP egyesével küldi el kérelmeit (a böngészők emiatt több, manapság egységesen 6 kapcsolatot alakítanak ki a céldoménnel), a kérelmeket kizárólag a kliens küldheti el, vagyis a szervernek minden esetben várnia kell erre, az SPDY használatával pedig lehetővé válik a kérelmek és a válaszfejlécek állandó tömörítése, a redundáns fejlécek (User-Agent, Host, és Accept*) mellőzése, valamint az opcionális adattömörítés helyett annak folyamatosan történő alkalmazása.

További részleteket a Google oldalán meglévő dokumentációban találunk (lásd a fenti linket), arról még nincs hír, hogy a keresőcég miként képzeli a HTTP esetleges utódjának bevezetését.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Drawain #39
    Természetesen az egész mondandóm lényege maradt le :)

    Szóval, egy új nyelv, szabvány, protokoll, stb. még nem fogja biztosítani, hogy mindenki happy lesz, hiszen könnyen előfordulhat az ami a mostaniakat is jellemzi, tehát egyes cégek úgy gondolják, hogy ők jobban csinálnak adott dolgokat és nem ragaszkodnak a szabványhoz.
  • Drawain #38
    A HTML jól struktúrált leírónyelv, számos szabvány rögzíti, hogy hogyan is nézzen ki. Az egy dolog, hogy ezt miképp implementálták a különböző böngészőkben: az általad is említett </html>-es dolog nem szabványos, de a böngészők általában vannak olyan hibatűrőek, hogy nem akadnak fent egy ilyen hibán. Ha kevésbé lennének hibatűrőek (mint pl. az IE bármelyik másikkal összehasonlítva) akkor a kvázi hibás oldalak (pl. rosszul generálódott, vagy iframe helyett blokkba ajax-al betöltött teljes oldal) használhatatlanok lennének. Persze az ember törekedik a hibátlan kódra, de nem mindig jön össze és ha nincs elég idő a tesztelésre, akkor jól jön ez a kis "feature".

    Természetesen más az eset a CSS szabványokkal kapcsolatban, ezt általában nem generálja az ember (a struktúrával ellentétben). Bár erre is kemény szabványok léteznek, itt sem maga a stíluslap tehet arról, hogy végül hogyan is fog kinézni az adott böngészőben, ha az nem ragaszkodik a szabályokhoz...

    A megadott rendszerre való fejlesztés elfogadható pl. intranetes vagy backend alkalmazásoknál, hiszen itt nem feltétlen éri meg a pluszköltség és fejlesztési idő, hogy több rendszerre is optimalizáljon egy cég.
  • mármindfoglalt #37
    Hát annak nagyon örülnék, ha a html szabványt leváltaná valaki végre, mert az már valami kész szerencsétlenség. Igaz, én csak botcsinálta "webfejlesztő" vagyok, de talán pont ezért idegesít fokozottan, hogy teljesen összevissza működik az egész, minden böngészőnek saját privát utasításai vannak, egyáltalán semmilyen általánosan működő konvenció nincsen arra, hogy az egyes html tageknek mi lesz a hatása az egyes böngészőkben, ráadásul az egész nyelv felépítése teljesen logikátlan és szedett-vedettnek tűnik, a lezáró tageknek például gyakran egyáltalán nincsen semmilyen hatása semelyik böngészőben sem. Nem tudom feltűnt-e már valakinek például, hogy egy dokumentum tetszőleges részére tetszőlegesen sok </html> tag elhelyezhető, vagy az sem baj, ha nem raksz bele egyet sem, a végeredmény mindig pontosan ugyanúgy jelenik meg, de ez csak egy a sok hülyeség közül. Jó, mondjuk ez még annyira nem idegesítő, csak jól szemlélteti a nyelv logikátlanságát, és összeszedetlenségét. Persze az a baj, hogy az új szabványra is mindig lehet majd egy csomó egyénieskedő böngésző funkciót ráépíteni, és azzal szétbarmolni. Márpedig én nem akarom kiírni az oldalamra, hogy csak az xy böngészővel a megadott oprendszeren működik, vagy hogy erre van optimalizálva. Aki ilyet tesz, az szerintem a web alapvető céljával nincsen tisztában. Annál nagyobb blamázs szerintem kevés lehet egy webfejlesztő számára, mintha nyíltan kimondja, hogy ő csak a megadott rendszerre fejleszt.

    A PHP viszont nekem nagyon bejön, azt nem szeretném lecserélni, ha nem muszáj. A gyenge típusosságot meg kifejezetten praktikus dolognak tartom, akárki akármit is mond. Egy csomó esetben nagyon leegyszerűsíti egy kód megírását, és még sohasem okozott nekem komolyabb problémát, nem úgy, mint amikor mindenféle szarul működő típuskonverziókkal kell vesződni, ami ráadásul nem is "elegáns", úgyhogy méginkább azon kell törni a fejemet, hogy hogyan oldjam meg típuskonverzió nélkül, ha egyszer a nyelvet úgy találtak ki, hogy azok a műveletek, amik nekem kellenek, különböző típusú változókra vannak értelmezve. Cserébe valamivel lassabb, de a PHP-nak úgysem az a célja, hogy natív kód gyorsasággal fusson.
  • bakagaijin #36
    Hmm, emlékeim szerint már a HTTP/1.1-es szabvány szerint sem kell elküldeni a redundáns fejléceket és már meglevő kapcsolatot fel lehet használni újra meg újra.
  • Ability #35
    Tárol adatokat rólad, igen. Amit az EU nagyon keményen beszabályzott náluk és elég hamar "névteleníteni" kell, ami amúgy sem igazán névleges, majd egy nem hosszú idő után teljesen megsemmisítik. A Bing, Yahoo és a többiek ugyan ezt csinálják, csak náluk lazább szabályokkal, tőlük nem tart az EU, kevésbé szabályozzák be őket. A levelezésed meg elhiheted, hogy nem érdekli őket, egy "robot" (bot) végigmegy a tartalmán, megnézi milyen gyakori kulcsszavak vannak benne, és az alapján dob néha-néha oldalra egy hirdetést, amiből kifér kb. 3 darab és mindegyik egy párszavas cucc amibe még egy belemagyarázós szöveg sem fér bele. De amúgy ja, hipnotizálja a népet, megdönti vele a világ vezető kormányait. -.-" Amúgy is a Google elég szolídan hirdet, az olyan oldalakról, ahol maga a "webmester" plakátozza ki az oldalát a Google Ads framejeivel arról ne beszéljünk. Gmail-ben sincs semmilyen reklám ha levelezőklienst használsz, ellentétben a többi szolgáltatóval, ami azon keresztül is telenyomja.

    Az még igaz is lenne, hogy a keresője olykor nem ad első helyeken releváns találatot, mert előrenyomja a pénzért előkelőbb helyre kerülő oldalakat, de nem igazán zavaró. Amúgy ha ennyire paranoid vagy, akkor ne is használj internetet, mert ha a hatóságok akarnak utánad járni, akkor elhiheted, hogy a saját internetszolgáltatód részletesebb adatokkal tud szolgálni nekik.

    A szabad szoftverek sosem, semmilyen formában nem kerülnek pénzbe. Ne is magyarázd bele. Szabadon módosítható, továbbadható, terjeszthető, DE ingyenesnek KELL meradnia. MS-t épp emiatt szivatják most, meg sem jelölte a forrást, és pénzért adott egy olyan fejlesztést, amiben felhasználtak GPL-es külső fejlesztéseket. Amúgy meg amíg egy Ubuntut kiküldenek nekem ingyen Angiliából, postaköltség, csomagköltség nélkül, tökéletesen ingyen (maga a szoftver is ingyenes ugye), addig hagyjál már az ilyen licens kérdésekkel, mert senkinek nem kell fizetnem semmiért. A Linux meg világviszonylatban is 5-6% között van, fejlődő országokban sokkal erősebb a jelenléte, egyes országokban vezető pozícióban van, szóval az ilyen 0.00000001 százalékaiddal is baromságot beszélsz, főleg hogy linuxosok között nagyszámban vannak fejlesztők, hozzáérők, és egy linuxot használó átlagjúzer is tudja mi az a szabad szoftver. De a lényegi rész az az, hogy mivel nyílt a forrása, ezért ha beleépítene valami kémkedő cuccot, akkor már rég balhé lenne belőle, mert valaki úgyis felfedezi. Illetve gondolhatod, hogy a megfelelő szervek szépen bevizsgálják az ilyen dolgaikat, ennél a mostani hírnél is gondolom valamilyen szabványhivatalnak el kell fogadnia ezt az új protokollt.
  • Ability #34
    Többnyire igaz. A Bing sem rossz kereső, csak még új, ezért nyilván nincs olyan nagy és mindenre kiterjedő találati adatbázisa. Böngészőkből pl. az Opera tényleg jóféle, bár ez a 10-es kicsit még betegeskedik. Gmail helyett a Yahoo Mail is egy kiemelkedően jó szolgáltatás. Ezektől eltekintve én azért úgy vagyok vele, hogy a Google elég sok téren minőségi szolgáltatást nyújt, és nem tartok ettől a világvége gondolatmenettől, használom is őket. Általában ki lehet jelenteni, hogy elég sokmindenre van bőven kielégítő alternatívája, de sok helyen a Google mégis előremutatóbb. YouTube helyett nem használnék más videómegosztót. Chrome helyett nem használnék más böngészőt. (Operát kivéve). A Wave nekem bejön, és nincs más alternatívája, stb.

    Az új protokoll meg nem csak annyit jelent, hogy a 10 megabites neteddel fél mp-vel gyorsabban tölt be, szóval ezt ne is hozd fel érvnek.
  • Rosco #33
    Ha belegondolok, hogy amikor a két alapító megírta a Google keresőmotorját, és minden akkori nagy kereső és kockázati befektető elutasította őket, akkor azt mondom, hogy ezek a srácok királyok, hogy egymaguk egy "garázsból" ide jutottak. Másrészről viszont veszélyes a hirtelen jött hatalom, hiszen nem egészen 9 év alatt a világ harmadik legnagyobb amerikai vállalatát építették fel. Elolvasva a hozzászólásokat leginkább azt furcsállom, hogy éveken keresztül mindenki szidta a banner-reklámokat, meg az e-mailokat (az is spam volt, ami nem is), illetve a reklámszerverek célzott üzeneteit és fenyegetődzött mindenki az adatvédelememmel, meg fogyasztóvédelemhez rohangált. Most meg ezek az emberek istenítik a Google-t, ami a legdurvábban elemzi a privát e-mail üzenetek tartalmát, figyeli a gyakori kulcsszavak, telenyomja szöveges (néha alig látható) reklámokkal a levelezőjét és egyéb felületeit. Paradox módon online, és a Google-nek sikerült megvalósítani azt, hogy a szöveges reklámüzenet is ugyanolyan pszihológiai hatást érjen el, mint egy TV reklám; nem is kell elolvasnod, de a kulcsszavak miatt máris beindulnak a "tudatalattiban" a kerekek. Ezek után biztos vagyok benne, hogy tárolnak adatokat, ha nem is mindenkiről, de azokról igen, akik aktívak az oldalaikon és potenciális vásárlóerőt képeznek. Mert ugye ne legyünk naívak, ömlik be hozzájuk a pénz a szolgáltatásaikon keresztül. Nem is sajnálom tőlük, megérdemlik, mert szájba rúgtak minket, mindannyiónkat és még örülünk is neki.

    A nyílt forráskód szép dolog, de az internet-felhasználók 0,5%-nak mondhat ez valamit, és ebből talán 0,01% aki programozik is valamit hozzá. Attól, hogy valaki nyílt forráskódú szoftvereket használ, még ugyanúgy fizet licenszdíjat, másnem a különféle disztribúciók miatt.

    A Google ereje a látszólagos ingyenességben rejlik, az üzleti modellben, hiszen lássuk be, kezdetben nem tettek semmi újat, "csak" írtak egy újfajta keresőt. A napokban végeztem egy kis közvélemyénkutatást és meglepődtem, mikor az ismerőseim 90%-a azt mondta, hogy anno nem a releváns találatok miatt mentek a Google-re, hanem azért, mert csak egy mező és egy keresőgomb volt a lapon. Ez az egyszerűségre törekvés jellemzi őket és hoz nekik sikert mindenben. Tartok attól, amekkora teret nyertek a gazdasági és a társadalmi életben, de csodálom az újításaikat, mert azt el kell ismerni, hogy a megbújó szándéktól eltekintve rendkívül innovatívak.
  • AbyssLord #32
    Az apokalipszist vízionálókkal szemben megemlíteném, hogy a Gúgli nagyon sok céggel ellentétben nyílt forráskóddal dolgozik! Tehát nem licencel le semmit, az általuk létrehozott terméket szabadon felhasználhatja bárki.
    Ezek után tényleg az látszik, hogy ők a közjót akarják.
    Majd akkor lesz gond, ha ők is áttérnek a licencelt megoldásokra kizárólagosan.

    Ha már apokalipszis, akkor inkább a mikroszoft a rettengő erő, hiszen nekik van hihetetlenül elterjedt os-ük, aminek minden betüje licencelve van általuk.
  • atomjani #31
    A google sose fog hatalmat gyakorolni a neten, mert mindig vannak más alternatívák rajta kívül.
    Az emberek nem fognak csakúgy mindjárt
    -google böngészőre,
    -google keresőre,
    -google videómegosztóra,
    -google gmailre,
    -google operációs rendszerre,
    -google protokolra váltani, mert mindig vannak alternatívák, mindig vannak jó konkurenciái.
    A firefox és az Opera is jó böngésző. A yahoo is jó kereső. Rengeteg más e-mail szerver van. Windows és linux operációs rendszer is van, amik folyamatosan fejlődnek. A videómegosztókból meg rengeteg van, ajánlanám pl a viddlert. A protokolra meg ugye nem fog mindenki váltani, mert már nem a régi modemes korszakban élünk, ahol a nagyobb sebesség nagy érték volt.
    Egyébként sok panasz van a googlera, ezért többen nem is használják a szolgáltatásaikat, legalábbis nem mindegyiket.
  • Ability #30
    Elárulnád, hogy minek/mihez kellene megfelelnie? Miért kell egy olyan nyelvnek bármihez is alkalmazkodnia, ami csak annyit végez, hogy az általad végzett számításokat szerver oldalon kiértékeli, elvégzi, és a saját magad által szabályzott kimenetet kiküldi? Mi köze ennek a böngésző és a webszerver adatforgalmának lebonyolításához?