• Rosco
    #33
    Ha belegondolok, hogy amikor a két alapító megírta a Google keresőmotorját, és minden akkori nagy kereső és kockázati befektető elutasította őket, akkor azt mondom, hogy ezek a srácok királyok, hogy egymaguk egy "garázsból" ide jutottak. Másrészről viszont veszélyes a hirtelen jött hatalom, hiszen nem egészen 9 év alatt a világ harmadik legnagyobb amerikai vállalatát építették fel. Elolvasva a hozzászólásokat leginkább azt furcsállom, hogy éveken keresztül mindenki szidta a banner-reklámokat, meg az e-mailokat (az is spam volt, ami nem is), illetve a reklámszerverek célzott üzeneteit és fenyegetődzött mindenki az adatvédelememmel, meg fogyasztóvédelemhez rohangált. Most meg ezek az emberek istenítik a Google-t, ami a legdurvábban elemzi a privát e-mail üzenetek tartalmát, figyeli a gyakori kulcsszavak, telenyomja szöveges (néha alig látható) reklámokkal a levelezőjét és egyéb felületeit. Paradox módon online, és a Google-nek sikerült megvalósítani azt, hogy a szöveges reklámüzenet is ugyanolyan pszihológiai hatást érjen el, mint egy TV reklám; nem is kell elolvasnod, de a kulcsszavak miatt máris beindulnak a "tudatalattiban" a kerekek. Ezek után biztos vagyok benne, hogy tárolnak adatokat, ha nem is mindenkiről, de azokról igen, akik aktívak az oldalaikon és potenciális vásárlóerőt képeznek. Mert ugye ne legyünk naívak, ömlik be hozzájuk a pénz a szolgáltatásaikon keresztül. Nem is sajnálom tőlük, megérdemlik, mert szájba rúgtak minket, mindannyiónkat és még örülünk is neki.

    A nyílt forráskód szép dolog, de az internet-felhasználók 0,5%-nak mondhat ez valamit, és ebből talán 0,01% aki programozik is valamit hozzá. Attól, hogy valaki nyílt forráskódú szoftvereket használ, még ugyanúgy fizet licenszdíjat, másnem a különféle disztribúciók miatt.

    A Google ereje a látszólagos ingyenességben rejlik, az üzleti modellben, hiszen lássuk be, kezdetben nem tettek semmi újat, "csak" írtak egy újfajta keresőt. A napokban végeztem egy kis közvélemyénkutatást és meglepődtem, mikor az ismerőseim 90%-a azt mondta, hogy anno nem a releváns találatok miatt mentek a Google-re, hanem azért, mert csak egy mező és egy keresőgomb volt a lapon. Ez az egyszerűségre törekvés jellemzi őket és hoz nekik sikert mindenben. Tartok attól, amekkora teret nyertek a gazdasági és a társadalmi életben, de csodálom az újításaikat, mert azt el kell ismerni, hogy a megbújó szándéktól eltekintve rendkívül innovatívak.